Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK: siergewassen en bloemen stijgen 4,8% in waarde

Uit de jaarcijfers van het Britse ministerie van Milieu, Voedsel & Plattelandsaangelegenheden blijkt dat siergewassen en bloemen in 2017 £1,4 miljard waard waren, een stijging van 4,8%.

Winterharde siergewassen stegen met 4,7% in waarde tot £933 miljoen. De handel in 2017 in winterharde siergewassen was goed in de sectoren groenvoorziening, landschapsarchitectuur en tuinbenodigdheden. Het productiegebied is het afgelopen jaar grotendeels stabiel gebleven. In de sectoren groenvoorziening en tuinbenodigdheden was er een lichte stijging van de waarde van planteenheden, waardoor de druk van de stijgende kosten werd verlicht. Verder lijkt er sprake te zijn van een kleine verschuiving van veldgewassen naar gepotte kwekerijproducten voor fruitbomen, winterharde siergewassen en kruiden.



Bloeiende bloemen stegen met 30% in waarde tot een geschatte £121 miljoen. Dit blijkt uit een intensief onderzoek van deze sector waarbij een breder scala aan bloemen mee werd genomen. 



De potplantensector daalde met 2,5% naar een waarde van £297 miljoen. De totale productie steeg in 2017, maar de prijzen daalden door de algemene daling van de waarde. Opvallende uitzonderingen hierbij waren hortensia en primula/polyanthus, waarvan de geschatte eenheidswaarden stegen.



De siergewassenimport kostte net iets minder dan £1,2 miljard, een stijging van 2,1% ten opzichte van 2016. De drie belangrijkste geïmporteerde gewassen waren rozen, kamerplanten en chrysanten, vooral uit Nederland, goed voor 74% van de totale import. Kenia vertegenwoordigde 6,0% van de import, voornamelijk rozen en anjers.

De export van siergewassen bedroeg in 2017 £82 miljoen, een stijging van 36% ten opzichte van 2016.
Publicatiedatum: