De tulpenbol van binnen

De zomer is misschien wel de drukste tijd voor een tulpenbol want in deze periode bereidt de bol zich voor op het komende voorjaar. Minutieus worden alle onderdelen van de tulp één voor één aangelegd. Op het moment dat de bol de grond uitkomt, is de tulp al begonnen met het vormen van de nieuwe tulp voor het volgend jaar.

Als eerste zijn de bladeren aan de beurt waarna in Juli en augustus de bloem wordt ontwikkeld. Stap voor stap worden de bloemblaadjes, de meeldraden en als laatste de stamper met haar vruchtbeginsel aangelegd. In september is de tulp klaar, ieder onderdeel van de tulp die volgend voorjaar gaat bloeien, is al tot in de puntjes ontwikkeld.

In de laatste maand voordat de tulpenbol wordt gepoot, groeit de spruit alvast een stukje om zo in het voorjaar als de temperatuur weer stijgt zo snel mogelijk te kunnen bloeien. In de oktober worden ook, in miniatuur vorm, de wortels van de tulp aangelegd.

U kunt de wortelkrans zien opzwellen en vaak door de buitenste huid van de bol zien breken. De foto’s hieronder laten u zien hoe een tulp er van binnen uitziet in november. Hier is ze er helemaal klaar voor om weer gepoot te worden.


Links: een dwarsdoorsnede van de tulpenbol, de groene cirkel in het midden is de spruit van de tulp met aan de buitenzijde van de cirkel haar bladeren en in het midden de tulpenbloem. Rechts: een lengte doorsnede van de tulpenbol. Hier is goed te zien hoe de bladeren op de steel staan en in het midden van de spruit is een meeldraad van de bloem goed zichtbaar.


Links: de spruit van de tulp als je alle rokken weg haalt. Leuk om te zien is dat er links aan de voet van de spruit nog een klein spruitje zit. Dit is de nieuwe tulpenbol die volgend voorjaar, nadat de tulp heeft gebloeid, uit zal groeien tot een nieuwe bol. Rechts: hier zijn alle bladeren van de tulp weggehaald en ziet u aan het bovenste stukje van de spruit de bloem van de tulp.


Links: hier is ook de bloem afgepeld, de kleine blaadjes die u ziet liggen zijn de bloemblaadjes. Ook zijn er drie meeldraden afgehaald. Wat u nu op de spruit ziet staan, zijn de overige drie meeldraden met in het midden de stamper, het vruchtbeginsel van de bloem. Rechts: de opgezwollen wortelkrans van de tulp. Als u goed kijkt, ziet u allemaal kleine bobbeltjes op de wortelkrans. Ieder knobbeltje groeit meteen uit tot een worteltje zodra ze vochtige grond voelt. De wortels groeien voor de winter al uit want deze zijn hard nodig om de tulp in het voorjaar, als de tulp gaat groeien, van water te voorzien.


Niet alleen de tulp vormt haar bloem in de zomermaanden. Dit is een narcis van binnen in november. Ook hier ziet u in het midden de bloem die al helemaal klaar is.

bron: Fluwel

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018