Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Erik Mooij:

"Toepassing van Serenade in roos is maatwerk"

Serenade is geen universeel meeldauwmiddel dat op alle rozenbedrijven past. Daarvoor mist het duurwerking. Maar hier op dit bedrijf - waar uitsluitend het ras Avalanche wordt gekweekt in vrij vochtige kassen - past het juist weer heel goed en behalen we er prima resultaten mee. Het is dus echt maatwerk om Serenade succesvol in het spuitschema in te passen.''

Erik Mooij vat in enkele zinnen zijn ervaringen met het middel Serenade in roos samen. Hij is zelfstandig gewasbeschermingsadviseur in roos en gerbera. De aanduiding 'hier op dit bedrijf' staat voor Van den Berg Roses in Delfgauw (Z-H), waar de zelfstandig werkende Mooij sinds enkele jaren advies geeft op het gebied van gewasbescherming. Sinds vier jaar wordt hier in de periode van oktober tot maart vier ŗ vijf keer Serenade ingezet. Belangrijkste doel is om het gebruik van 'hardere' middelen - die in volle doseringen schade kunnen veroorzaken in de teelt - zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk verder vooruit te schuiven. ,,Serenade zie ik dus vooral als een curatieve aanvulling op de chemie ťn een mooi overbruggingsmiddel in een lastige teeltperiode'', aldus Mooij.

Maatwerk
De adviseur benadrukt dat de strategie bij Van den Berg Roses 'zuiver maatwerk' is waaraan meerdere seizoenen is gesleuteld: ,,Een aantal jaren geleden - toen ik hier nog vaste medewerker was - kampte het bedrijf met een behoorlijke meeldauwdruk. Om die de kop in te drukken, hebben we meerdere nieuwe spuitstrategieŽn bekeken en getest. Daar is uiteindelijk Serenade als een stukje van de puzzel uitgerold. Een essentieel aspect is dat er bij Van den Berg Roses uitsluitend Avalanche wordt geteeld, een ras dat vrij veel massa produceert en daardoor meer vocht de kas in brengt dan bijvoorbeeld Red Naomi. Hierdoor kan een mild middel als Serenade goed worden ingepast.''

Om het middel zo goed mogelijk onder het blad en in het hart van het gewas te krijgen, is er ook behoorlijk gesleuteld aan de spuittechniek. Vooral de spuithoek luistert erg nauw, zo weet Mooij, maar daarover wil hij verder niet al te veel kwijt. ,,Dat is toch een beetje het geheim van smid...''.

Geen totaaloplossing
Hoewel Mooij groene middelen als Serenade een warm hart toedraagt, verwacht hij niet dat deze in een meerjarige teelt als roos een grote vlucht zullen nemen. ,,Soms passen ze prima, zoals hier bij Van den Berg Roses. Maar een totaaloplossing zie ik het voorlopig niet worden. Na de winter is er altijd wel wat vervuiling, daarvoor zul je hoe dan ook chemisch in moeten grijpen.'' De adviseur is daarom blij dat er ůůk nog steeds nieuwe selectieve middelen met een gunstig milieuprofiel op de markt komen, zoals Sivanto Prime en Batavia. ,,Biologische middelen zijn mooi, maar het verduurzamen van de teelt kan ook plaatsvinden via selectieve middelen. Dat is misschien lastiger te communiceren, maar we moeten het als sector wel blijven uitleggen'', zo besluit hij.

Bron: Bayer, Glastuinbouwkoerier

Publicatiedatum: 6-7-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 Telers mediwiet in de wachtrij voor licentie
18-7-2018 "Inline-druppelsysteem ideale beregening tijdens warm en droog weer"
17-7-2018 Onderzoek verkent interconnectie geur en kleur in roos genoom
16-7-2018 Onderzoeksvoorstel voor aanpak fusarium ingediend
13-7-2018 Kleine hoeveelheid zink essentieel voor vorming groeistof van de plant
12-7-2018 "Investering in AntiReflect geeft flinke meeropbrengst"
11-7-2018 Gezocht: behaarde wantsen voor onderzoek
10-7-2018 Glastuinbouw kan verdere substantiŽle reductie CO2-emissie realiseren
9-7-2018 Nederlands-OekraÔense samenwerking sierteelt in kaart
5-7-2018 Laat de werking van de ontsmetter regelmatig controleren
4-7-2018 Droogte: geen paniek, wel zuinig aan
4-7-2018 LED belichting: waar staan we nu?
4-7-2018 Demonstratie selectieve natriumverwijdering d.m.v. ionenwisselaars
4-7-2018 Werken aan duurzame en circulaire teeltsubstraten voor de glastuinbouw
3-7-2018 Mexico: Bescherming kwekersrechten moet beter
3-7-2018 Werking zuiveringsinstallatie met wateranalyse controleren
3-7-2018 Nieuwe registraties voor Rhizopon producten in BelgiŽ en Polen
3-7-2018 Stadium tulp is weer vroeger dan vorig jaar
3-7-2018 Leer telen op afstand
2-7-2018 CBS: 1000 hectare tulpen erbij in 2018

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code