Brightlands Venlo en de LLTB willen gezondste tuinbouwregio worden

"Geef tuinbouw de ruimte, daar profiteren alle Limburgers van"

"Als de tuinbouw de ruimte krijgt verder door te ontwikkelen, profiteren alle inwoners van Limburg", zei Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) tijdens het symposium 'Limburg: gezondste tuinbouwregio'. Brightlands Campus Greenport Venlo en de LLTB hielden dit symposium voor tuinbouwbedrijven, de agri-business, raadsleden, colleges en ambtenaren. "Gezondheid is het thema dat ons samen bindt", aldus Saskia Goetgeluk, directeur van Brightlands Campus Greenport Venlo. "De ontwikkeling van de Limburgse tuinbouw en de groeiende aandacht voor gezonde voeding gaan hand in hand."Er waren zo'n 125 gasten aanwezig bij het symposium. Bart Veldkamp, voormalig langebaanschaatser en Remco Havermans, PhD aan de Universiteit Maastricht Campus Venlo prikkelden de zaal met hun visies op gezonde voeding en smaakbeleving.

Concrete kansen
Faassen zei dat de Limburgse tuinbouw van grote waarde is voor onze welvaart. Faassen: "We verdienen onze dagelijkse boterham in de tuinbouw. Met innovaties en duurzaamheidsontwikkelingen op het gebied van sierteelt en voedingstuinbouw zijn we een wereldspeler. We kunnen deze positie verder versterken en nog meer mensen in Limburg laten profiteren. Agrarische ondernemers moeten dan samen met gemeenten in de regio en de provincie Limburg kansen creëren op het gebied van duurzaamheid en energie, toekomstgerichte infrastructuur, personeel en huisvesting. De LLTB ziet eigenlijk alleen maar kansen."

"Op Brightlands Campus Greenport Venlo draait alles om veilige en gezonde voeding, future farming en bio economy", sprak Saskia Goetgeluk, directeur van de campus in Venlo. "Steeds meer bedrijven willen en kunnen zich vestigen op de campus of in de nabije omgeving. De bedrijven worden aangetrokken door de aanwezige R&D-faciliteiten op de campus. Ze willen voor de kennisuitwisseling dicht bij elkaar zitten en in de buurt van het onderzoek. De onderzoeksvraagstukken op onze campus zijn juist gericht op vragen uit de markt. Zo is er concrete toepassing van beschikbare kennis en dat is precies de bedoeling. Hiervoor kan het (MKB)-bedrijfsleven bij ons terecht." Goetgeluk nodigde bedrijven uit bij de campus aan te kloppen met innovatie-vraagstukken.

Van future farming tot duurzaamheid
Verdeeld over zes inhoudelijke thema's spraken de gasten vervolgens over zes verschillende inhoudelijke thema's die van grote toegevoegde waarde zijn voor Midden- en Noord-Limburg. Bij het thema 'Ruimte voor glas' gingen glastuinbouwondernemer Marcel Dings van Brookberries en ambtenaar Herm Willems van de gemeente Venlo in op een succesvol voorbeeld van samenwerking tussen de ondernemer en de lokale overheid. Wethouder Paul Sanders van de gemeente Peel en Maas en komkommer-, aardbeien- en blauwe bessenteler Paul van Lipzig gaven allebei hun visie over 'Arbeid en huisvesting'.

Het thema 'Energie en duurzaamheid' werd ingeleid door glastuinder Erik Gubbels en Annemiek Canjels van de provincie Limburg. Keynote speaker Remco Havermans ging in de deelsessie verder in op het thema 'Gezonde en veilige voeding'. John van Helden van Jookr liet tijdens het thema 'Future farming' zien hoe sensoren bijdragen aan de teelttechnieken van de toekomst. Het thema 'Bio economy' werd door Ton Voncken van Bio Treat Center en Edwin Hamoen van NewFoss behandeld. Bij alle thema's was veel ruimte voor interactie.

Bron: LLTB

Publicatiedatum: 8-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-8-2018 Poolse vertaling modelovereenkomst zzp'er beschikbaar
20-8-2018 Wijzigingen in bestuur Platform Geothermie
17-8-2018 Bestuurlijke paniek rondom 'Polenhotel' Maasdijk
16-8-2018 Nu ook Engelse vertaling On the way to PlanetProof
16-8-2018 Koersval Bayer na uitspraak Roundup
15-8-2018 Droogte is voor tuinders ‘bijzondere omstandigheid’
10-8-2018 "Duurzaamheidstransitie stimuleren in plaats van beleidsmatig afdwingen"
8-8-2018 Aron Boerefijn nieuwe netwerkcoördinator Chrysant LTO Glaskracht Nederland
6-8-2018 Hoe meer kennis, hoe beter met het oog op klimaatbestendige plantproductie
20-7-2018 Nieuwe partij sluit zich aan in campagne voor emissiebeperking
20-7-2018 Nieuwe partner voor World Horti Center
19-7-2018 "Nu blijkt dat het niet blijft bij alleen kijken"
18-7-2018 Jaap Breugem nieuwe senior manager Achmea Agro
18-7-2018 Overheid maakt miljoenen aan extra onderzoeksgelden vrij voor WUR
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
16-7-2018 Openstelling najaarsronde SDE+
16-7-2018 Omzet Veiling Rhein-Maas in eerste helft 2018 met 1,9% gestegen
16-7-2018 Huisvesting van arbeidsmigranten: kwaliteit waarborgen belangrijk
16-7-2018 Bedrijven investeren bijna 3,4 miljard euro in groene technieken
13-7-2018 Inhoud portemonnee agrarische huishoudens krimpt voor vierde jaar op rij

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code