Pilot laat telers zelf waterkwaliteit meten

Goed zwemwater met hulp van glastuinbouwondernemers

Onder toeziend oog van omwonenden, glastuinbouwondernemers en bestuurders van gemeente, LTO Glaskracht en Delfland is zaterdag 2 juni de waterkwaliteit in de zwemplas in Plas Prinsenbos in Naaldwijk gemeten door kinderen. En die kwaliteit was goed, met de hulp van glastuinbouwondernemers.


Meten met tuinders
De zwemplas is omringd door kassen: uit de glastuinbouw lopen nog steeds voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het water. Om de waterkwaliteit structureel te verbeteren, moet daar verandering in komen.

Delfland initieerde daarom met een unieke pilot, waarbij glastuinbouwondernemers zelf de waterkwaliteit rondom hun bedrijf gaan meten. Acacia Water gaf zaterdag een demonstratie hoe dat in zijn werk gaat.

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: “Tuinders kunnen zo zien of en zo ja waar nog lekstromen zitten en daarop actie ondernemen. Als zij de meetgegevens met ons willen delen, krijgen wij bovendien een veel completer en een gedeeld beeld van de waterkwaliteit in het gebied. Samen meten=samen weten=samen handelen noemen wij dat.”

In het verleden was de zwemwaterkwaliteit in de plas vaak slecht. De plas bleek erg gevoelig voor blauwalg. Daarom hebben Delfland en de gemeente Westland in het verleden fors geïnvesteerd in een betere doorstroming en een herinrichting van de plas. Maar er bleek meer nodig. Hulp van glastuinbouwondernemers dus.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018