Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
De comeback van Meilland Roses

Meilland Roses is een van de grote rozenveredelaars wereldwijd. Het is ook een van de oudste, met een geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Nummers als de Bacarra en, vandaag, de Samourai, zijn in het 'wereldje' meer dan bekende namen. Men is in 62 landen in de wereld vertegenwoordigd en beschikt eveneens over een handvol trials locaties. Twee daarvan bevinden zich in Kenia: een bij Uhuru Flowers op de flanken van Mount Kenya (2600 meter boven zeeniveau), een een bij Penta Flowers in Thika (1600 meter, vlakbij Nairobi). Bij die laatste kwam onze verslaggever op de koffie.

Bruno Etavard en Jean Dyens

Jean Dyens woont en werkt al vele jaren in Kenia. Samen met Bruno Etavard, die vanuit Frankrijk opereert maar regelmatig komt kijken, runnen zij er de trials. Samen vertellen zij over het wel en wee van de onderneming. "We begonnen met veredelen in Kenia een jaar of negen geleden. Dat is rijkelijk laat: de concurrentie was al ruim een decennium eerder gearriveerd. Dit heeft met van alles en nog wat te maken, maar kan misschien het best worden verklaard uit het feit dat we een sterke focus op Zuid Amerika hadden Afrika wat meer op de achtergrond kwam. Daardoor we een achterstand opgebouwd, maar die zijn we nu hard aan het inhalen. Inmiddels zijn we in tuinrozen een van de grootste veredelaars wereldwijd en in snijrozen vinden onze snijrozen steeds betere verspreiding.

Samourai

Penta Flowers was de eerste klant van Meilland in Kenia. Deze kweker teelt nu al een jaar of twintig diens variëteiten en de twee kunnen zakelijk goed met elkaar overweg. Vandaar ook dat het eenvoudig was hier een hoekje te huren, maar inmiddels heeft men bedacht dat een locatie niet voldoende was. "We moeten zoveel mogelijk leren. Hoe doen onze variëteiten het onder andere omstandigheden? Een van die factoren is hoogte, omdat veel kwekers ook letterlijk de hoogte opzoeken. Daarom hebben we onlangs die tweede locatie bij Uhuru Flowers in verbruik genomen.


Eerst patent
Meilland is in het bijzonder trots op de vele beschermde variëteiten die het in de markt heeft staan. Dat zijn er vandaag de dan ruim 1000, en daarnaast ook nog eens een half duizend brands. "De 'Peace' roos was in feite de eerste varieteit ooit die middels een patent beschermd werd. Dat was voor Meilland uiteraard een mijlpaal, en vooral met terugwerkende kracht. Inmiddels is onze gehele industrie gebaseerd op (het betalen van) licenties."


Dat is ook een van de redenen dat Meilland erg gesteld is op Kenia. "Het business klimaat is open, het vertrouwen doorgaans groot en vanuit overheidswege wordt goed toegezien op eerlijke concurrentie en bescherming van het intellectueel eigendom. En dat is zeker niet vanzelfsprekend. In landen als Ethiopië en in veel andere landen in Oost-Afrika worden dezelfde standaarden niet gehaald."

Voor meer informatie:
Meilland roses
Bruno Etavard
E: bruno@meilland.com
https://meilland.com

Publicatiedatum: 25-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

19-7-2018 Dewulf verkoopt Smart Grader-activiteiten aan GeJo Grading Services
18-7-2018 Waar moet u aan denken als u scholieren aan het werk heeft?
18-7-2018 "Diversificatie grote drijfveer achter ontwikkelingen Chinese sierteeltsector"
17-7-2018 Iedereen wil meekijken in de Westlandse kassen
13-7-2018 Mogelijk nóg een 'Polenhotel' in Maasdijk
12-7-2018 Nieuw analysepakket toetst nu ook plantenziekten in water
5-7-2018 Eerste substraatbedrijven met RPP-gelabelde substraten van start gegaan
4-7-2018 “Betere afdekking, minder algen”
3-7-2018 Op zoek naar de ideale paperplug
3-7-2018 RPP-gecertificeerd turf nu uit alle Baltische locaties
3-7-2018 Modiforms EcoExpert uitgeroepen tot innovatie van het jaar
29-6-2018 “Geen kas kan zonder draadproducten”
28-6-2018 Door de bomen het bos weer zien
26-6-2018 België: Proefcentrum voor Sierteelt opent nieuwe proefkassen en groene kantoren
26-6-2018 Zonnetje zet markt aan het krijten
22-6-2018 BZG-lijst wederom zuiveringsinstallatie rijker
22-6-2018 "Een stevige klemveer gaat jaren mee"
21-6-2018 'Tegengaan uitbuiting arbeidsmigranten heeft geen prioriteit in Westland'
20-6-2018 “Tien jaar garantie op je silo”
19-6-2018 Van vloer tot visitekaartjes: alles is bamboe

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code