Canada legaliseert cannabis

Tholen - Vanaf september kun je in Canada legaal cannabis kopen, ook voor recreatief gebruik. De senaat heeft het wetsvoorstel hiervoor goedgekeurd. Hiermee is Canada het tweede land ter wereld om cannabis te legaliseren. Om met de wiet aan de slag te kunnen, moeten telers wel een licentie krijgen van de federale overheid.

Voorgesorteerd
De legalisering zat er al een tijdje aan te komen: premier Justin Trudeau kondigde het al bij zijn verkiezingscampagne in 2015 aan. De afgelopen jaren hebben verschillende bedrijven hierop al voorgesorteerd. Ook kasgroentenkwekerijen werken samen met investeerders en bouwen hun kas om tot cannabiskwekerij, of zijn partner in nieuwbouwprojecten. Naar schatting is er inmiddels meer dan 100 hectare omgebouwd tot cannabiskwekerij. Op hoeveel hectare inmiddels cannabis geteeld wordt, weet alleen Health Canada, die de licenties uitgeeft - maar volgens kenners van de markt is het minimaal 40 hectare. De opbrengst gaat nu nog de medicinale markt op.

Nederlandse tuinbouw
Nederlandse bedrijven spelen een belangrijke rol in deze transitie. De Nederlandse tuinbouwtechniek en kennis wordt grootschalig ingezet om de kwekerijen op te zetten of omschakelingen te realiseren. Zo is Havecon, met een vestiging in Canada, al jaren actief met het leveren van totaaloplossingen voor de cannabisteelt. "Tot op heden voor de medicinale markt, die al gelegaliseerd is", reageert directeur Henk Verbakel. "En ondanks dat recreatief gebruik nog niet gelegaliseerd was, is er de afgelopen jaren ook al flink in de markt geÔnvesteerd. Het ging er de laatste tijd vooral om wanneer de legalisatie rond zou komen, niet of het zou gebeuren. Een aantal vooruitstrevende ondernemers hebben hierop ingespeeld. Met dit besluit zullen de investeringen zeker niet minder worden "

Momenteel zijn de eetbare producten zoals cakes en gummybeertjes, populair in Amerikaanse staten waar cannabis al gelegaliseerd is, nog niet gelegaliseerd. Daarvoor worden nog aparte regels opgesteld.

Kansen voor de export
De legalisering betekent dat de cannabisteelt nog omvangrijker zal worden dan het nu al is, denkt Arnold de Kievit van LED-leverancier Oreon. "De teelt voor medicinaal gebruik was al zo'n vijf jaar toegestaan, maar nu daar de teelt voor recreatief gebruik bijkomt, zal dat de vraag alleen maar doen toenemen. Er zullen ook nog meer spelers op de markt komen en meer investeerders zullen hun geld inzetten in de cannabisteelt."
 
Oreon installeert momenteel belichting in een aantal grootschalige Canadese cannabiskassen. "Er worden behoorlijk wat groentekassen omgebouwd voor de teelt van cannabis, en ook nieuwe projecten worden uit de grond gestampt. Niet alleen kassen, maar ook indoor."
 
"Canada is wel een groot land, maar heeft relatief weinig inwoners. Ik vermoed dat er veel van de geteelde cannabis geŽxporteerd gaat worden naar bijvoorbeeld Europa. In sommige Europese landen is de teelt weliswaar niet toegestaan, maar het gebruik ervan wel."

Legalisering in Nederland?
Wat betekent deze stap van de Canadese overheid voor Nederland? Vanmiddag presenteert de commissie-Knottnerus een advies over een wietexperiment. Het kabinet wil namelijk in een aantal gemeentes experimenteren met het gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik.

Kees Valstar hoopt dat er een verandering gaat plaatsvinden. "De Canadese legalisering zorgt ervoor dat de discussie in Nederland ook weer aangewakkerd wordt. Op de radio wordt het besproken en in de Tweede Kamer worden vragen gesteld", vertelt hij. Zelf ziet Kees veel mogelijkheden in de markt.

Met zijn bedrijf Healthy Plant Products levert hij nu al (legaal, uiteraard) producten van vezelhennep. Ook levert hij CBD-olie, een veelbesproken product. Onlangs was is het nieuws dat de Britse regering de olie verbood, waar patiŽnt Billy juist baat bij had. "In het Verenigd Koninkrijk is de verkoop van medicinale cannabis verboden, maar in Nederland is het wel toegestaan.

Ingewikkeld is het wel. In Nederland is de teelt van vezelhennep wel toegestaan, maar cannabis telen voor medicinaal gebruik mag niet. De wietolie mag hier wel verkocht mag worden, maar de grondstof ervoor produceren is niet toegestaan. Ik sta er heel praktisch in. De CBD-olie heeft geen psycho-actieve werking en is dus niet verslavend. Als mensen er baat bij hebben, waarom is moet het dan zo ingewikkeld zijn om de grondstof te produceren? Ik hoop dat we naar aanleiding van dit nieuws hier ook verandering in zullen zien."

Nu in Canada
In Canada zijn de telers in ieder geval blij met de beslissing. "Dit is een historisch moment voor Canada, de sector en de wereld", liet Aphria, een van de grootste teeltbedrijven, weten. Ook Chris Wagner, CEO bij cannabiskwekerij Emerald Health Therapeutics, is verheugd: "Het besluit maakt Canada tot een wereldwijd erkend leider op het gebied van cannabisregulatie. We zullen ons blijven inzetten voor een product van hoge kwaliteit en onze productiecapaciteit uitbreiden nu de vraag zal gaan toenemen."

En, om even aan te geven hoe snel het gaat: op dit moment werkt Emerald aan meerdere projecten voor grootschalige cannabisteelt, waaronder een kas van zo'n 10 hectare die een upgrade krijgt zodat er straks 75.000 kilo cannabis per jaar geproduceerd kan worden. Ook op een locatie van 0,7 hectare en nabij Vancouver in een kas van 4,6 hectare zal Emerald straks cannabis produceren.

Publicatiedatum: 20-6-2018
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 "Aan creativiteit geen gebrek bij orchideeŽnkwekers"
20-7-2018 Hoogstraten heeft grootste glastuinbouwareaal van BelgiŽ
19-7-2018 Floridata identificeert top 10 meest opkomende exportmarkten voor de sierteelt
19-7-2018 Blijven Nederlandse bedrijven weg op Fruit Logistica?
17-7-2018 Genoeg werk, maar geen slaapplaatsen voor arbeidsmigranten
17-7-2018 "Constant doorleren onmisbaar voor toekomstbestendige sector"
16-7-2018 Budget subsidie verwijderen asbestdaken verruimd
16-7-2018 "We zitten goed in de wedstrijd, maar het gaat niet vanzelf"
13-7-2018 Bloemen- en plantenexport handhaaft niveau in weerwil van omstandigheden
12-7-2018 Rozen: weinig aanbod uit Afrika
12-7-2018 "Pond is speelbal van Britse politieke chaos"
11-7-2018 Zo maak je de optimale productfoto's
10-7-2018 Keurmeesters: de ogen en oren van de sector
9-7-2018 Subsidiepotje voor verwijderen asbest is leeg
6-7-2018 Brandweer mag waterput telers gebruiken
6-7-2018 Veilingteam CNB veilt drie keer zo veel gewassen dan vorig jaar
3-7-2018 Bloemenexport leverde Kenia $420 miljoen op in vier maanden
3-7-2018 Zomerbloemen: Volumes stijgen, prijzen zijn goed
2-7-2018 Invasieve soorten toegevoegd aan Unielijst
29-6-2018 Koffiedik kijken voor gevorderden

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code