Henk Westerhof, directeur Anthos

"Grootste zorg Brexit is protectionisme"

"Nu al zie je een toenemende neiging in het VK om regels op te stellen voor boomkwekerijproducten. De Britten zien Brexit als een uitgelezen kans om meer eisen te gaan stellen om voor verschillende producten de eigen markt te beschermen." Die vrees leeft bij verschillende plantenkwekers en -exporteurs op het VK. VNO NCW sprak met Henk Westerhof, voorzitter van Anthos, hetgeen resulteerde in een antwoord op de vraag waar die plantenbranche nu eigenlijk zo zenuwachtig van wordt.

Hoe belangrijk is het VK voor jullie?
Heel erg belangrijk. Een paar cijfers. Voor de bloembollen bedraagt de jaarlijkse exportwaarde gemiddeld al gauw 100 mln. euro. Daarmee behoort het VK tot de top-5 van belangrijkste exportlanden voor onze sector. Voor de boomkwekerijsector is het VK -met een exportwaarde 120 mln ŗ 130 mln. euro- zelfs het op ťťn na belangrijkste afzetland na Duitsland.

Wat verandert er door Brexit voor jullie?
Net als alle andere sectoren zullen ook onze bedrijven geconfronteerd worden met extra administratieve lasten door de te vervullen douaneformaliteiten en fytosanitaire controles. Die zijn er nu niet en straks wel. Dat is lastig, maar voor onze sector niet onoverkomelijk. De meeste van onze bedrijven exporteren immers al naar landen buiten de EU en zijn dat wel gewend. Om die reden zijn ze daar praktisch goed op ingericht om dat straks ook voor het VK te doen, al is het natuurlijk doodzonde dat het zover gaat komen terwijl het nu zo soepel gaat.  

Waar liggen jullie vooral wakker van?

Voor de boomkwekerijen is de grootste zorg dat het VK - ook om protectionistische redenen - een strenger eigen beleid gaat voeren na de Brexit op het gebied van kwaliteit en plantgezondheid. Dat gaat gepaard met allerlei striktere importinspecties. Dat geeft een verhoogd risico voor exporteurs. Het leidt tot tijdverlies, maar ook tot een verhoogd risico op afkeuringen waar de exporteur uiteindelijk financieel voor opdraait en dus te maken krijgt met hogere kosten.

Vorige week nog kondigde het Britse landbouw- en milieuministerie af dat ze kijken of het in quarantaine zetten van bomen en planten -wat al door sommige Britse bedrijven wordt toegepast- breder is toe te passen. Dat soort maatregelen kunnen voor de boomkwekerijsector heel slecht zijn.

Loopt dat zoín vaart dan?
Je moet je realiseren dat veel producten uit andere Europese landen worden geÔmporteerd. Dus als in een ander land een schadelijke ziekte optreedt, kan het VK besluiten om de importeisen en inspecties voor alle EU landen aan te scherpen. Met andere woorden, ook al heeft Nederland zijn zaken goed op orde, dan kan de handel toch nog getroffen worden als het in andere EU landen fout gaat.

Hoe is dat bij de bloembollen?
De bloembollensector loopt vergelijkbare risicoís, alleen worden die iets minder hoog ingeschat, omdat de productie van veel bolgewassen buiten het VK plaatsvindt en men dus in het VK vrijwel volledig afhankelijk is van de import.

Wat doen jullie om de risicoís van Brexit te ondervangen?
Als Anthos volgen we alle ontwikkelingen continu samen met onze partners, zoals het ministerie van EZ en LNV en de collegaís van Plantum, GroentenFruithuis en de NAO. Verder houden we nauw contact voor de laatste inzichten met Landbouwraad op de ambassade in Londen, Engelse organisaties en vooral ook het Britse landbouw- en milieuministerie DEFRA. Zo houden we een vinger aan de pols over wat ons te wachten staat op het gebied van kwaliteit en plantgezondheid.

We onderzoeken verder met de NVWA en Naktuinbouw ( keuringsdienst) ook de mogelijkheid om een kwaliteitssysteem in Nederland te ontwikkelen waarmee een VK-classificatie wordt ontwikkeld om het risico op afkeuringen te voorkomen. Bij alles wat wij doen, betrekken wij de ondernemers om ervoor te zorgen dat ze niet alleen goed geÔnformeerd zijn, maar ook om te bezien of de stappen die we nemen op het gebied van plantgezondheid voor hen praktisch en economisch haalbaar zijn.

Op 28 juni is er trouwens een speciale bijeenkomst georganiseerd door LNV, LTO, MKB-Nederland en VNO-NCW in Naaldwijk op de veiling. Die bijeenkomst is voor iedereen uit de agrosector, dus niet alleen voor bloembollen of boomkwekers. Onder meer de minister komt daar vertellen over de laatste stand van zaken. En experts van de Rabobank, de douane en anderen geven hun visie op de sector en wat je kunt doen met het oog op Brexit.

bron en foto: VNO-NCW

Publicatiedatum: 19-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 Nieuwe partij sluit zich aan in campagne voor emissiebeperking
20-7-2018 Nieuwe partner voor World Horti Center
19-7-2018 "Nu blijkt dat het niet blijft bij alleen kijken"
18-7-2018 Jaap Breugem nieuwe senior manager Achmea Agro
18-7-2018 Overheid maakt miljoenen aan extra onderzoeksgelden vrij voor WUR
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
16-7-2018 Openstelling najaarsronde SDE+
16-7-2018 Omzet Veiling Rhein-Maas in eerste helft 2018 met 1,9% gestegen
16-7-2018 Huisvesting van arbeidsmigranten: kwaliteit waarborgen belangrijk
16-7-2018 Bedrijven investeren bijna 3,4 miljard euro in groene technieken
13-7-2018 Inhoud portemonnee agrarische huishoudens krimpt voor vierde jaar op rij
12-7-2018 "Trots op koppositie sector in de energietransitie"
11-7-2018 "We zijn een vonk die een vuurtje bij ondernemers aanwakkert"
10-7-2018 Omzet FloraHolland over eerste helft 2018 vrijwel gelijk aan vorig jaar
10-7-2018 Aftrekpercentage EIA in 2019 naar 45 procent
9-7-2018 HAS Hogeschool en de LLTB starten nieuw lectoraat Bodem
6-7-2018 Collectieve waterzuivering Nieuwe Waterweg richt ondernemersgroep op
4-7-2018 Hoe een bloemetje of een bak tomaten voor het personeel de werkgever duur kan komen te staan
2-7-2018 Zaltbommel zit met huisvesting grote groepen arbeidsmigranten
2-7-2018 "Afschaffing GMO-subsidies heeft de voorkeur"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code