Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Exportwaarde bloemen en planten blijft in wispelturiger markt op niveau

De bloemen- en plantenexport vanuit Nederland blijft ondanks wispelturiger marktomstandigheden op een vergelijkbaar niveau als in het recordjaar 2017, maar de spanning is groter. Dat blijkt uit de exportstatistieken van Floridata tot en met mei: net als vorig jaar werd na vijf maanden de grens van € 3 miljard aangetikt. Wisselende weersomstandigheden en valutakoersen hadden volgens de VGB een grote invloed. De verbreding van de export lijkt te temporiseren en planten doen het dit jaar tot nu toe beter dan bloemen.
 
In de afgelopen meimaand kromp de totale exportwaarde met 1% tot € 723 miljoen, waarbij de plantenwaarde steeg met 5% en de bloemenwaarde 6% kromp. ”Vorig jaar stegen beide productgroepen in mei, vaak de maand met de hoogste exportwaarde met bijna 13% tot het maandrecord van € 733 miljoen. Dat de exportwaarde dit jaar dat niveau niet haalde, is bij een gemiddelde stijging van 5% op jaarbasis dus niet verwonderlijk”, aldus Wesley van den Berg van Floridata.  ”Mei 2018 telde een handelsdag minder. Dat heeft altijd effect.”


foto: Lionheart, een lelie uit het assortiment van VWS Flowerbulbs

Volgens directeur Matthijs Mesken van de VGB waren vooral de weersomstandigheden aanvankelijk fnuikend en later dit jaar weer gunstig voor de plantenafzet. ”Het voorjaar was in het begin te koud en later met veel mooier weer juist gunstig voor de afzet van met name tuinplanten.” De exportcijfers bevestigen dat beeld: na drie maanden stond de exportteller in de min, na vijf maanden op een plus van 3%.
 
Planten doen het beter
”Na de eerste zes weken van de echte voorjaarspiek lag de tuinplantenmarkt fors achter en dat is in de zes weken daarna tot en met de Franse Moederdag eind mei meer dan goedgemaakt. Maar qua productiecapaciteit en logistiek was het bijna niet te behappen en moest iedereen alle zeilen bijzetten”, blikt Gert Woelderink van Javadoplant terug. Van den Berg: ”In de plantenmarkt lijken de verschillen in resultaten groter te worden. Orchideeën liggen moeilijk in de markt, andere bloeiende planten blijven populair en vooral de groene planten passen goed in woon- en interieurtrends, zo horen we uit de markt.”

Acht van de tien afnemende landen van pot- en tuinplanten uit Nederland liggen tot en met mei voor op 2017, alleen het Verenigd Koninkrijk en Italië blijven achter. Bij de bloemen is het omgekeerde het geval: alleen Polen en Rusland noteren tot en met mei een plus. „Dat is illustratief voor de afzetpotentie voor de Nederlandse bloemisterijsector in Oost-Europa”, stelt Mesken.
 
Groei spreiding lijkt te stabiliseren
Vijf jaar geleden waren de top-10 afzetlanden goed voor 83% van de exportwaarde en dat liep geleidelijk terug tot 79% vorig jaar: de spreiding van export naar meerdere landen steeg. Maar tot en met mei dit jaar is de top-10 weer goed voor 79% van de omzetwaarde en groeien de landen buiten deze top minder. Dat schrijven handelaren toe aan grotere schommelingen in valuta. ”Naast weersomstandigheden zijn die veranderingen van grote invloed”, weet Mesken. Eurogebonden exportomzet is goed voor zo'n twee derde van de Nederlandse bloemen- en plantenexport.

”Bestellingen uit het Verre Oosten zijn groter, maar ook onregelmatig”, is de ervaring van Marc Limmen van Barendsen Export. Floridata signaleert een relatief hogere bloemen- en plantenexport naar het Midden- en Verre Oosten en hierbij speelt de dollarkoers een belangrijke rol. ”Met de ijzersterke logistiek en vooral het brede en diepe assortiment vervult Nederland een bijzondere rol in de internationale bloemenhandel. Vooral voor dat brede assortiment moeten we ons sterk blijven maken”, vult Limmen aan.

Exporteurs rekenen erop, dat Nederland 2018 met positieve groeicijfers afsluit. Vorig jaar werd tot en met mei een stijging van bijna 8% gerealiseerd en kwam de groei uiteindelijk uit op 5% tot het omzetrecord van € 6 miljard. Dat dit jaar alleen in januari een plus werd genoteerd en in de maanden februari tot en mei een kleine min, is vooral in Noordwest Europa toe te schrijven aan zeer wisselvallige weersomstandigheden.

bron: VGB & Floridata

Publicatiedatum: 14-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-6-2018 Canada legaliseert cannabis
20-6-2018 6 highlights in de internationale bloemenhandel
20-6-2018 Spanningsveld tussen innovatie en toelatingspraktijk
19-6-2018 Drijvend zonnepark NEXT Garden Lingewaard nadert voltooiing
18-6-2018 Alphabet koopt 70 hectare grond op Agriport A7
18-6-2018 NVWA: tref voorbereidingen voor aangescherpte regels plantenpaspoort
15-6-2018 "Een wereld te winnen"
14-6-2018 Voorlopig geen bloemenveiling in Kenia
14-6-2018 Bloembollenhandel tussen NL en Zuid-Amerika stevig in het zadel
13-6-2018 Westlandse bedrijventerreinen zitten vol
7-6-2018 IFTEX Kenia van start
7-6-2018 Uitbreidingsplannen bloembollentelers bijna een kwart gedaald
5-6-2018 "Sierteelt staat er het beste voor"
4-6-2018 Kenia: Ook Amerikaanse kopers bij IFTEX
4-6-2018 Kans op wanbetaling in Azië-Pacific het grootst in India
4-6-2018 Meeste biomassa voor energie komt uit Nederland
1-6-2018 Hulp in tijden van steeds complexer en tijdrovender energiebeheer
1-6-2018 FloraHolland krijgt Ledenraad
29-5-2018 Frank Teuber over toekomst Blumenbüro
29-5-2018 Brengt Italië de euro aan het wankelen?

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code