Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Partners gezocht voor onderzoek eenrichtingsverkeer hyacinten

De experts van Glastuinbouw van WUR zoeken partners voor een innovatief project waarin gewerkt wordt aan een éénrichtingssysteem voor de hyacintenteelt. In dit systeem wordt in één lijn van uitgangsmateriaal naar leverbare bollen geteeld, onder geconditioneerde omstandigheden. Dit maakt het gebruik van chemische middelen overbodig.



Glastuinbouw van WUR heeft samen met verschillende partijen uit de bloembollensector, waaronder de KAVB, de Greenport Duin & Bollenstreek en Noord-Holland noord een toekomstvisie “Vitale teelt” opgesteld. Hier wordt een route geschetst naar een bollenteelt zonder chemische middelen in 2030.

Duurzaamheidsproblemen
De duurzaamheidsproblemen van de bollensector zijn grotendeels terug te voeren op de trage vermeerdering van veel bolgewassen. De vermeerdering en doorteelt tot leverbare bollen vindt plaats op het veld, de bollen worden enkele jaren achtereen geplant, geoogst, verwerkt, bewaard en opnieuw geplant. Dit ‘cyclisch’ telen houdt ziekten en plagen in de grond en op bedrijven in stand en is de oorzaak van het gebruik van veel middelen. Om die reden staat in de toekomstvisie het doorbreken van het cyclisch telen centraal.

In één lijn naar leverbare bollen
Als Glastuinbouw van WUR willen wij werken aan een eenrichtingsysteem voor de hyacintenteelt. Een systeem waarin er één lijn van uitgangsmateriaal naar leverbare bollen geteeld worden, onder zoveel mogelijk geconditioneerde omstandigheden. Een dergelijk systeem maakt het gebruik van chemische middelen overbodig.

Ons idee is dat de onder beschermde omstandigheden geteelde bollen worden doorgeteeld tot grotere bollen (‘grof plantgoed’), die nog één jaar nodig hebben tot de leverbare maat. Indien dit laatste teeltjaar traditioneel buiten wordt geteeld, wordt de totale milieubelasting al teruggedrongen met 60% tot 70%. Door gebruik te maken van onze kennis van “teelt de grond uit”-systemen en inzet van bacteriën en mycorrhiza’s t.b.v. de ziekteweerbaarheid is het mogelijk om in het laatste teeltjaar te komen tot leverbaar product. Dit kan door te telen op ziektevrije substraten in systemen met fertigatie waarin de productie optimaal is. In dat geval wordt de milieubelasting nòg verder teruggedrongen.

Aanmelden als partner kan hier.

Bron: WUR
Publicatiedatum: