Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
BelgiŽ: Proefcentrum voor Sierteelt opent nieuwe proefkassen en groene kantoren

In aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege, Oost-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Alexander Vercamer en Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker werden de nieuwe proefserres en groene kantoren van het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen officieel geopend. Tijdens een panelgesprek met de telers werd duidelijk dat de nieuwe onderzoeksinfrastructuur, goed voor een totale investering van 5,7 miljoen euro, het PCS zal toelaten om de Vlaamse sierteelt- en groensector nog beter te ondersteunen bij een toekomstgerichte en duurzame bedrijfsvoering. Dit ambitieus investeringsproject werd mogelijk gemaakt met steun van de Vlaamse overheid, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Provinciale Landbouwkamer.Met de nieuwe infrastructuur kan het PCS zijn voorbeeldfunctie voor de Vlaamse siertelers en groenvoorzieners versterken. Het PCS wil voorop lopen op de sector door innovatieve en duurzame technieken te demonstreren en ze af te toetsen op hun praktijkwaarde en economische haalbaarheid voor de bedrijven. Samenwerking met de ondernemers is voor het PCS heel belangrijk: vragen en uitdagingen uit de bedrijven worden snel opgevangen en kennis uit onderzoek wordt vlot vertaald naar praktische oplossingen voor de sector. Ook bij de realisatie van de nieuwbouw was er inbreng van een werkgroep van telers, zodat de nieuwe onderzoeksserres nauw aansluiten bij de noden van de praktijk.

De 4.770 m≤ proefserres zijn uitgerust met innovatieve technologieŽn die het gebruik van kostbare grondstoffen zoals energie en water reduceren. De 32 compartimenten hebben een volledig afzonderlijke sturing voor klimaat, scherming, verluchting, belichting, watergift,Ö en bieden ruimte voor diverse proeven en demonstraties voor de sierteelt. De kleinste compartimenten (36 m≤) laten toe om kennis op te bouwen rond nieuwe innovatieve technieken, terwijl de grotere compartimenten (116 tot 230 m≤) de mogelijkheid bieden om praktijkgericht onderzoek en demonstraties op grotere schaal uit te voeren. Daarnaast wordt ook een compartiment ingericht voor meerlagenteelt, waarbij gefocust wordt op energiebesparing door meerdere lagen van de teelt in een sterk geÔsoleerd, daglichtloos compartiment onder te brengen en te telen onder LED-verlichting.Het kantoorgebouw van 700 m≤ is een voorbeeld voor het integreren van groen in kantoorcomplexen en dichtbebouwde gebieden in Vlaanderen, waar de aanwezigheid van meer groen een positieve impact zal hebben op onze gezondheid en het leefmilieu. Het nieuwe gebouw heeft zowel binnen als buiten een groenwand, waarmee een mooi groeneffect gecreŽerd wordt op een zeer kleine grondoppervlakte. Ook tonen de daktuin en de aankleding van de ruimtes met planten hoe groenvoorzieners grijze ruimtes kunnen omvormen in een groene en prettige werkomgeving.

Tegelijk werd het oud kantoorgebouw omgevormd tot een educatief centrum met voldoende ruimtes voor studiedagen, opleidingen en andere voorlichtingsactiviteiten. Deze zijn ook beschikbaar voor de sector. Zo wordt het PCS meer dan ooit de ontmoetingsplaats voor alle betrokkenen uit de sierteelt- en groensector in Vlaanderen.

Door demonstratie van deze vooruitstrevende nieuwe infrastructuur zullen de Vlaamse siertelers en groenvoorzieners gestimuleerd worden om deze innovaties te implementeren in de praktijk. De duurzame en rendabele technieken zullen hen toelaten om hun competitiviteit te versterken en internationaal tot de wereldtop te blijven behoren.

bron: PCS

Publicatiedatum: 26-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 Growun introduceert gieter-pot
20-7-2018 ďHet is een misverstand om te denken dat LED-lampen niet vuil wordenĒ
19-7-2018 Dewulf verkoopt Smart Grader-activiteiten aan GeJo Grading Services
18-7-2018 Waar moet u aan denken als u scholieren aan het werk heeft?
18-7-2018 "Diversificatie grote drijfveer achter ontwikkelingen Chinese sierteeltsector"
17-7-2018 Iedereen wil meekijken in de Westlandse kassen
13-7-2018 Mogelijk nůg een 'Polenhotel' in Maasdijk
12-7-2018 Nieuw analysepakket toetst nu ook plantenziekten in water
5-7-2018 Eerste substraatbedrijven met RPP-gelabelde substraten van start gegaan
4-7-2018 ďBetere afdekking, minder algenĒ
3-7-2018 Op zoek naar de ideale paperplug
3-7-2018 RPP-gecertificeerd turf nu uit alle Baltische locaties
3-7-2018 Modiforms EcoExpert uitgeroepen tot innovatie van het jaar
29-6-2018 ďGeen kas kan zonder draadproductenĒ
28-6-2018 Door de bomen het bos weer zien
26-6-2018 Zonnetje zet markt aan het krijten
25-6-2018 De comeback van Meilland Roses
22-6-2018 BZG-lijst wederom zuiveringsinstallatie rijker
22-6-2018 "Een stevige klemveer gaat jaren mee"
21-6-2018 'Tegengaan uitbuiting arbeidsmigranten heeft geen prioriteit in Westland'

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code