Sjaak van der Tak bezoekt zomerbloementelers

Na de kennismakingstournee Sjaak On Tour gaat Sjaak van der Tak verder met zijn bedrijfsbezoeken. Van der Tak bezoekt samen met netwerkcoördinator Aad Vernooy verschillende bedrijven in de (glas)tuinbouwsector, zo bracht de voorzitter van LTO Glaskracht Nederland vrijdag 8 juni een bezoek aan vier zomerbloemenbedrijven.We gingen van start bij Bloemenkwekerij Peter Baars in Nieuw-Vennep. Baars heeft een akkerbouwmatig zomerbloementeeltbedrijf en kweekt gewassen als carthamus, buplureum, alchemilla, campanula en sedum. “Van jongs af wilde ik tuinbouwondernemer worden. Na korte periodes van bloembollen, droogbloemen en gladiolen telen we inmiddels op 14 hectare zomerbloemen vanuit zaad en bloemen van vaste planten.”

Met veertien medewerkers in dienst en huisvesting op het bedrijf is arbeid een onderwerp waar Baars veel zorg aan besteedt. De huidige CAO was dan ook onderwerp van gesprek tussen Baars en Van der Tak. Verdere mechanisering van werkzaamheden en optimalisatie van uitgangsmateriaal is tevens een belangrijk issue voor de ondernemer.Middelenpakket
Met 3.7 hectare buitenteelt focust Johan Broere zich in Leimuiden op de ontwikkeling van zijn assortiment. Veronica, monarda, astrantia en chelone zijn slechts een selectie van de circa 36 variëteiten die hij teelt. Met het middelenpakket wordt doordacht omgegaan. Er wordt goed gelet op natuurlijke vijanden in Rozenbottel en de bijen die de besheesters bevruchten.

Astilbe is het gewas dat wordt geteeld bij de Gebroeders Rutgrink in Hillegom. Zij zijn onlangs verhuisd omdat de locatie in Lisse te klein werd. De nieuwe locatie beschikt over 1 hectare glas met voldoende verwerkingsruimte en koel- / invriesmogelijkheden. Op het bedrijf wordt het uitgangsmateriaal gekweekt, verwerkt en opgeslagen (ingevroren).

Drijvend systeem
De dag werd afgesloten met een bezoek aan Nico Wigchert in Noordwijkerhout. Wigchert heeft een specialistische teelt in Delphinium. Naast Noordwijkerhout teelt Nico Wigchert zijn DEWI Delphinium in Portugal.

Het drijvend systeem dat op het bedrijf wordt gebruikt is een water gesloten teeltsysteem. Hierop heeft Wigchert patent verkregen.

Tevens werd een kort bezoek gebracht aan de CNB alwaar de pioenenweek plaats vindt. Van der Tak en Vernooy werden ontvangen door Ron Hoogeveen. Een groot assortiment van ruim 120 soorten was uitgestald. Binnen de groeiende pioenenteelt is er een grote assortimentsuitbreiding gaande met vooral vele nieuwere soorten wit en uitbreiding in de hybride rassen.

bron: LTO Glaskracht

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018