Technokas

"Kwekers kiezen vaker voor Het Nieuwe Telen via LBK’s en slurven"

Het Nieuwe Telen heeft zich al lang bewezen, maar nu laten kwekers op steeds grotere schaal de daarvoor benodigde technische installaties aanbrengen. Technokas werkt op dit moment bij vier vooraanstaande kwekers aan de inpassing van Het Nieuwe Telen (HNT) in bestaande kassen of direct bij de nieuwbouw. De afgelopen jaren gingen diverse kwekers hen al voor en ook later dit jaar en volgend jaar staan nieuwe projecten met HNT op stapel. “We kunnen echt spreken van een doorbraak, vooral omdat teelttechnisch en energetisch de resultaten aantoonbaar beter zijn.”


 
Volgens Maurice Hartman, directeur en mede-eigenaar van Technokas, zie je bij de topkwekers een sterk groeiend bewustzijn dat HNT hen een grote stap voorwaarts brengt. “Met zo’n op maat gemaakt, krachtig klimaatsysteem, dat zich al in verschillende teelten heeft bewezen, creëert een kweker een perfect homogeen teeltklimaat. Daarmee stuurt hij op een strakke Rv-lijn, waarbij hij niet alleen de teeltkwaliteit verbetert maar ook een substantiële hoeveelheid energie bespaart.”
 


Telers van het eerste uur
In de afgelopen jaren implementeerde Technokas HNT al bij verschillende klanten. Telers van het eerste uur, die deze innovatieve klimaatinstallatie lieten installeren, zijn gerberakwekerij Holstein Flowers, tomatenkwekerij Van den Belt, de chrysantenkwekerijen Arcadia en Van Uffelen Flowers, phalaenopsiskwekerij Ter Laak en potplantenkwekerij SV.CO. En dat aantal groeit inmiddels gestaag. Alleen al in de eerste helft van dit jaar installeert Technokas HNT bij nog eens vier kwekerijen. De bestaande kwekerij van Van der Drift Roses heeft in januari het systeem in gebruik genomen en in de vorig jaar opgeleverde kas van OK Plant wordt HNT op dit moment geïmplementeerd. Daarnaast worden ook de nieuwe Daglichtkas bij Ter Laak en de nieuwe potplantenkwekerij van SV.CO in de Lier, die beide in aanbouw zijn, direct met HNT uitgerust.


 
Droge, geconditioneerde buitenlucht
“In ons systeem gebruiken wij luchtbehandelingskasten in de gevels, van waaruit wij droge geconditioneerde buitenlucht – verwarmd en/of gekoeld – via luchtverdeelslangen nauwkeurig in de teeltafdeling kunnen verdelen. Dit systeem blijkt tot zeer goede resultaten te leiden. Onderzoek door Wageningen University & Research bij onder andere gerberakwekerij van Holstein Flowers, heeft laten zien dat het gewas veel minder kwaliteitsproblemen vertoont en dat het energiegebruik lager ligt1.” 


 
Ventileren, koelen en verwarmen
“Voor Van der Drift Roses hebben we in januari voor de bestaande kwekerij een geheel nieuwe installatie ontworpen en geïnstalleerd. De kweker beschikt nu over luchtbehandelingskasten (LBK’s) aan de kopgevels en geïsoleerde kanalen onder de teeltbedden waarmee hij kan ventileren, koelen en verwarmen. In week 23 gaan we ook in de nieuwe kwekerij van SV.CO een systeem voor HNT monteren. De werking van de LBK’s op die nieuwe kwekerij is identiek aan de LBK’s die we eerder al op de bestaande kwekerij van SV.CO installeerden. En dat is niet voor niets”, zegt Maurice Hartman, “omdat SV.CO het gebruik ervan als zeer positief ervaart. Door de stuurbaarheid van het klimaat maar ook de energiebesparing en de voordelen in de teelt was het geen moeilijke keuze om HNT direct in de nieuwbouw te integreren.”

Voor meer informatie:
Technokas BV
0174 240 545
info@technokas.nl
www.technokas.nl

Publicatiedatum: 30-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

14-6-2018 Partners gezocht voor onderzoek eenrichtingsverkeer hyacinten
14-6-2018 Toevoegen klei aan potgrond laat planten niet compacter groeien
7-6-2018 Eerste resultaten project 'Microbieel gezond water' bekend
7-6-2018 Polygala myrtifolia onder een vergrootglas
7-6-2018 Internationaal gezelschap ingewijd in plantaardige genetische bronnen
7-6-2018 Diffuus kasdek: maak het eens helder
6-6-2018 "Net als mensen hebben planten gezonde voeding nodig"
5-6-2018 Wat doet elektrische straling met een plant?
4-6-2018 Nieuwe restrictiezinnen en attenderingszinnen
4-6-2018 Onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen: "Gezondheid moet prioriteit hebben"
1-6-2018 Online platform maakt leren op afstand mogelijk
1-6-2018 Zesde teelt De Perfecte Chrysant: koeling en verneveling
31-5-2018 Marktpositie netleverende WKK verbetert op korte en middellange termijn, onzekerheid na 2024
31-5-2018 Kansen in de wietteelt
30-5-2018 Kennisbijeenkomst geïntegreerde gewasbescherming in Poinsettia
29-5-2018 Betere planten met minder gas
28-5-2018 "In één keer PlanetProof-gecertificeerd"
28-5-2018 Eendenkroos beloftevol voor de valorisatie van effluenten
28-5-2018 15 nieuwe projecten voor Kas als Energiebron
25-5-2018 Belgische en Nederlands vis zoekt samenwerking met teler

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code