78% stemt vˇˇr op laatste ALV

FloraHolland krijgt Ledenraad

Tholen - FloraHolland krijgt een Ledenraad. Een ruime meerderheid van 79 procent stemde voor invoering, ruim meer dan de 2/3 die nodig is voor een statutenwijziging. Hiermee komt, voor het eerst in de geschiedenis van de co÷peratie, de ALV te vervallen en is de stem van het individuele lid ingeruild voor dat van een 40 hoofden tellende ledenvertegenwoordiging.In tegenstelling tot wat de duidelijke uitslag doet vermoeden, was de discussie voorafgaand aan de stemming pittig. De vraag is dan ook gecompliceerd, de uitkomt kan in de toekomst verregaande en onbekende gevolgen hebben.

Het voorstel voor instelling van een Ledenraad is afkomstig van directie en RvC. Afgelopen jaar zijn talloze sessies met leden georganiseerd, waarin een pilot-ledenraad en de directie over het voorstel praatten met de leden. Zodoende hebben zo'n 2200 leden, ongeveer de helft van de leden, daadwerkelijk en concreet input kunnen leveren. Ook werd met filmpjes en andere uitingen een soort campagne gevoerd voor de invoering.Deze leden, zo blijkt, zijn in grote meerderheid overtuigd. Volgens CEO Stephen van Schilfgaarde kan met een Ledenraad meer tempo gemaakt worden in de besluitvorming en biedt de structuur betere mogelijkheden signalen vanuit de leden op te pikken en de directie scherp te houden. Verschillende leden uit de pilot-Ledenraad beaamden deze voordelen en zien, juist in combinatie met de consultatiesessies, de bestuursstructuur versterken. Verder, zo werd naar voren gebracht, is objectief vast te stellen dat de gemiddelde ALV de laatste jaren mager bezet is en dat de gebruikelijke stemmingen Noord-Koreaanse uitslagen hebben.De belangrijkste argumenten uit het tegenkamp liggen echter ook voor de hand. Wat is er mis met de huidige Adviescommissies? Er is geen noodrem ingebouwd, is dat wel verstandig? Het is onomkeerbaar. De voorgestelde leden van de ledenraad zijn niet representatief voor de sector. De kandidaten van de Voordrachtscommissie zijn niet representatief voor de sector. Een Ledenraad verliest vroeg of laat het contact met de achterban, en kun je dat niet beredeneren, dan mag de geschiedenis en de ervaring van andere co÷peraties dat bewijzen. Etc.

En nu?
Natuurlijk is de grote vraag nu wat de toekomst gaat brengen. Wordt de co÷peratie slagvaardiger in de grote uitdagingen die er nu eenmaal zijn, of is dit 'het begin van het einde' en heeft men zich laten inpakken? Meer onderhuids dan uitgesproken lijkt er bij leden van de directie en pilot-Ledenraad een irritatie te zitten over het vermeend matig functioneren van de ALV en de huidige adviescommissies. Verschillende leden van de pilot-Ledenraad als ook voorzitter van de RvC Jack Goossens zijn een soort bekeerlingen: eerst was het niet nodig, nu wel. Heeft, met de blik van nu, het bijeenroepen van die extra ALV door actiegroep Behoud de Plantenklok wat dat betreft niet averechts gewerkt? We gaan het meemaken.

Publicatiedatum: 1-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-8-2018 "Positie loonwerk flink verbeterd in nieuwe certificatieschema PlanetProof"
20-8-2018 ôWestland zit over een paar jaar barstensvolö
20-8-2018 Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen bezoekt Floriade terrein Almere
20-8-2018 Ruim tweehonderd reacties tegen importverbod plantmateriaal
17-8-2018 Wegwijs bij asbestverwijdering
17-8-2018 Rijk investeerde Ç151 miljoen in energieonderzoek
16-8-2018 Rabobank boekt 1,7 miljard winst over eerste helft 2018
16-8-2018 FloraHolland gaat veilingen live streamen
15-8-2018 Hete zomer drukt bloemenexport met 6%
15-8-2018 Oezbeekse delegatie brengt bezoek aan World Horti Center
15-8-2018 Landgard breidt herkomstcertificering uit voor Nederlands product
15-8-2018 Tulpenboeren rooien flink minder bollen
14-8-2018 Ook hovenier krijgt dreun ten gevolge van droogte
10-8-2018 Britse pond onderuit tegen euro en dollar
10-8-2018 "Is de Turkse lira reddeloos verloren?"
9-8-2018 Aron Boerefijn nieuwe netwerkco÷rdinator Chrysant LTO Glaskracht Nederland
8-8-2018 Tweederde landbouwbedrijven EU kleiner dan 5 hectare
7-8-2018 Ethiopische kwekers krijgen IPM training
6-8-2018 Europees Hof zet rem op nieuwe veredelingstechnieken
6-8-2018 Europees verbod op import ficus aanstaande?

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code