Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Fair Trade rozen nu ook in het premiumsegment

Fair Trade rozen zijn vooral in het retailsegment verkrijgbaar, niet in het premiumsegment. Dat komt omdat de retailketen korter en transparanter is dan de keten van bloemenwinkels. Detailhandelaren uiten zich met maatschappelijk verantwoorde producten. Maar consumenten in het premiumsegment willen deze producten ook kopen. Daarmee is er, afgezien van het feit dat Fair Trade producten goed zijn voor mens en planeet, ook een potentiŽle nieuwe markt voor.

En die kans willen de Keniaanse rozenkwekerijen Porini Flowers en Isinya Roses samen pakken. Sinds kort voeren zij allebei Fair Trade rozen aan. Ralf van de Wiel en Ton van Stijn van Global Flower Service BV (de agenten van de twee telers) zijn hier erg enthousiast over.


 
Fair Trade gaat over sociale aspecten van de productie. Het legt regels op aan deelnemende bedrijven over de salarissen van werknemers, arbeidsverhoudingen en vakbondstoegang. Er is ook een prijstoeslag, de zogenaamde Premium. Dit geld wordt apart geÔnd en door de Fair Trade organisatie direct aan de werknemers van het bedrijf overgedragen. Een werknemerscommissie beslist wat er met dit geld gebeurt. Soms wordt het gebruikt voor extra medische zorg, scholing, een sportveld of een gemeenschapsgebouw. Zolang de werknemers er maar voordeel bij hebben. MPS-A of vergelijkbare certificering maakt ook deel uit van Fair Trade.

Veel Keniaanse telers voldoen aan de meeste Fair Trade regels. Naleven van de regels betekent echter extra werk. Daarnaast is er het beheer van het Premium-geld en de rol van vakbonden binnen hun bedrijf. "Onze telers kiezen voor Fair Trade," zeggen Ralf van de Wiel en Ton van Stijn. "Ze willen innovatief zijn en hun sociale en ecologische ambities aan hun klanten garanderen. Hun kwekerijen zijn hierdoor ook aantrekkelijkere werkgevers."Global Flower Service BV (GFS) is een agent voor telers in Kenia, EthiopiŽ en Rwanda. Het bedrijf helpt telers bij de verkoop, het voorbereiden van bloemen voor de veiling en met advies (vooral over de verkoop en kwaliteit). GFS heeft telers in het premium- en retailsegment. Om voldoende aandacht aan hun telers te kunnen geven kiest het bedrijf voor een gecontroleerde groei. "We hebben Porini Flowers en Isinya Roses geadviseerd om met Fair Trade te beginnen. Maatschappelijk verantwoorde productie onderscheidt je op de markt en dat geldt ook voor de premiummarkt."

"Het gebruik van Fair Trade Flowers in bloemenwinkels heeft ook zijn uitdagingen. Er gaat meer in een boeket dan alleen rozen. Nederlandse chrysanten of tulpen kunnen geen Fair Trade zijn, dus een boeket met deze bloemen erin kan ook nooit Fair Trade zijn. Toch zien we de voordelen van het laten zien (en garanderen) dat Afrikaanse telers om hun werknemers geven. Samen met Porini en Isinya willen we dit aan de consument vertellen. Zodat ze hun bloemist kunnen vragen om Fair Trade rozen te verkopen. Om ervoor te zorgen dat de productie van deze rozen niet wordt geassocieerd met uitbuiting, seksuele intimidatie of meer van dat soort zaken.

Het is onmogelijk om de consument op korte termijn te bereiken. Daarom helpen we onze telers met een marketingplan. Daarbij worden wij weer geholpen door De Ruiter Innovations.

Het zal geleidelijk gaan. Eerst de keten laten zien waar Fair Trade rozen voor staan. Dan de consumenten benaderen. We willen Fair Trade rozen in het premiumsegment beschikbaar maken. Omdat we een markt zien en omdat dat onze stijl van ondernemerschap is."

"Global Flower Service is op zoek naar deals die de toegevoegde waarde van Fair Trade in dit segment kunnen aantonen. Voor ons heeft Fair Trade nauwelijks gevolgen omdat we nooit de eigenaar van de bloemen worden. Maar we zullen deze rozen extra marketing aandacht geven. Het is nog maar twee weken geleden dat het certificaat zichtbaar is gemaakt op de veilingklok, dus er zijn tot nu toe maar enkele reacties. Maar we hebben al gesproken met mensen die willen weten waar Fair Trade voor staat. Dat is natuurlijk heel bemoedigend."
 
Voor meer informatie:
De Ruiter

Global Flower Service
Royal Flora Holland Aalsmeer
Locatie Z152-08
Fraxinus 12
1424 LG De Kwakel
Nederland
+31 297-745520
info@globalflowerservice.nl

Publicatiedatum: 3-7-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 BPnieuws met vakantie, twee weken geen nieuwsbrieven
20-7-2018 Shifter: Vast, flex en uitzendkracht in hetzelfde planningssysteem
20-7-2018 Nieuwe luchtvrachtlocatie voor Milestone Fresh bij Schiphol
20-7-2018 Matthias Haakman in dienst bij Kees Greeve B.V.
20-7-2018 Kurk bezig aan opmars in de orchideeŽn
18-7-2018 Enigma Flowers doet mee in Floranti
17-7-2018 Ontdek online het Floriadeterrein Almere 2022
17-7-2018 Beekenkamp en Syngenta combineren Poinsettia portfolio
17-7-2018 Houweling bouwt grootste zonnedak van Zuid-Holland
16-7-2018 Nieuwe speler op de markt voor insectengaas wil voor frisse wind gaan zorgen
16-7-2018 Flinke compostbrand bij afvalverwerker Hoeksebaan
13-7-2018 Decorum partner van BGI Duitsland
13-7-2018 Asocolflores en AgroCheck samen achter wanbetalers aan
12-7-2018 Ook Noord-Amerikaanse markt wil met bruikbare data telen
12-7-2018 DŁmmen Orange neemt callaveredeling Nieuw-Zeelandse Bloomz over
12-7-2018 Denemarken: Knud Jepsen wijdt 1,8 hectare aan cannabis
11-7-2018 Veredelaar deelt ton winst met telers in ontwikkelingslanden
11-7-2018 Eerste editie thriathlon smaakt naar meer
10-7-2018 3,8 miljoen euro voor innoverende MKB-bedrijven
10-7-2018 Sportief Anthura fiets 190K bij gelegenheid 80-jarig jubileum

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code