Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
16 juni 2018

Boomkwekers in de startblokken voor Open Kwekerijdag

Met twaalf boomkwekerijbedrijven aan de Berkenbroek te Reeuwijk, diverse sponsoren en vele interessante technieken staat de Open Kwekerijdag op 16 juni in de startblokken. De puntjes zijn op de i gezet en er worden ook dit jaar weer nieuwe activiteiten aan de dag geknoopt.

Voor ieder wat wils
Naast het stekken, enten, poten, logistieke systemen, sorteersystemen en natuurlijk de basiswerkzaamheden van de diverse bedrijven is er dit jaar in de Berkenbroek ook extra aandacht voor de bijenstand en de biodiversiteit. Voor de kinderen is het weer mogelijk om hun boomkweekdiploma te halen als zij een viertal opdrachten hebben uitgevoerd.

Treintjes rijden de hele dag heen en weer, zodat de bezoekers bij alle boomkwekerijen een kijkje kunnen nemen. Er is plantenverkoop, maar de bezoekers kunnen ook zelf hun plantje stekken of zaaien in een recyclebaar potje. Springkussens, skelterbaan, super tractoren  en de catering zullen ook niet ontbreken op deze dag. Dit jaar om 11.00 uur en om 14.00 uur ook een muzikaal intermezzo met Faith+1 en Sambaruhlo.Opening door burgemeester Christiaan van der Kamp
Voorafgaand aan de open Kwekerijdag zal om 9.30 uur dhr. Christiaan van der Kamp, burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk de dag officieel openen samen met kinderen van deelnemers die hem ondersteunen als bijen. Dit past geheel in het teken van deze dag: belang van bijen en dieren voor planten en bloemen. Op diverse bedrijven en door o.a. de Imkervereniging  wordt hier volop aandacht aan geschonken

Goede Doel

Tijdens de Open Kwekerijdag is er een mogelijkheid om bij diverse kwekers planten te kopen rechtstreeks van de kwekerij. Met een gedeelte van de opbrengst willen de kwekers een insectenhotel aanschaffen die zij op een mooie plek en prominent aan de Berkenbroek gaan plaatsen.

Van startersproject naar volwaardig boomkwekerijgebied
In de jaren tachtig was het gebied Berkenbroek nog weideland en werd het door Stichting Boomkwekerijbelangen Sierteeltcentrum  (Stibos) in samenwerking met de Rabobank Gouwestreek aangekocht als (starters)project voor boomkwekerijbedrijven. Het grasland werd omgetoverd tot mooie zwarte grond en bedrijven konden hun bomen en struiken planten. Vijfentwintig jonge boomkwekers kregen hier de kans om hun bedrijf te starten en dit nieuwe gebied te ontwikkelen. Zo ontstond er een volwaardig boomkwekerijgebied waar nog steeds boomkwekers van het eerste uur hun bedrijf hebben.

Volle grond en containerbedrijven

In de Berkenbroek vinden we nog steeds een grote diversiteit aan boomkwekerijbedrijven. Sommige kwekers hebben zich geheel toegelegd op het telen van Buxus of vaste planten, anderen zijn echt specialisten geworden en hebben een prachtige collectie van een bepaald soort staan. We vinden bedrijven met een hele traditionele teelt, maar ook bedrijven waarbij automatisering en innovatie hoog in het vaandel staan. Dit maakt een bezoek aan dit bijzondere gebied de moeite meer dan waard.

De Open Kwekerijdag is een dagje uit voor jong en oud, voor het hele gezin en geheel gratis toegankelijk. Kom op 16 juni, liefst op de fiets, en laat je verrassen door hetgeen de boomkwekerijbedrijven te bieden hebben. Meer informatie over de bedrijven en andere activiteiten op www.openkwekerijdag.nl


Publicatiedatum: 6-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-8-2018 Belgisch aanbod najaarsplanten verzamelt zich op Florall
14-8-2018 Informatiebijeenkomsten Naktuinbouw: plantenpaspoort nieuwe stijl en gevolgen Brexit
14-8-2018 Plantarium 2018 klaar voor de start
14-8-2018 Open Dag bij onderzoekscentrum Innoventis
14-8-2018 Mprise Agriware geeft twee live demo`s tijdens Plantarium
14-8-2018 Rusland: nieuwe editie FlowersExpo in de startblokken
13-8-2018 Recordopbrengst dankzij zwemmers voor ALS
10-8-2018 Holland Dahlia Event maakt zich op voor opening
10-8-2018 Internationaal congres over duurzaam water- en nutriŽntengebruik
10-8-2018 Morgen zwemt tuinbouw in strijd tegen ALS
10-8-2018 Welke kansen liggen er om tot klimaatneutrale glastuinbouw te komen?
10-8-2018 CNB organiseert wederom Crocosmiadagen
9-8-2018 "Lastige vraagstukken vanuit een andere invalshoek aanpakken"
9-8-2018 FloraHolland organiseert Meet & Greet voor rozenvak
8-8-2018 Tuinbouwkansen in Chili
8-8-2018 Van der Salm Boskoop, De Fruithof, Waterplantenkwekerij R. Moerings en Van Son en Koot samen op Plantarium
7-8-2018 Met Greenport op handelsmissie naar India
7-8-2018 Flower Power in Oude Kerk Naaldwijk
6-8-2018 Drie dagen feest ťn glastuinbouwpromotie op het water
6-8-2018 Ins en outs van het nieuwe plantenpaspoort

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code