IFTEX Kenia van start

Tholen - Kenia is, op mooi Hollands, de gate-way to Africa. Dat wordt gezegd, maar doet ook sterk vermoeden, wanneer men een rondje loopt op de IFTEX, de grootste sierteeltbeurs van Afrika. Niet dat het veel groter is dan voorgaande edities, het aantal standhouders is vergelijkbaar, maar wel is heel bloementelend Afrika vertegenwoordigd, zijn de grote jongens uit logistiek, handel en kasbenodigdheden uit alle hoeken van de wereld ter plaatse en is ook de handel goed vertegenwoordigd.


Opening ceremony


Tom de Smedt van Hyplast, dat, vooral samen met Vermako, veel plastic kasdek in Kenia wegzet.


BiFlorica, een Russisch online platform waarop vraag en aanbod elkaar kan vinden. Interessant, de webshop biedt de mogelijkheid beide partijen met elkaar te laten onderhandelen. Het is sinds 2012 in de lucht en heeft inmiddels zo'n 400 kwekers en 500 kopers aan zich weten te binden.

De rol van Nederland
Met name op dat laatste vestigt de organisatie zelf graag de aandacht. Voor het eerst in de geschiedenis van de beurs is een goed dozijn Noord-Amerikaanse kopers naar de beurs afgereisd. Ook is er bescheiden aandacht vanuit AziŽ, heel af en toe pikt men een woordje Chinees op en nog zeldzamer zijn talen als Russisch of Pools. Van de andere kant geven tal van producenten aan ook in deze moeilijke of moeilijkere markten klandizie te vinden, klandizie die bovendien steeds vaker bereikt wordt zonder door de Nederlandse fuik te passeren.


Angel Solutions, een van een handvol allround Indiaanse kastoeleverancier die in Kenia goed vertegenwoordigd is. Vlnr Vishal Kothari (CEO), Hardik Rakholiya, Ganesh Kulkarni en Grace Katwiri.


Ugarose Flowers vertegenwoordigd de Oegandese bloemenkwekers, gezamenlijk een stuk of 20. Deze kwekers leggen zich met name toe op de kleinere roosjes, die daarmee interessant zijn voor de retail. Op de foto Grace Mugisha.

Sierteelt heeft groeipotentie
Bloemen zijn van groot belang in de Keniaanse export. Het land heeft een forse negatieve handelsbalans, en daarom wordt de sierteelt ook vanuit overheidswege, zo bleek genoeglijk uit de openingsceremonie, gezien als een sector met fikse groeipotentie. Kenia is in deze verreweg koploper in Afrika, te meer ook omdat het zich als die 'gate-way' heeft weten profileren. Zolang het die status weet vast te houden, is er geen reden aan te nemen dat de bestaande groei in productie en areaal binnen afzienbare tijd een halt wordt toegeroepen.


Sepas Platics is een Turkse ondernemer die zich sterk profileert met plastic films, specifiek ontwikkeld voor het gewas dat eronder staat. Het optimale lichtrecept voor een tomaat verschilt immers van die van een roos, is de overtuiging, maar tot nog toe hield de markt het bij ťťn type folie. Ece Sanivar Kacak en Wagody Sobeih gaan daar verandering in brengen.


WAC, de samenwerking tussen Agriom en een Oegandees stekbedrijf, toont het assortiment rozen. Op de foto Richard McGonnell en Edo Kolmer.

Koffie, thee en groenten
Overigens is het niet alles bloemen wat de Keniaanse budgettaire klok slaat. Het heeft een grote koffie- en thee-productie, maar ook in andere (groente)gewassen wordt aan de weg getimmerd. Niet voor niks dat daarom de IFTEX dit jaar voor het eerst gecombineerd wordt met een Fresh Produce Show. Op een hoek van de beurs presenteren een 50-tal met name handlers hun oplossingen aan de markt. Of deze combinatie aanslaat moet uiteraard later blijken.


PJ Dave Flora is een van de 5 kwekers uit de PJ Dave Group. Deze farm wordt bestierd door GM Santosh Kulkarni.


De heren Jean Dyens en Bruno Etavard van de Franse veredelaar Meilland Roses, dat in het segment snijrozen tot een van de grote jongens gerekend mag worden.

De IFTEX duurt nog t/m vrijdag, een uitgebreide fotoreportage volgt later.


Publicatiedatum: 7-6-2018
Auteur: Geert Peeters
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-6-2018 "Een wereld te winnen"
14-6-2018 Exportwaarde bloemen en planten blijft in wispelturiger markt op niveau
14-6-2018 Voorlopig geen bloemenveiling in Kenia
14-6-2018 Bloembollenhandel tussen NL en Zuid-Amerika stevig in het zadel
13-6-2018 Westlandse bedrijventerreinen zitten vol
7-6-2018 Uitbreidingsplannen bloembollentelers bijna een kwart gedaald
5-6-2018 "Sierteelt staat er het beste voor"
4-6-2018 Kenia: Ook Amerikaanse kopers bij IFTEX
4-6-2018 Kans op wanbetaling in AziŽ-Pacific het grootst in India
4-6-2018 Meeste biomassa voor energie komt uit Nederland
1-6-2018 Hulp in tijden van steeds complexer en tijdrovender energiebeheer
1-6-2018 FloraHolland krijgt Ledenraad
29-5-2018 Frank Teuber over toekomst BlumenbŁro
29-5-2018 Brengt ItaliŽ de euro aan het wankelen?
28-5-2018 Wordt de bloemensector ťcht bedreigd door een faillissementsgolf?
25-5-2018 Recordaantal transacties op laatste vroeg veildag
25-5-2018 Chinese consumptie bloemen en planten groeit jaarlijks met ruim 10%
22-5-2018 Worden opkomende markten weer het kind van de rekening?
17-5-2018 Colombia importeert Nederlandse tuinbouw kennis en technologie
17-5-2018 Markt en risico tulpensector groeien beide

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code