Jan Hardeman, Eurofins Agro:

"Ontsmetter regelmatig controleren geen overbodige luxe"

"Meer dan de helft van de monsters die wij analyseren om de werking van ontsmetters te controleren, blijkt een te hoog kiemgetal te hebben." Dat stelt Jan Hardeman, glastuinbouwspecialist bij Eurofins Agro.

Het kiemgetal is een maat voor de hoeveelheid bacteriŽn en schimmelsporen die in het water aanwezig zijn. Hardeman baseert zich hierbij op de resultaten van 500 watermonsters die Eurofins Agro afgelopen jaar heeft genomen.  

Het lozingenbesluit maakt hergebruik van drain- en gietwater nodig. In het recirculatiewater kunnen echter verschillende ziekteverwekkers zoals schimmels, bacteriŽn en virussen voorkomen. Daarom is op veel bedrijven ontsmettingsapparatuur geÔnstalleerd.

Hardeman: "Het gaat daarbij om flinke investeringen. Vaak horen we in de praktijk: Een ontsmetter is zo duur. Hij zal wel goed werken." Het is echter de vraag of dat altijd het geval is. Een OntsmetterCheck door Eurofins Agro geeft antwoord op de vraag: zijn de bacteriŽn en schimmels in het water voldoende afgedood? Als dan blijkt dat de ontsmetter onvoldoende werkt, kunnen maatregelen worden genomen."

Binnen 5 dagen
Voor de microbiologische controle of een ontsmetter goed functioneert, wordt een monster genomen direct voor en direct na de ontsmetter bij het aftapkraantje. Dit moet steriel gebeuren. De monsters worden vervolgens gekoeld en in steriele flessen naar het microbiologisch laboratorium van Eurofins Agro getransporteerd. Daar bepalen de analisten het kiemgetal. Dit is het totaal aantal bacteriŽn en schimmels.  

De uitslagen van het monster voor en na de ontsmetter worden naast elkaar gelegd om de werking van de ontsmetter te controleren. De teler krijgt de uitslag binnen vijf werkdagen nadat het monster in het laboratorium is ontvangen. De rapportage vermeldt het aantal levende bacteriŽn en schimmels in kve/ml (kolonievormende eenheden per ml).

In 2017 zette Eurofins Agro de resultaten van 500 glastuinbouwmonsters op een rij. Daaruit bleek dat bijna 40% van de monsters een kve had van meer dan 500 kve/ml en bijna 30% van de monsters had een kve die zelfs hoger dan 1000 kve/ml was (zie figuur).Werking ontsmetter
"Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor te hoge waardes," aldus Hardeman. "Bij een UV-ontsmetter kan onvoldoende afdoding plaatsvinden door een te lage transmissiewaarde van het water. Deze moet minimaal 75% zijn. Ook kan het apparaat verkeerd zijn ingesteld of is er geen jaarlijks onderhoud gepleegd. Oude UV-lampen zijn vaak minder effectief."

Momentopname

OntsmetterCheck van Eurofins Agro is geschikt voor alle soorten ontsmetters. De methode is geaccrediteerd volgens de Raad van Accreditatie (ISO 17025). Dit betekent dat de analyse uiterst betrouwbaar is en volgens gestelde richtlijnen is uitgevoerd.

"De check is een momentopname," benadrukt Hardeman. "Het verslag geeft inzicht in het totale aantal bacteriŽn en schimmels. Je weet dus niet of het om ziekteverwekkers gaat of niet." Hij adviseert daarom  om in het geval van hoog kve ook te onderzoeken welke micro-organismen aanwezig zijn in het water. DNA Multiscan van Eurofins Agro is daarvoor een goede methode.

Bovendien is het volgens Hardeman zinvol om de OntsmetterCheck minimaal vier keer per jaar te laten uitvoeren. Zo is een hapering in de apparatuur het snelst op te sporen en zijn verdere problemen te voorkomen.

Voor meer informatie:
Eurofins Agro


Publicatiedatum: 14-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

17-8-2018 IT beveiliging: uitbesteden of in eigen beheer?
10-8-2018 Nanotechnologie maakt labanalyses in het veld mogelijk
8-8-2018 Zuurstofsensor voor optimalisatie watergeefstrategie
8-8-2018 Skimmiakweker Ronald van Eijk bij EenVandaag over ontzilting
20-7-2018 Waarborgen van de waterkwaliteit in het bassin met UV
20-7-2018 Drainwater ontzouten zonder nabehandeling
20-7-2018 "Inzet WKK op biomassa en groengas in glastuinbouw vooral bij hoge belichtingsgraad en CO2-behoefte"
19-7-2018 Onderzoek toont aan: actief kool inzetbaar voor waterzuivering glastuinbouw
18-7-2018 CRISPR/Cas9 richt grotere genetische schade aan dan gedacht
16-7-2018 Wageningen Universiteit voor ťťn dag arena voor agrarische legorobots
13-7-2018 Brits bedrijf opent eerste operationele fabriek voor cryogene energie-opslag
13-7-2018 ďUiteindelijk doet het water zelf het harde werkĒ
10-7-2018 Nobels introduceert nieuwe rooimachine
6-7-2018 "Goalie biedt telers oplossing voor waterlozing"
5-7-2018 ďGrondwaterput inzetten bij natuurbrandenĒ
4-7-2018 Slimme doseerpomp brengt middelenvoorraad in kaart
2-7-2018 Lucht hygiŽne in weefselkweek kan beter
29-6-2018 Realisatie CO2 neutrale treinterminal langs de A12
29-6-2018 NEN richt nationale normcommissie ĎDronesí op
28-6-2018 Houtpellets en laagwaardige biomassa meer in beeld

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code