Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
verslag Greetech Summit

Glastuinbouw over 10 jaar

Tholen - Vandaag gaat de Greentech van start. De standhouders staan fris en fruitig in hun stand, de bezoekers stromen binnen en de innovatieprijzen zijn uitgereikt. Maar het feest begon maandag al met de Greentech Summit. Thema was: 'Hoe ziet de glastuinbouwsector eruit over 10 jaar?' De dag begon met diverse sprekers die ieder vanuit hun eigen vakgebied een vooruitblik gaven in de komende tien jaar.


Van linksboven mee met de klok: Jan Willem Wieringa, Kees Waquť (Desch Plantpak) en Charlotte Langerak (Viscon); Mark Keulen (Seed Care) en Jeroen Beemster (Planthub); Tshepo Maeko (Omnia) en Michael Diteko (Botswana Horticulture Associations); en Karin van der Eijk (VDE Plant) en Ton van Mill (Royal Brinkman).

's Middags stonden er drie break-out sessions op het programma. Er werd nagedacht over het leiderschap van de nieuwe generatie, nieuwe gewassen (lees: cannabis) en oplossingen voor telen in de toekomst. Tot slot was het de beurt aan keynote-spreker Christian Kromme, auteur van het boek "Humanifaction. Go Digital, stay human'.

Dick Veerman, Foodlog legde nog maar eens uit dat Nederland de nummer 2 op de lijst van voedsel exporterende landen. De megacities van de toekomst hebben echter geen behoefte aan groenten uit Nederland, maar meer aan de kennis en technologie om daarin zelf te voorzien. Integrated growing, noemt Dick het.


Tweede spreker was Ernst van den Ende, Director Plant Sciences bij de Universiteit van Wageningen.


Ernst maakte plaats voor Mike Vermeij, CEO Bom Group, die benadrukte: Educatie, educatie en nog eens educatie. De technologie is er, nu nog de mensen die ermee kunnen omgaan.


Namens IBM stapte Anna van Wassenaer het podium op. Zij focuste in haar presentatie op hete hangijzers big data en blockchain.


Koppert Cress en Koppert Biological Systems deelden het podium in de persoon van Stijn Baan en Martin Koppert.

Na het plenaire gedeelte ging het publiek uiteen voor de verschillende sessies. Bij 'The Next Growing Solutions'  dacht men met elkaar na over de rol die technologie in de toekomst gaat spelen. Er wordt ontzettend veel ontwikkeld, de toekomstbestendigheid zit 'm echter in het durven delen van kennis en data.


Het panel van links naar rechts: Andreas Hofland (HortiKey) Steven Newell (Windset Farms), Edward Verbakel (VB Group), Vincent Deenen (Grodan), Mark Durno (Rockstart).

The next leadership
Bij de sessie over toekomstig leiderschap werd er druk gediscussieerd over de toekomst die in handen ligt van de volgende generatie. Duidelijk werd dat er niet een oplossing is die wereldwijd ingezet worden. "Jullie kunnen wel alle Nederlandse technieken naar bijvoorbeeld Portugal halen, maar dat gaat niet werken." Daarnaast verwacht de sector van de leiders van de toekomst dat ze een lange termijn visie hebben.


Het panel van links naar rechts: Stijn Baan (Koppert Cress) Charlotte Langerak (Viscon), Hajo van Beijma (SingularityUniversity), Martin Koppert (Koppert Biological Systems), en Marieke de Ruyter de Wildt (The Fork)


Dick Veerman peilde de mening van het publiek.

Cannabis
De sessie over de 'Next Crops' ging vooral over de opkomende teelt van cannabis. Volgens de experts is het een markt die veel potentie heeft, maar waar ook nog diverse dingen in de weg staan. Het financiŽle aspect vormt met name de grootste uitdaging. Daarnaast liggen er ook uitdagingen qua kennis en techniek.


Het panel van links naar rechts: Rob Reed (Prohibition Partners), Mads Pedersen (Alfred Pedersen & Son) Henk Verbakel (Havecon), Pieter Verhagen (TNO) en Chris Walsh (Marijuana Business Daily).


Klik hier voor een fotoreportage.


Publicatiedatum: 12-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

14-8-2018 Informatiebijeenkomsten Naktuinbouw: plantenpaspoort nieuwe stijl en gevolgen Brexit
14-8-2018 Plantarium 2018 klaar voor de start
14-8-2018 Open Dag bij onderzoekscentrum Innoventis
14-8-2018 Mprise Agriware geeft twee live demo`s tijdens Plantarium
14-8-2018 Rusland: nieuwe editie FlowersExpo in de startblokken
13-8-2018 Recordopbrengst dankzij zwemmers voor ALS
10-8-2018 Holland Dahlia Event maakt zich op voor opening
10-8-2018 Internationaal congres over duurzaam water- en nutriŽntengebruik
10-8-2018 Morgen zwemt tuinbouw in strijd tegen ALS
10-8-2018 Welke kansen liggen er om tot klimaatneutrale glastuinbouw te komen?
10-8-2018 CNB organiseert wederom Crocosmiadagen
9-8-2018 "Lastige vraagstukken vanuit een andere invalshoek aanpakken"
9-8-2018 FloraHolland organiseert Meet & Greet voor rozenvak
8-8-2018 Tuinbouwkansen in Chili
8-8-2018 Van der Salm Boskoop, De Fruithof, Waterplantenkwekerij R. Moerings en Van Son en Koot samen op Plantarium
7-8-2018 Met Greenport op handelsmissie naar India
7-8-2018 Flower Power in Oude Kerk Naaldwijk
6-8-2018 Drie dagen feest ťn glastuinbouwpromotie op het water
6-8-2018 Ins en outs van het nieuwe plantenpaspoort
20-7-2018 Cultivate '18, Columbus, Ohio

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code