Groene zonkrachtkoppeling (ZKK) in waterbassins tuinbouw

Na WKK nu tijd voor ZKK

Na de opmars van de WKK is het nu de beurt aan de ZKK volgens de Westlandse ondernemer Vincent van Daalen. Zijn start-up uit Maasdijk komt binnenkort met de introductie van de FLOTAR. "Onze innovatie maakt van een waterbassin een duurzame energiebron en het verlaagt bovendien algendruk en waterverdamping", stelt Van Daalen.FLOTAR is een 100% Nederlandse innovatie van start-up Profloating. Eco-ondernemer Vincent van Daalen: "Zonneparken op land zijn vaak een probleem in dichtbevolkte Europese landen. Ze slokken andere bestemmingen op zoals landbouw en ogen niet fraai. Watergebieden in Nederland vormen een prima alternatief met kansen voor mens en milieu. Onze innovatie voor drijvende zonnepaneelparken is vier keer groen. We wekken groene zonne-energie op, zijn 100% recyclebaar, creëren drijvende groenzones en beschermen tegen verdamping of verbeteren de waterkwaliteit. Het is dé manier om draagvlak te realiseren en op een rendabele manier snel te verduurzamen om aan onze klimaatdoelstellingen te voldoen. Drijvende panelen realiseren bovendien een hogere opwekking dan zonneparken op land."

Verdamping beperken
Onder belangstelling van nationale en internationale energiebedrijven, overheden en de agri-sector onthult Profloating op 22 juni 2018 het FLOTAR-platform. "We merken dat onze innovatie bedrijven en overheden tot ver over de grenzen aanspreekt", voegt Van Daalen toe. "Momenteel zijn wij in een testfase met ons Innovation Lab om plasticsoep toe te passen in onze producten. Hiermee willen we een circulaire standaard in de markt zetten in de vorm van een concrete business case met een hoge kwaliteitsstandaard. Om echt duurzaam te zijn moet groen immers ook rendabel zijn."

Drijvende zonneparken openen mogelijkheden voor duale bedrijfsmodellen. Zo krijgt een zalmkweker of een tuinder met een waterbassin met de drijvende panelen opeens ook de mogelijk om als energieproducent te functioneren. Vanuit warme landen is veel interesse omdat de drijvende FLOTAR-panelen verdamping beperken en daarmee waterbronnen beschermen en algendruk verlagen.

Van Daalen: "Verdamping van waterbronnen is een wereldwijd probleem. Met de drijvende zonnepanelen kunnen we actief bijdragen aan een beter milieu,  onder meer door waterbescherming. Het systeem dat we gebruiken is als een LEGO-bouwwerk te combineren om flexibel op verschillende omstandigheden in te kunnen spelen. Bijzonder is dat ons systeem ook geschikt is voor beplanting op water. We vervuilen de horizon niet, zoals de huidige zonneparken op het land, maar verfraaien 'm juist. De reden dat landscaping architecten en kunstenaars ons ook weten te vinden voor groene kunst die energie opwekt."

Hernieuwbare energie
Tegen 2030 wil de EU ten minste 27 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen halen. Voor Energietransitie 2050 is honderd keer meer zonne-energie nodig dan de huidige opbrengst. Om dat te bereiken dient de opwekking flink opgeschaald te worden. Drijvende energie- en duurzaamheidsprojecten winnen rap aan populariteit. Ruim twee derde van de aardoppervlakte bestaat uit water. Nederland kent een wateroppervlakte van maar liefst 18%. Dat biedt nieuwe kansen om klimaatdoelstellingen te realiseren als de projecten een balans vinden voor mens en milieu. Profloating streeft ernaar onze leefwereld snel te verduurzamen en is het eerste Nederlandse bedrijf dat op een dergelijk omvangrijke wijze circular floating solutions aanbiedt.

Voor meer informatie:
Profloating

Publicatiedatum: 15-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 Waarborgen van de waterkwaliteit in het bassin met UV
20-7-2018 Drainwater ontzouten zonder nabehandeling
20-7-2018 "Inzet WKK op biomassa en groengas in glastuinbouw vooral bij hoge belichtingsgraad en CO2-behoefte"
19-7-2018 Onderzoek toont aan: actief kool inzetbaar voor waterzuivering glastuinbouw
18-7-2018 CRISPR/Cas9 richt grotere genetische schade aan dan gedacht
16-7-2018 Wageningen Universiteit voor één dag arena voor agrarische legorobots
13-7-2018 Brits bedrijf opent eerste operationele fabriek voor cryogene energie-opslag
13-7-2018 “Uiteindelijk doet het water zelf het harde werk”
10-7-2018 Nobels introduceert nieuwe rooimachine
6-7-2018 "Goalie biedt telers oplossing voor waterlozing"
5-7-2018 “Grondwaterput inzetten bij natuurbranden”
4-7-2018 Slimme doseerpomp brengt middelenvoorraad in kaart
2-7-2018 Lucht hygiëne in weefselkweek kan beter
29-6-2018 Realisatie CO2 neutrale treinterminal langs de A12
29-6-2018 NEN richt nationale normcommissie ‘Drones’ op
28-6-2018 Houtpellets en laagwaardige biomassa meer in beeld
25-6-2018 "Op afstand sleutelen aan branders"
22-6-2018 Rotterdam en Rheden testen ondergrondse waterbuffers
21-6-2018 Watermonitoring met onderwaterdrones en droneboot
20-6-2018 Noord-Korea klopt aan bij WUR

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code