Nieuwe Elite locatie van Dümmen Orange

"Dit wordt onze bibliotheek van moederplanten"

Tholen - Een toespraak van een burgemeester, trotse directeur en toeleveranciers en het klinken met glazen champagne. Dat zijn vaak de ingrediënten voor een feestelijke opening van een bedrijf of nieuw pand. Op woensdag 30 mei draaide Dümmen Orange de rollen om. Met een grote sleutel werd symbolisch de nieuwe elite greenhouse in het Duitse Rheinberg gesloten.


V.l.n.r.: Benjamin Göpferich, Thomas Bousart, Jean-Baptiste Wautier, Biense Visser, en Frank Tatzel

In de nieuwe locatie worden alle moederplanten van het bedrijf verzameld. Voorheen waren die verspreid over zes locaties in de wereld. "Niet efficiënt en de hygiëne en risico's waren lastig te waarborgen," legt Simon Schultz uit.


Simon Schultz is als technisch adviseur Greencare nauw bij het project betrokken.

Een kijkje in het bedrijf leert ons dat hygiëne torenhoog in het vaandel staat. De werknemers beginnen de dag met een douche. Elke plant staat in een eigen unit, een plastic bak en is individueel controleerbaar.


Qua techniek zit alles erop en eraan: assimilatiebelichting, verwarming, schermdoeken en een black-out system. "Om de hygiëne in de kas te waarborgen, hebben we 95% van de technische installaties buiten de kas geplaatst. Daardoor hoeven monteurs de kas niet in om onderhoud te plegen."


De complete kas bestaat uit twee delen. De ene helft is een bibliotheek waar alle moederplanten worden bewaard en de andere helft is de Q-fase (de quarantainefase). Daar wordt het plantmateriaal beoordeeld en getest op plantenpathogenen met behulp van laboratoriumtests, bio-essays en visuele controles.Waar een jaar geleden de eerste schop de grond inging, staat nu een kas van 1 ha. De constructie is zo gemaakt, dat er aan beide kanten uitgebreid kan worden naar totaal 3,5 ha. De infrastructuur en de techniek is allemaal al gebaseerd op de maximale grootte.


Managing Director Thomas Bousart somt de feitjes op: in de kas ging 109.247 kg staal, 96.576 kg glas op het dak, 4220 dakspanten en 2608 meter aluminium goten. 


Jean-Baptiste Wautier, Managing Partner van BC Partners.


CEO Biense Visser.

Biense Visser: "We nemen onze verantwoordelijkheid voor het voorkomen van wereldwijde verspreiding van plantenziekten. Een state-of-the-art locatie ontworpen volgens 's werelds hoogste hygiënenormen is een solide investering voor ons, kijkend naar de waarde die het onze klanten zal brengen. Dit is een enorme stap voor ons fytosanitair programma Greencare. Start Clean, Stay Clean bereikt hiermee een hoger niveau bij Dümmen Orange. "


Aan Jean-Baptiste Wautier de eer om de deuren symbolisch te sluiten. Naast hem CEO Biense Visser en burgemeester van Rheinberg Frank Tatzel.

Met de sluiting van de nieuwe faciliteit is het niet meer toegankelijk voor bezoekers. Voor wie toch een kijkje wil nemen, maakte het bedrijf onderstaande video.Voor meer informatie:
Dümmen Orange
www.dummenorange.com

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018