Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Van paprikakwekerij naar hortensiakwekerij

Pico Bello Hortensia opent nieuwe kwekerij (6,1 ha)

Met een feestelijke dag werd op 3 mei in Bleiswijk de nieuwe locatie van Pico Bello Hortensia geopend. De kwekerij van 6,1 hectare is de afgelopen maanden omgebouwd van paprika- naar hortensiakwekerij. Ondernemer Paul Kouwenhoven runt het bedrijf samen met zijn zonen Richard en Bob.Van paprika- naar hortensiakwekerij
Wat voorheen een paprikakwekerij was, is de afgelopen maanden omgebouwd naar een kwekerij voor snijhortensia's. De kwekerij van 6,1 hectare is voor de hortensiateelt zeer groot en ze zijn daarmee dan ook één van de grootste hortensiakwekerijen van Nederland.

Stolze is in november 2017 gestart met het project en kon het deze maand opleveren. "Wij waren verantwoordelijk voor de water- en elektrotechnische installatie. Ten opzichte van de vorige kwekerij in Kwintsheul zijn de installaties in de nieuwe kwekerij moderner en duurzamer. Samen hebben we van te voren nagedacht over hoe we bij deze kwekerij meer konden automatiseren en moderniseren, rekening houdend met het milieu."


Familiebedrijf
Pico Bello Hortensia is een echt familiebedrijf. Vader Paul Kouwenhoven is in 1988 begonnen in De Lier met het telen van amaryllis. Een aantal jaren later heeft hij een kwekerij overgenomen in Nootdorp en is hij gestart met telen van snijhortensia's. In 2012 is hij met zoon Richard samen een bedrijf gestart in Kwintsheul. Uiteindelijk wilden zij verder groeien en wilde zoon Bob ook in het bedrijf.

In 2017 hebben zij met z'n drieën een paprikakwekerij in Bleiswijk overgenomen. Derde zoon Danny studeert nog, maar werkt in zijn vrije uren ook bij de kwekerij. Vader en zonen hebben allemaal een duidelijke taakverdeling, maar toch zijn zij allemaal goed op de hoogte van wat er speelt binnen het bedrijf.

Watertechnische installatie

Op watertechnisch gebied hebben de meeste aanpassingen plaats gevonden. De bestaande installatie wordt nog steeds gebruikt, maar is grotendeels aangepast en gemoderniseerd. Pico Bello Hortensia is een milieubewust bedrijf en daarom is de installatie aangepast naar een duurzame installatie waarbij al het water wordt hergebruikt. Pico Bello Hortensia is hiermee de enige hortensiakwekerij in Nederland die het water dat zij gebruiken volledig hergebruiken.Wat ook nog bijna niet wordt gedaan in de hortensiateelt, is het gescheiden water geven van de verschillende kleuren bloemen. Pico Bello Hortensia heeft drie verschillende mogelijkheden voor het water geven: voedingswater voor de roze hortensia's, voedingswater voor de blauwe hortensia's met aluminium sulfaat (wat zorgt voor de blauwe kleur van hortensia's) en als derde mogelijkheid voedingswater voor de blauwe hortensia's zonder aluminium sulfaat.


Om het gewenste voedingswater te kunnen aanmaken, is de mestinstallatie uitgebreid met een tweede A en B bak. Tevens is de vloeibare mestinstallatie uitgebreid met extra kleppen en leidingwerk voor het vullen van deze bakken met de gewenste meststoffen samenstelling.

De aanwezige druppelinstallatie gebruiken zij nog steeds. Met de bestaande semileiding langs het middenpad worden de druppelslangen gespoeld. Tevens kan deze leiding worden gebruikt om middelen te doseren. Voor de druppelbevloeiing zijn drie nieuwe hoofdleidingen gemonteerd voor de drie verschillende mogelijkheden van water geven.De oude zandfilters, welke nu gebruikt worden als plantenbakken bij de entree van het bedrijf, zijn vervangen door een SAF-filter. SAF-filters zijn in tegenstelling tot zandfilters zelfreinigend. Het spoelwater wordt opgevangen en gezuiverd door middel van een doekfilter en het schone water wordt vervolgens weer hergebruikt.

In de kwekerij was nog geen nevelinstallatie aanwezig. Zij hebben gekozen voor een lagedruknevel installatie om de temperatuur in de kas beter te kunnen controleren. Deze lagedruknevelinstallatie bestaat uit twee stralen per 8 meter met om de 2,5 meter een 'Super Fogger', welke een capaciteit heeft van 2 x 6,5 l/uur. Dit geeft een installatie capaciteit van 215 cc/m²/uur.


Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T +31 174 513 779
info@stolze.nl
www.stolze.nl

Publicatiedatum: 28-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

21-6-2018 Floweracademy.NL viert 12,5 jarig jubileum
20-6-2018 Licentieovereenkomst Koppert Cress - Colombiaanse teler Pomario getekend
20-6-2018 Veha Plastics verder met nieuwe eigenaren
20-6-2018 Sportieve toeleveranciers op de mountainbike
20-6-2018 Geurende en duurzame tuinrozen
19-6-2018 “Ons klantenpotentieel wordt steeds groter dus groeien wij mee”
19-6-2018 WHC ontvangt 2.000 bezoekers
15-6-2018 Nieuwkoop Europe bouwt 2,5 hectare bij
15-6-2018 Selecta one wint FleuroStar Award
15-6-2018 Decorum sluit aan bij FSI
14-6-2018 Toenemende zorgen over vermiste werknemers na vulkaanuitbarsting
13-6-2018 Vernieuwde Quick Plug bundelt 75 jaar kennis en ervaring
13-6-2018 "Strategische rol voor biorationals in gewasbeschermingsmarkt"
13-6-2018 Pokon overgenomen door Evergreen Garden Care
13-6-2018 Henk Spoon nieuwe bestuursvoorzitter Bloemenbureau Holland
12-6-2018 Beekenkamp breidt verkoopactiviteiten in Frankrijk uit
12-6-2018 150 gasten schuiven aan bij jaarlijkse Sion Flower Dinnen
12-6-2018 Chrysantentop in Hensbroek
12-6-2018 Uitreiking eerste NAFI-certificaat
11-6-2018 FleuraMetz wijzigt bestuursstructuur

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code