Enza eerste bedrijf met autorisatie

Uitreiking eerste NAFI-certificaat

Op 7 juni reikte Adrie Molenaar, manager Team Internationale Systemen van Naktuinbouw, het eerste NAFI-certificaat uit aan Vincent van Bentum van Enza Zaden. NAFI staat voor Naktuinbouw Authorized Field Inspection en geeft aan dat Naktuinbouw de resultaten van veldinspecties van het bedrijf onder de scope erkent.NAFI is een onderdeel in het verificatieprogramma voor zaadproductie en markttoegang, waar bijvoorbeeld ook NAL (Naktuinbouw Authorized Laboratories) onder valt. Sinds 2017 is het mogelijk om deel te nemen aan NAFI en Enza is het eerste bedrijf met een autorisatie.

Waarom NAFI?
  • Het helpt deelnemers de monitoring van zaadproducties naar een hoger niveau te tillen.
  • Als aanvulling op het keuringssysteem van Naktuinbouw. Om de resultaten van die (meer frequente) bedrijfsinspecties te kunnen gebruiken voor de keuringen.
  • De wet vereist nu dat keuring in het kader van afgifte van fytosanitaire certificaten door een keuringsinstantie gebeurt, onder eindverantwoording van de NVWA. We werken er aan om dat in de toekomst ook de resultaten van bedrijfsinspecties onder NAFI hiervoor kunnen worden gebruikt.
  • Doel is dat ook buitenlandse NPPO’s (in Nederland de NVWA) een (gerechtvaardigd) vertrouwen krijgen in dit systeem.
Voor wie is NAFI?
Voorlopig is NAFI exclusief voor zaadbedrijven: bedrijven met de kernactiviteit productie en marketing van zaden van eigen rassen. In de toekomst kan het systeem worden uitgebreid naar andere sectoren, bijvoorbeeld boom- en plantenkwekerijen.

Hoe kan een bedrijf geautoriseerd worden?
Als een bedrijf voldoet aan de NAFI-voorwaarden - waar Naktuinbouw audits op doet - kan het geautoriseerd worden. De voorwaarden zijn te vinden op de Naktuinbouw-website.

De NAFI-voorwaarden zijn gebaseerd op voor dit doel relevante eisen, zoals het keuringsreglement Naktuinbouw, OECD-zaadschema's en de EU-Plantgezondheidsverordening 2016/2031.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018