Peter van de Pol, Plant Research Overberg (PRO)

"Rooskleurige toekomst voor nieuwe onderstam"

Het merendeel van de rozenplanten die wereldwijd worden gebruikt voor de productie van professionele snijbloemen, wordt geteeld op de Natal Briar onderstam. Die werd rond 1985 geïntroduceerd door Dr. Peter van de Pol Sr. en gecombineerd met zijn uitvinding van top enten. Als snel werd dit de standaard in de productie van snijrozen. Momenteel wordt ongeveer 90 procent van de snijrozen wereldwijd op deze onderstam gekweekt. Er is echter onlangs een nieuwe onderstam op de markt gekomen die Natal Briar lijkt te verdringen. Deze zogenaamde 'PRO-onderstammen' - gekweekt door Van de Pol Sr. - werden in 2016 door Plant Research Overberg (PRO) in Europa en Afrika officieel op de markt gebracht als ProRoot en het jaar daarop in Latijns-Amerika. In Kenia moesten ze bijvoorbeeld de productie in slechts twee jaar verdrievoudigen om aan de vraag te voldoen.


Peter van de Pol jr. op de IFTEX van vorig jaar in Nairobi. 

10-20% toename van biomassa
Er zijn twee soorten PRO-onderstammen beschikbaar (Protatu en Protano) en beide varianten verhogen de biomassa van de plant. "Afhankelijk van de combinatie van onderstammenvariëteit, zal de plant ofwel meer, dikkere of langere stengels hebben. In het algemeen is 10-20% meer opbrengst uitgedrukt in kg/m2 mogelijk en hebben we zelfs hogere opbrengsten gezien", legt zoon en naamgenoot Peter van de Pol jr uit. "Rassen die problemen veroorzaken zoals dunne stengels, gebrek aan aantallen, enz., kunnen weer interessant worden", voegt hij eraan toe.

Continue testen laten zien dat nog betere resultaten kunnen worden behaald. Bijvoorbeeld door de voedingsstoffen aan te passen. "Omdat de meeste gewassen worden gekweekt op Natal Briar, worden de meststof recepten daaraan aangepast. PRO-onderstammen kunnen anders reageren op voedingsstoffen. Natal Briar vergiftigde zichzelf bijvoorbeeld in de jaren '80 met borium. De PRO-onderstammen kunnen daarentegen wat meer borium gebruiken; dit is slechts één voorbeeld. De verschillen in voedingsstoffen kunnen zichtbaar zijn in zowel de kleur van de bloem als in het gewas zelf. We werken continu aan oplossingen om nog betere resultaten te krijgen uit de PRO-onderstammen Simpel gezegd: als de motor sneller draait, moet je misschien je brandstof aanpassen. Maar voor ongeveer 70% van de variëteiten werkt het gewoon zonder grote aanpassingen."


Snijden versus entrijs op PRO-onderstammen, dezelfde leeftijd

Snelle expansie in Kenia
De onderstammen worden geproduceerd in Europa, Afrika, Latijns-Amerika en India, en vanaf het allereerste begin lag de belangrijkste focus van Plant Research Overberg op Afrika en Europa, waar PRO opereert onder de naam 'ProRoot'. Na tien jaar testen werden de onderstammen in 2016 officieel gelanceerd. Sinds deze lancering hebben ze de vraag snel zien toenemen, wat resulteerde in verschillende uitbreidingen van hun PRO-onderstammenproductie.

Na het kweken van PRO-onderstammen in de kassen van Stokman Rozen in Naivasha (Kenia) werd besloten een kas te bouwen die volledig zou worden gebruikt voor de productie van PRO-onderstammen. "De vraag overtrof het aanbod, dus we hadden snel meer ruimte nodig. Daarnaast wilden we om hygiënische redenen dat onze eigen ProRoot-kassen volledige controle hadden", zegt Van de Pol. Daarom begonnen ze in 2016 met de bouw van een kas van 0,5 hectare waar ze in januari 2017 met de productie zijn begonnen. In de herfst van dat jaar bemerkten ze de noodzaak van een nieuwe uitbreiding. "2017 was een behoorlijk uitdagend jaar vanwege de droogte in Oost-Afrika. Door het gebrek aan water werden er niet zoveel nieuwe planten geplant. Daarom zijn we begonnen met het uitvoeren van proeven op veel verschillende teeltbedrijven en de resultaten leidden tot een boost in de vraag naar PRO-onderstammen. Vergeleken met vorig jaar verdrievoudigde de vraag. Ik denk dat we dit jaar kunnen uitgroeien tot een marktaandeel van 20 procent." Om aan de hoge vraag te voldoen, werd een nieuwe kas van 1,2 ha gebouwd die in maart gereed was voor aanplant. Momenteel worden de moederplanten in de kas gekweekt.


De nieuwe ProRoot-kas bij Stokman Rozen, onder constructie. De kas is inmiddels gereed.

Europa and Latijns-Amerika
In Europa en Latijns-Amerika krijgen ze ook meer voet aan de grond. In Europa, waar de onderstammen worden geproduceerd door Interrose (Kordes) in De Kwakel (Nederland), kweken verschillende Nederlandse telers ook rozen op PRO-onderstammen met goede resultaten en kunnen ze misschien vanwege de hogere opbrengst hun energiekosten verlagen en besparen op verlichting met dezelfde productie. "Daardoor kan de rozenkweek ook duurzamer worden."

Ze lanceerden de PRO-onderstammen onlangs in Latijns-Amerika. Ze worden geproduceerd door Plantec in Ecuador en de resultaten lijken in overeenstemming te zijn met die in Kenia. De vraag is op zijn beurt al hoog. "De PRO-onderstammen werden in Kenia officieel in 2016 gelanceerd, maar we waren daarvoor al vele jaren aan testen geweest. En deze ervaring in Kenia werkt in ons voordeel. Toen we in Kenia begonnen, was een van de meest gestelde vragen: zullen de onderstammen het 5-6 jaar volhouden? Op dat moment konden we zo'n vraag niet beantwoorden, maar nu weten we zeker dat ze het volhouden en kunnen we dat laten zien aan onze Latijns-Amerikaanse telers."


ProRoot-onderstam in actie.

Onderstammen voor tuinrozen
Naast het verbeteren van de resultaten van onderstammen voor de productie van snijbloemen, spreidt Plant Overberg zijn vleugels door zich in de ontwikkeling van onderstammen voor tuinrozen te storten. Volgens Van de Pol kunnen hun onderstammen, gecombineerd met de kennis over hoe rozen op hun onderstammen in de kas groeien, de productietijd van tuinrozen helpen verkorten. "Met onze onderstammen kunnen we de productieperiode terugbrengen van drie jaar naar 12-18 weken en betere, sterkere planten laten groeien. Het is iets dat we nog steeds aan het testen zijn, maar tot nu toe zien de resultaten en reacties er veelbelovend uit."

Vanaf 6 juni tot 8 juni zal Plant Research Overberg / ProRoot Ltd. aanwezig zijn op de IFTEX-beurs in Nairobi, bij standnummer C1.05.

Voor meer informatie 
Plant Research Overberg b.v.
Peter van de Pol
E-mail: pjc@pro-overberg.nl
www.pro-overberg.nl


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018