Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Piet Veenstra en Marco Evers van EVE Techniek:

“Automatisering is mooi, maar alleen als alles goed werkt”

Tholen - Steeds meer processen in de glastuinbouw gaan automatisch. De teelt lijkt soms zelfs helemaal vanzelf te gaan. Toch is dat natuurlijk niet zo weten ze bij EVE Techniek maar al te goed. Sinds augustus 2015 is dit in Klazienaveen gevestigde techniekbedrijf actief in het aanleggen en onderhouden van elektrotechnische en watertechnische installaties in de glastuinbouw. Piet Veenstra, samen met Marco Evers de oprichters van EVE Techniek: "Er zit tegenwoordig zo gigantisch veel techniek in de glastuinbouw."

Marco Evers en Piet Veenstra
 
De mannen van EVE Techniek hebben allebei ruime ervaring in de glastuinbouwsector. Zowel Marco als Piet werkten voor verschillende werkgevers in de sector waar ze onder meer ervaring opdeden met het aanleggen en installeren van Priva klimaatcomputers. Piet: "Bij Cogas Installatiegroep waren Marco en ik allebei servicemonteur. We hebben het toen wel eens gehad over het opstarten van een eigen bedrijf. Dat kwam er toen niet van. Na een tussenperiode kwamen we elkaar bij Elektro Evers weer tegen. Daar hebben we het plan om een eigen bedrijf te starten alsnog tot uitvoering gebracht."

Goede naam
De eerste maand na de start was het nog relatief rustig, maar sindsdien hebben Marco en Piet niet meer stilgezeten. Piet: "Wij hebben direct onze hengels uitgegooid en zijn klanten gaan bezoeken. Met onze werkzaamheden als servicemonteurs bij andere werkgevers hebben we een goede naam opgebouwd en daar profiteren we nu van. Onder meer dankzij mond-tot-mondreclame komen de aanvragen sindsdien vlot binnen."

In de kas bij Emsflower
 
Communicerende dekwassers en luchtramen
Een groot project waar EVE Techniek de elektrotechnische installaties heeft aangelegd is bij de uitbreidingen van Emsflower in Emsbüren. Zowel bij de uitbreiding van zes hectare in 2016/2017 als bij de bouw van twaalf hectare die onlangs werd afgerond legde EVE Techniek de elektrotechnische en watertechnische installaties aan in dit gecombineerde groenten- en sierteeltbedrijf. Piet: "Eigenlijk zorgen wij ervoor dat alles van begin tot eind goed met elkaar verbonden wordt, zodat de klimaatcomputers van Priva optimaal kunnen draaien. Daar hoort tegenwoordig een heel scala aan sensoren bij. Bij Emsflower hebben ze bijvoorbeeld een vijftal automatische dekwassers die ervoor moeten zorgen dat er voldoende licht de kas blijft binnenkomen. Die dekwassers bewegen over het kasdek en moeten daarbij ook luchtramen passeren. De aansturing van zowel de dekwassers als de luchtramen verloopt via een computer. Die computers moeten met elkaar communiceren, zodat de ramen dichtgaan als de dekwasser voorbij komt en weer open gaan als de dekwasser voorbij is."

Een echte EVE-schakelkast
 
Schakelkasten bouwen
Om alle systemen goed te laten werken, zijn er ook goede schakelkasten nodig. Die worden door EVE Techniek in Klazienaveen in elkaar gezet, waarna ze met vrachtwagens op locatie worden afgeleverd. Piet: "Daar sluiten wij dan de bekabeling aan en zorgen dat alles goed in bedrijf is. In die schakelkasten zitten speciaal door ons ontworpen componenten, waarmee bijvoorbeeld de aansturing van de luchtramen automatisch gaat. Het zijn gigantische kasten van zo'n drie meter breed."

Op stel en sprong naar Zwitserland
Met de aanleg van de systemen houden de werkzaamheden van EVE Techniek niet op. EVE Techniek heeft ook een 24-uurs storingsdienst, zodat telers er altijd op kunnen rekenen dat storingen direct worden opgelost. Piet: "Pasgeleden zijn we nog op stel en sprong in de auto gestapt op weg naar Zwitserland. Daar deed de klimaatcomputer het niet meer. Vaak kunnen wij tegenwoordig storingen ook op afstand oplossen, maar ditmaal bleek al snel dat hulp ter plaatse nodig was. In de nacht van zondag op maandag hebben wij vervolgens de klimaatcomputer weer aan de praat gekregen, zodat de teler maandag gewoon weer goed aan de week kon beginnen.

Enthousiasmeren
Door de groei van het bedrijf zijn er sinds 2015 twee vaste werknemers en iemand met een nulurencontract bijgekomen. De uitdaging voor Piet en Marco is om ook de jongere generatie te enthousiasmeren voor het vak. Piet: "Momenteel zijn we ook weer op zoek naar twee nieuwe elektromonteurs. Bewust zoeken we daarbij ook naar schoolverlaters, maar zoals voor elk bedrijf zijn technisch geschoolde mensen ook voor ons moeilijk te vinden. Nadat nieuwe elektromonteurs hun Privaopleiding hebben afgerond, spijkeren wij ze bij in het veld."
 
De komende tijd staan er meerdere projecten in de zachtfruitteelt op het programma. Piet: "Vooral in de aardbeienteelt wordt er veel nieuw gebouwd, zowel kassen als tunnels. Daar sluiten wij dan Priva Connext aan waarmee telers onder meer speciale drainmetingen kunnen uitvoeren, maar ook de temperatuur en luchtvochtigheid in de kassen kunnen sturen. Het mooie aan ons werk is dat geen dag hetzelfde is."

Voor meer informatie:
EVE Techniek
www.eve-techniek.nl
info@eve-techniek.nl


Publicatiedatum: 8-6-2018
Auteur: Thijmen Tiersma
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-8-2018 Robots verplaatsen 240 potten per uur
10-8-2018 Nanotechnologie maakt labanalyses in het veld mogelijk
8-8-2018 Zuurstofsensor voor optimalisatie watergeefstrategie
8-8-2018 Skimmiakweker Ronald van Eijk bij EenVandaag over ontzilting
20-7-2018 Waarborgen van de waterkwaliteit in het bassin met UV
20-7-2018 Drainwater ontzouten zonder nabehandeling
20-7-2018 "Inzet WKK op biomassa en groengas in glastuinbouw vooral bij hoge belichtingsgraad en CO2-behoefte"
19-7-2018 Onderzoek toont aan: actief kool inzetbaar voor waterzuivering glastuinbouw
18-7-2018 CRISPR/Cas9 richt grotere genetische schade aan dan gedacht
16-7-2018 Wageningen Universiteit voor één dag arena voor agrarische legorobots
13-7-2018 Brits bedrijf opent eerste operationele fabriek voor cryogene energie-opslag
13-7-2018 “Uiteindelijk doet het water zelf het harde werk”
10-7-2018 Nobels introduceert nieuwe rooimachine
6-7-2018 "Goalie biedt telers oplossing voor waterlozing"
5-7-2018 “Grondwaterput inzetten bij natuurbranden”
4-7-2018 Slimme doseerpomp brengt middelenvoorraad in kaart
2-7-2018 Lucht hygiëne in weefselkweek kan beter
29-6-2018 Realisatie CO2 neutrale treinterminal langs de A12
29-6-2018 NEN richt nationale normcommissie ‘Drones’ op
28-6-2018 Houtpellets en laagwaardige biomassa meer in beeld

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code