Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
De tulpenbol van binnen

De zomer is misschien wel de drukste tijd voor een tulpenbol want in deze periode bereidt de bol zich voor op het komende voorjaar. Minutieus worden alle onderdelen van de tulp ťťn voor ťťn aangelegd. Op het moment dat de bol de grond uitkomt, is de tulp al begonnen met het vormen van de nieuwe tulp voor het volgend jaar.

Als eerste zijn de bladeren aan de beurt waarna in Juli en augustus de bloem wordt ontwikkeld. Stap voor stap worden de bloemblaadjes, de meeldraden en als laatste de stamper met haar vruchtbeginsel aangelegd. In september is de tulp klaar, ieder onderdeel van de tulp die volgend voorjaar gaat bloeien, is al tot in de puntjes ontwikkeld.

In de laatste maand voordat de tulpenbol wordt gepoot, groeit de spruit alvast een stukje om zo in het voorjaar als de temperatuur weer stijgt zo snel mogelijk te kunnen bloeien. In de oktober worden ook, in miniatuur vorm, de wortels van de tulp aangelegd.

U kunt de wortelkrans zien opzwellen en vaak door de buitenste huid van de bol zien breken. De fotoís hieronder laten u zien hoe een tulp er van binnen uitziet in november. Hier is ze er helemaal klaar voor om weer gepoot te worden.


Links: een dwarsdoorsnede van de tulpenbol, de groene cirkel in het midden is de spruit van de tulp met aan de buitenzijde van de cirkel haar bladeren en in het midden de tulpenbloem. Rechts: een lengte doorsnede van de tulpenbol. Hier is goed te zien hoe de bladeren op de steel staan en in het midden van de spruit is een meeldraad van de bloem goed zichtbaar.


Links: de spruit van de tulp als je alle rokken weg haalt. Leuk om te zien is dat er links aan de voet van de spruit nog een klein spruitje zit. Dit is de nieuwe tulpenbol die volgend voorjaar, nadat de tulp heeft gebloeid, uit zal groeien tot een nieuwe bol. Rechts: hier zijn alle bladeren van de tulp weggehaald en ziet u aan het bovenste stukje van de spruit de bloem van de tulp.


Links: hier is ook de bloem afgepeld, de kleine blaadjes die u ziet liggen zijn de bloemblaadjes. Ook zijn er drie meeldraden afgehaald. Wat u nu op de spruit ziet staan, zijn de overige drie meeldraden met in het midden de stamper, het vruchtbeginsel van de bloem. Rechts: de opgezwollen wortelkrans van de tulp. Als u goed kijkt, ziet u allemaal kleine bobbeltjes op de wortelkrans. Ieder knobbeltje groeit meteen uit tot een worteltje zodra ze vochtige grond voelt. De wortels groeien voor de winter al uit want deze zijn hard nodig om de tulp in het voorjaar, als de tulp gaat groeien, van water te voorzien.


Niet alleen de tulp vormt haar bloem in de zomermaanden. Dit is een narcis van binnen in november. Ook hier ziet u in het midden de bloem die al helemaal klaar is.

bron: Fluwel

Publicatiedatum: 28-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

18-7-2018 Duizelingwekkende tulpenfoto's van fotograaf Tom Hegen
11-7-2018 Keurmeester geeft kijkje in keuken rozenkeuring Westbroekpark
11-7-2018 Zimbabwe wil gloriedagen van weleer doen herleven
10-7-2018 Met Skyfall aanhanger de weg op
9-7-2018 Dekker Chrysanten sorteert voor op Brexit
29-6-2018 Export sierteelt op even hoog niveau als in 2017
29-6-2018 Deliflor introduceert nieuwe witte pluischrysant Falcon
26-6-2018 Bloemenafzet RoemeniŽ voornamelijk gericht op evenementen
25-6-2018 57e Internationale Rozenkeuring in Kortrijk
22-6-2018 Nieuwe nummer 1 bij Lily League is Zambesi
22-6-2018 Druk bezochte Meet & Greet bij Fresco Flowers
21-6-2018 "Takkwaliteit chrysant moet beter"
20-6-2018 Kenia: Delbard bouwt showkas in Two Lakes
19-6-2018 Waterdrinker gastheer van voorronde NK Bloemsierkunst
18-6-2018 Saoedische importeur groeit naar 1,2 miljoen stelen
14-6-2018 "Geen compensatie na bruinrot hard gelag voor rozentelers"
13-6-2018 FlowerTrials van start
13-6-2018 Impatiens walleriana Imara klaar voor come-back
12-6-2018 Bron besmetting bruinrot in roos nog niet gevonden
12-6-2018 Derde editie Wim Hazelaar trofee zoekt kandidaten

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code