Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoogheemraadschap van Delfland:

"Diverse constateringen, waaronder één lozing in glastuinbouw"

Op 14 juni waren de handhavers van Hoogheemraadschap Delfland weer op surveillance. Dit keer waren zij actief in Midden-Delfland en Oostland. Zij bezochten onder andere de Zuidpolder van Delfgauw en de Woudse Droogmakerij in Schipluiden. Er waren diverse constateringen.



Zo zagen de handhavers paarden en koeien op waterkeringen. Op zich een mooi gezicht, maar door hun gewicht en met hun hoeven kunnen zij schade aanbrengen aan de dijk, waardoor deze niet meer zo stevig is en een deel van de waterkerende functie verliest. Ook werd er mest uitgereden op een verkeerde manier. Mest uitrijden is een secuur werk, waarbij je goed moet letten op de omgeving. Als je bijvoorbeeld te dicht langs een sloot rijdt, kan de mest in de sloot terecht komen. Dit kan overlast veroorzaken.

Lozing
Hoogheemraadschap van Delfland: "Ook troffen we een lozing aan op een glastuinbouwbedrijf. Dat betreuren we ten zeerste omdat we tijdens onze handhavingsdag deze keer juist polders bezochten waar ondernemers uit de glastuinbouw samen met Delfland de gebiedsgerichte aanpak hebben doorlopen. Deze intensieve driejarige aanpak ontwikkelden we samen met telers en LTO Glaskracht om verontreiniging van het oppervlaktewater te voorkomen. Het tegengaan van lozingen van bestrijdingsmiddelen en meststoffen uit de glastuinbouw is namelijk cruciaal voor de waterkwaliteit in ons gebied en het behouden van middelen voor de sector."

Hoe werkt de gebiedsgerichte aanpak?
"In het eerste jaar lichten wij de polder helemaal door, bezoeken wij alle glastuinbouwbedrijven, meten we 24/7 de waterkwaliteit, geven we voorlichting en brengen we lozingen en lekstromen in kaart. Samen met de ondernemers lossen wij deze op."

Dan volgt een periode van twee jaar met nazorg. De monitoring blijft regelmatig, maar wordt minder intensief, de opbrengsten van de verbeteringen worden gedeeld en de laatste knelpunten worden opgelost. Als wij de polder na drie jaar verlaten, is deze dus helemaal “op orde”.

Resultaat surveillance
"Het bezoek van gisteren liet zien dat in de Zuidpolder van Delfgauw alles nog steeds goed gaat. Daar zijn wij blij mee. In de Woudse Droogmakerij troffen onze handhavers ondanks het intensieve traject toch weer een bewuste lozing aan. Tegen deze ondernemer treden wij strafrechtelijk op. Onze handhavers hebben nog niet kunnen achterhalen waar het afvalwater vandaan komt. De verwachting is (maar dat moet dus nog nader onderzocht worden) dat het een lozing is vanuit een drainagesysteem ter regulering van de grondwaterstand. Met andere woorden: de ondernemer heeft lekstromen vanuit de teelt naar het grondwater en daar moet hij iets tegen doen."

Lees hier meer over de gebiedsgerichte aanpak en de meetgegevens.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland


Publicatiedatum: