Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
verslag Greetech Summit

Glastuinbouw over 10 jaar

Tholen - Vandaag gaat de Greentech van start. De standhouders staan fris en fruitig in hun stand, de bezoekers stromen binnen en de innovatieprijzen zijn uitgereikt. Maar het feest begon maandag al met de Greentech Summit. Thema was: 'Hoe ziet de glastuinbouwsector eruit over 10 jaar?' De dag begon met diverse sprekers die ieder vanuit hun eigen vakgebied een vooruitblik gaven in de komende tien jaar.


Van linksboven mee met de klok: Jan Willem Wieringa, Kees Waqué (Desch Plantpak) en Charlotte Langerak (Viscon); Mark Keulen (Seed Care) en Jeroen Beemster (Planthub); Tshepo Maeko (Omnia) en Michael Diteko (Botswana Horticulture Associations); en Karin van der Eijk (VDE Plant) en Ton van Mill (Royal Brinkman).

's Middags stonden er drie break-out sessions op het programma. Er werd nagedacht over het leiderschap van de nieuwe generatie, nieuwe gewassen (lees: cannabis) en oplossingen voor telen in de toekomst. Tot slot was het de beurt aan keynote-spreker Christian Kromme, auteur van het boek "Humanifaction. Go Digital, stay human'.

Dick Veerman, Foodlog legde nog maar eens uit dat Nederland de nummer 2 op de lijst van voedsel exporterende landen. De megacities van de toekomst hebben echter geen behoefte aan groenten uit Nederland, maar meer aan de kennis en technologie om daarin zelf te voorzien. Integrated growing, noemt Dick het.


Tweede spreker was Ernst van den Ende, Director Plant Sciences bij de Universiteit van Wageningen.


Ernst maakte plaats voor Mike Vermeij, CEO Bom Group, die benadrukte: Educatie, educatie en nog eens educatie. De technologie is er, nu nog de mensen die ermee kunnen omgaan.


Namens IBM stapte Anna van Wassenaer het podium op. Zij focuste in haar presentatie op hete hangijzers big data en blockchain.


Koppert Cress en Koppert Biological Systems deelden het podium in de persoon van Stijn Baan en Martin Koppert.

Na het plenaire gedeelte ging het publiek uiteen voor de verschillende sessies. Bij 'The Next Growing Solutions'  dacht men met elkaar na over de rol die technologie in de toekomst gaat spelen. Er wordt ontzettend veel ontwikkeld, de toekomstbestendigheid zit 'm echter in het durven delen van kennis en data.


Het panel van links naar rechts: Andreas Hofland (HortiKey) Steven Newell (Windset Farms), Edward Verbakel (VB Group), Vincent Deenen (Grodan), Mark Durno (Rockstart).

The next leadership
Bij de sessie over toekomstig leiderschap werd er druk gediscussieerd over de toekomst die in handen ligt van de volgende generatie. Duidelijk werd dat er niet een oplossing is die wereldwijd ingezet worden. "Jullie kunnen wel alle Nederlandse technieken naar bijvoorbeeld Portugal halen, maar dat gaat niet werken." Daarnaast verwacht de sector van de leiders van de toekomst dat ze een lange termijn visie hebben.


Het panel van links naar rechts: Stijn Baan (Koppert Cress) Charlotte Langerak (Viscon), Hajo van Beijma (SingularityUniversity), Martin Koppert (Koppert Biological Systems), en Marieke de Ruyter de Wildt (The Fork)


Dick Veerman peilde de mening van het publiek.

Cannabis
De sessie over de 'Next Crops' ging vooral over de opkomende teelt van cannabis. Volgens de experts is het een markt die veel potentie heeft, maar waar ook nog diverse dingen in de weg staan. Het financiële aspect vormt met name de grootste uitdaging. Daarnaast liggen er ook uitdagingen qua kennis en techniek.


Het panel van links naar rechts: Rob Reed (Prohibition Partners), Mads Pedersen (Alfred Pedersen & Son) Henk Verbakel (Havecon), Pieter Verhagen (TNO) en Chris Walsh (Marijuana Business Daily).


Klik hier voor een fotoreportage.


Publicatiedatum: 12-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-6-2018 Katharina Albrechtsen doopt eigen roos
19-6-2018 Bijeenkomst & Handelsreis Mexico en Guatemala
15-6-2018 Voorbereidingen World of Flowers 2018 gestart
15-6-2018 Bevoorrading Varend Corso gegarandeerd
15-6-2018 Digitalisering van de sierteeltsector
14-6-2018 Bloemenagenda 2019 extra vroeg bekendgemaakt
14-6-2018 GreenTech 2018 goed onderweg
13-6-2018 Laatste plekken beschikbaar in Holland paviljoen Expo AgroAlimentaria Guanajuato
13-6-2018 GreenTech 2018: beursvloer geopend
12-6-2018 Rush hour in sierteeltland
12-6-2018 'Plant de lente' in de Keukenhof
11-6-2018 "Bollenonderzoek binnen handbereik"
11-6-2018 Colombia krijgt nieuwe vakbeurs: ExpoPlantas
11-6-2018 De Zonnebloem 70 jaar
11-6-2018 Vijfde editie van Aalsmeer Flower Festival in de startblokken
11-6-2018 Nieuwe kandidaten gezocht voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
8-6-2018 Gezellige drukte verwacht bij Dwars door de Kas dit weekend
8-6-2018 Komen de tomaten en bloemen straks nog op tijd aan in Engeland?
8-6-2018 Consumententrends van de toekomst in de sierteeltketen
7-6-2018 Wanneer mag je iets duurzaam of biologisch noemen?

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code