Zijn tulpen eenjarig of meerjarig?

Een bloembol die elk jaar weer opkomt, vaak met meer bloemen dan voorheen, wordt meerjarig genoemd. Prachtige voorbeelden zijn narcissen en krokussen. Bollen die maar één seizoen bloeien, worden éénjarigen genoemd, wat betekent dat je elk jaar nieuwe bollen moet planten om hetzelfde effect te krijgen.

Maar als tulpen meerjarig zijn, zoals in alle boeken en op alle websites te lezen valt, waarom bloeien ze dan vaak geen tweede of derde seizoen? Wat is hier aan de hand?

Meerjarig, maar alleen op de juiste plekken
Welnu, zo vorstelijk als tulpen zijn, zijn ze ook een beetje rebels. Ja, ze zijn officieel meerjarig, maar niet overal of voor iedereen. Een tulp zal graag jaar na jaar bloeien, maar alleen als jouw tuin zich toevallig in een dorp in de uitlopers van Nepal bevindt of in een stad op de steppen van Armenië en Noord-Iran. Deze plaatsen hebben hele koude winters en hete droge zomers, precies wat tulpen nodig hebben om meerjarig te presteren.

Nederlandse bodem en techniek
Maar ... als deze plekken zo geweldig zijn voor tulpen, waarom komen de beste tulpen dan uit Nederland? Dit is waar vindingrijkheid en techniek in het spel komen. Nederlandse tulpentelers hebben twee dingen die in hun voordeel werken: mooie zandgrond en een eeuwenoude traditie om water te kunnen beheersen en te laten doen waar ze zin in hebben.

Deze combinatie van bodem en slimheid maakt dat ze bollen kunnen maken die elk jaar terugkeren.

Maar het tweede deel van deze 'tulpentrucerij' is een beetje ingewikkelder: als je elk jaar nieuwe bollen wilt verkopen, wil je ook dat je oorspronkelijke bol elk seizoen vermenigvuldigd wordt.

Om tulpenbollen zover te krijgen om dat te doen, laten telers hun bollen een complex proces van warmte- en vochtbehandelingen ondergaan voordat ze ze in de herfst planten in een poging om de inheemse habitat van de tulp zo perfect mogelijk na te bootsen, alhoewel het op zo'n 8000 km afstand is. Ze laten de bollen geloven dat ze een hete, droge zomer en een poolwinter hebben meegemaakt. Dit alles vereist dure klimaatbeheersingssystemen evenals serieuze knowhow en ervaring.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018