Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eurofins Agro:

"Pythium wil je voorkomen"

"De komende weken is het zaak om extra alert te zijn op Pythium", zegt Anke Taal, PlantDoctor bij Eurofins Agro. "De dagen worden weer korter en er wordt veel van het gewas gevraagd. Deze zwakteparasiet kan dan gemakkelijk toeslaan, zowel in substraatteelten als in de vollegrond." Onderzoek geeft inzicht in de aanwezigheid van deze schimmel.

"Pythium (wortelrot) kan bijna alle gewassen aantasten. De schimmel verspreidt zich door middel van zoösporen ofwel zwemsporen. Deze sporen zijn erg gevoelig voor verdroging en hun verspreiding is dan ook gekoppeld aan de beschikbaarheid van water. Vooral in een vochtige omgeving kan de verspreiding heel snel gaan," vertelt Taal.

Rottingsverschijnselen
"Een Pythium-aantasting is eerst zichtbaar aan de wortels. Deze vertonen rottingsverschijnselen en kleuren bruinzwart, uiteindelijk zullen de wortels volledig wegrotten. De grens tussen ziek en gezond weefsel is vaak scherp afgelijnd. De plant blijft in groei achter en het blad kan geel kleuren omdat onvoldoende voedingstoffen vanuit de wortel worden aangevoerd. De plant kwijnt langzaam (soms gedeeltelijk) weg."

Watermonsters
Pythium is overal aanwezig, benadrukt de PlantDoctor: "Zolang het gewas lekker groeit, is dat geen probleem. Planten onder stress zijn extra vatbaar voor infectie. Door regelmatig het water of de grond te controleren op de aanwezigheid van deze schimmel, is het mogelijk om tijdig maatregelen."

Er is een aantal manieren om te onderzoeken of er microbiologische risico's aanwezig zijn. Taal: "Door een DNA Multiscan analyse uit te laten voeren van het vuile drainwater kunt u controleren of er Pythium in uw teeltsysteem aanwezig is. Daarnaast adviseren wij om regelmatig uw ontsmetter te laten controleren met behulp van de OntsmetterCheck analyse. De OntsmetterCheck is een kiemgetalbepaling en geeft de aanwezigheid weer van levende schimmels en bacteriën voor en na de ontsmetter."

Voorkom Pythium

  • Overvloedig bodemvocht bevordert de ontwikkeling van ziekten zoals Pythium. Zorg voor een goede afwatering.
  • Een grote plantbelasting met veel vruchten kan de kans op Pythium-wortelrot vergroten. Voorkom daarom overbemesting.
  • Temperaturen die niet optimaal zijn voor plantengroei, zijn over het algemeen gunstig voor Pythium. Zorg voor een groeizaam klimaat.
  • Handen, gereedschap, slangen en besmet plantenmateriaal zijn manieren waarop Pythium kan worden verspreid. Werk zo schoon mogelijk.
  • Eb- en vloedsystemen zijn riskant voor het verspreiden van de zoösporen. Onderzoek gietwater regelmatig.
  • Verwijder planten met symptomen van wortelrot zo snel mogelijk en voorkom verspreiding.
  • Hergebruik van een groeimedium vergroot het risico op Pythium. Laat dit altijd onderzoeken voor hergebruik.
Analyseer het water als u twijfelt
Eurofins: "Laat een watermonster analyseren als u twijfelt aan de kwaliteit van het water. Problemen met Pythium kunnen daarmee mogelijk worden voorkomen."

Voor meer informatie:
Eurofins Agro
horti@eurofins-agro.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018