Floridata:

Franse oplichter op dreef in sierteeltsector

De eigenaar van een bloemenwinkel in Frankrijk heeft sinds het najaar van 2016 inmiddels vijf deelnemers opgelicht en probeert momenteel opnieuw z’n slag te slaan. Floridata schreef een blog over de handelswijze van deze Franse oplichter.

In een rustig dorpje ten zuiden van Toulouse is deze eigenaar tweemaal een bloemenwinkel gestart en beide zijn achtereenvolgens failliet verklaard. De Franse eigenaar werkt geraffineerd en probeert momenteel voor de derde keer slachtoffers te maken onder een nieuwe bedrijfsnaam.

Oplichter laat spoor van vernieling achter
In het najaar van 2016 leverden twee deelnemers aan de bloemenwinkel. Facturen werden in de eerste maanden netjes betaald, maar al gauw ontstonden betalingsachterstanden. “Deze meneer is een oplichter!” meldde een deelnemer. “Waarschuw alstublieft andere deelnemers om niet te leveren!”. Helaas was het kwaad al geschied bij een andere deelnemer die vervolgens een incassoprocedure is gestart. De bloemenwinkel is in 2017 failliet verklaard.

Nadien heeft de eigenaar van de bloemenwinkel niet stilgezeten. In de tussentijd werd een nieuwe bloemenwinkel gestart, precies in dezelfde plaats onder een nieuwe naam! De bloemenwinkel werd in het voorjaar van 2017 beleverd en halverwege het jaar begonnen de betalingsachterstanden opnieuw. Vier deelnemers zijn vervolgens gedupeerd vanwege openstaande posten die niet betaald werden. In september 2017 werd ook dit bedrijfje failliet verklaard. Andere deelnemers werden gewaarschuwd om verdere schade te voorkomen.

Zelfs na de tweede keer lijkt de eigenaar zijn praktijken voort te zetten. In december 2017 is dezelfde man namelijk opnieuw begonnen onder een andere bedrijfsnaam, wederom in dezelfde plaats. De bloemenwinkel wordt opnieuw beleverd. Echter zijn de actieve leveranciers die deelnemer zijn bij Floridata nu opnieuw gewaarschuwd en op de hoogte gebracht van de situaties die zich af hebben gespeeld in het verleden. Wanneer stopt deze oplichter?!

Activiteiten voortzetten op basis van list en bedrog
Iets wat zeker de meeste fraudeurs met elkaar gemeen hebben, is dat ze geraffineerd te werk gaan en erg zelfverzekerd over kunnen komen. Opvallend is dat de eerste maanden netjes werd betaald, waardoor de eigenaar vertrouwen creëerde bij de leverancier. De oplichter bleef ook volhouden dat leveringen soms niet deugden en dat betalingen wel de deur zijn uitgegaan. “De eigenaar stuurt betalingsbewijzen die niet binnen kwamen”, vertelt een deelnemer.  “Zelfs kopieën van zijn afschriften worden getoond, maar ook die betalingen kwamen niet binnen”. Een andere deelnemer heeft een vertegenwoordigster op locatie langs laten komen om een cheque op te halen in de hoop om op z’n minst een gedeelte van de schuld terug te kunnen krijgen. Deze cheque bleek helaas niet gedekt te zijn vanwege faillissement.

Fraudeurs opsporen door delen van data
Door het tijdig melden van betalingsachterstanden en oplichtingspraktijken kunnen andere deelnemers op tijd gewaarschuwd worden. We zijn onze deelnemers daarom altijd dankbaar voor het tijdig melden van informatie. Hierdoor kunnen we zoveel mogelijk schade beperken. Steeds onder een nieuwe bedrijfsnaam starten is een geraffineerde werkwijze van deze Franse oplichter. Deelnemers kunnen een zeperd vermijden door ook te zoeken op de voor- en achternaam van de eigenaar. We raden deelnemers aan om in geval van Franse debiteuren de website Societe te raadplegen. Het verleden van de persoon is vervolgens na te trekken op faillissementen. Hiermee kan ook een boel ellende worden voorkomen.

Bron: Floridata

Publicatiedatum: 6-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

17-8-2018 Britse minister Buitenlandse Zaken op bezoek bij DFG
16-8-2018 Eerste geinteresseerden melden zich voor Mooy Logistics
16-8-2018 Publiek opnieuw grootste sponsor Varend Corso
16-8-2018 De zakelijke kant aan bedrijfsovername binnen de familie
15-8-2018 Mooy Logistics failliet; curator onderzoekt doorstart
15-8-2018 GRS Inkoop kiest FlorAccess als nieuwe voorkeursleverancier
13-8-2018 Monsanto veroordeeld tot miljoenenboete vanwege Roundup
13-8-2018 Nieuwe huisstijl voor Proefcentrum Hoogstraten
13-8-2018 VDE plant bestaat 70 jaar
13-8-2018 RHP-certificatie voor Nestaan
10-8-2018 Zuid-Afrikaanse Protea wint aan populariteit
9-8-2018 "Vertrouwen douane is aanzet tot verder verbeteren klantrelaties"
9-8-2018 Tuinbouwjongeren Westland op bezoek bij Van der Valk
9-8-2018 Nieuwe foliekas voor NovaCropControl
8-8-2018 Kenia: zonnepanelen leveren 50% energie rozenteler
8-8-2018 Alarm na lekkage koelgas Bloemenveilingterrein
8-8-2018 Debiteur collectief aanschrijven blijkt effectief
7-8-2018 Kas groeit en Mobiliteitscentrum Glastuinbouw samen verder als Kas groeit
6-8-2018 Twee nieuwe leden voor Benefits of Nature
6-8-2018 Biologisch afbreekbare plug toegevoegd aan Skal inputlijst

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code