Eerste noviteiten voor noviteitenkeuring Garden Trials and Trade aangemeld

De eerste aanmeldingen voor de noviteitenkeuring van Garden Trials and Trade 2018 zijn aangemeld. Een overzicht hiervan vindt u hieronder.

Acer pseudoplatanus 'Hermitage'
Acer pseudoplatanus 'Hermitage' is een bijzondere Esdoorn. Hoewel de eerste bronzen uitloop anders doet vermoeden, wordt het blad al vroeg in het seizoen bont met grote witte en donkergroene vlakken. De plant blijft langer bont dan bestaande cultivars. Binnen de grote vlakken komen de kleuren terug in kleine vlekjes. De handnervige bladeren zijn een lust voor het oog. De winterharde plant blijft compact, is uitermate geschikt als laanboom en uitstekend winterhard. ‘Hermitage’ is gewonnen door Gordon Ross Thomas uit Schotland en is kwekersrechtelijk beschermd. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring en brengt hem tevens in de handel.


beeld: Garden Trials and Trade

Agapanthus africanus ‘AAOPR017’ (MI CASA)
Agapanthus africanus ‘AAOPR017’ (MI CASA) is een prachtige witte Afrikaanse lelie. De plant is sterk en maakt veel stevige witte bloemen op stelen van circa 70 cm. Deze bloemen zijn zeer geschikt als snijbloem. De plant staat graag in de zon. MI CASA doet het ook uitstekend in een pot op het terras. De plant is goed winterhard. Bijzonder aan deze witbloeiende cultivar is dat de plant makkelijk en al vroeg als plantgoed bloemen maakt. De bloemenstelen blijven relatief kort en zijn stevig, waardoor de plant goed te verhandelen en te vervoeren is. De plant is gewonnen door Oprins Plant uit Rijkevorsel, België en is kwekersrechtelijk beschermd. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring en brengt hem tevens in de handel.

Ajuga tenorii 'Piotrek01' (PRINCESS NADIA)
Ajuga tenorii 'Piotrek01' (PRINCESS NADIA) is een prachtige verschijning met haar intens paarsblauwe bloemen in het vroege voorjaar. PRINCESS NADIA heeft daarbij een herbloei in de zomer. Het blad is bont en de nieuwe scheuten zijn roze van kleur. De plant wordt ca. 10-15 cm hoog en 25 cm breed. De winner is Piotr Szdzesny (Nadia Plants) uit Waddinxveen. De plant is ingezonden door Nadia Plants uit Waddinxveen die hem ook in de handel brengt. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein. PRINCESS NADIA is kwekersrechtelijk beschermd.

Antirrhinum majus 'Pmoore07' (PRETTY IN PINK)
Antirrhinum majus 'Pmoore07' (PRETTY IN PINK) heeft charmante, felroze bloemen met een geel hart. De vorm van de bloemen is bijzonder: slank, langwerpig en groter dan de bloemen van andere Antirrhinum-rassen. Bloeit van begin zomer tot in het najaar. PRETTY IN PINK blijft mooi compact met afmetingen van ca. 60 cm hoog en 40 cm breed. De cultivar is geselecteerd vanwege zijn goede ziektebestendigheid. Winner van deze kwekersrechtelijk beschermde plant is Peter Moore uit Stockbridge, Verenigd Koninkrijk. De plant is ingezonden door Gebr. Th. & W. Alkemade BV uit Lisse die hem ook in de handel brengt. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein.

Cercidiphyllum japonicum ‘JWW3’ (RA)
Cercidiphyllum japonicum ‘JWW3’ (RA) heeft een verscheidenheid aan kleuren. In het voorjaar lopen de scheuten oranjerood uit, waarna ze in de zomer geel kleuren. In het najaar kleurt het blad naar lime-groen. De herfstverkleuring van RA doet denken aan een mooie zonsondergang. Ondanks de gele zomerkleur groeit RA niet langzamer dan vergelijkbare Cercidiphyllum. RA vertakt goed en is winterhard. Het is de perfecte heester om een donkere plek in de tuin op te lichten. RA kan gerust in de halfschaduw. Jan-Willem Wezelenburg uit Hazerswoude heeft deze kwekersrechtelijk beschermde plant gewonnen. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring en brengt hem tevens in de handel.

Hydrangea paniculata ‘Breg14’ (POLESTAR)
Hydrangea paniculata ‘Breg14’ (POLESTAR) is een zeer compacte en vroeg bloeiende H. paniculata. Vanaf eind mei verschijnen de eerste knoppen, die eind mei begin juni uitkomen tot schermvormige bloemen. De bloemen beginnen wit en verkleuren naar roze gedurende de zomer. De plant is zeer compact en groeit maximaal 40 cm in een groeiseizoen. POLESTAR is gewonnen door A.J. Bregman uit Benthuizen en kwekersrechtelijk beschermd. Breederplants VOF uit Gouda heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring en brengt hem tevens in de handel.

Hydrangea paniculata ‘HPOPR018’ (EARLY HARRY)
Hydrangea paniculata ‘HPOPR018’ (EARLY HARRY) is een vroeg bloeiende cultivar in de pluimhortensia’s. De roomwitte bloemen zullen langzaam een roze/ paarse gloed ontwikkelen. Belangrijkste pluspunt van de EARLY HARRY is de vroege bloei, de eerste knoppen zijn duidelijk zichtbaar in mei. Dit zorgt ervoor dat er geleverd kan worden als de handel heet is. De plant is gewonnen door Oprins Plant uit Rijkevorsel, België en is kwekersrechtelijk beschermd. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring en brengt hem tevens in de handel.

Lavandula stoechas 'Agri447' (DARK NIGHT)
Lavandula stoechas 'Agri447' (DARK NIGHT) is een L. stoechas met zeer grote bloemen en zeer grote vlaggen. De bloemen zijn intens donkerpaars en bloeien van de vroege zomer tot begin van de winter. De herbloei is zeer rijk! Daarnaast heeft DARK NIGHT een sterk wortelgestel. De plant is kwekersrechtelijk beschermd en wordt ingezonden door Boomkwekerij Robert Wijsman uit Boskoop die hem ook in de handel brengt. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein. De winner is Agriverco uit De Lier.

Leontopodium alpinum 'Berghman' (BLOSSOM OF SNOW)
Leontopodium alpinum 'Berghman' (BLOSSOM OF SNOW) bloeit als geen ander. Niet één, maar twee keer per jaar; in de zomer en opnieuw in de herfst. BLOSSOM OF SNOW heeft karakteristieke, grote en stervormige bloemen. De bloemen zijn puur wit met een geel hart. Dit vormt een verfrissend geheel met het zilveren blad. De plant wordt ca. 40 cm hoog en 60 cm breed. Kan door zijn uitzonderlijk lange bloemstelen ook als snijbloem worden gebruikt. De winner is Herman Berghman uit Asse, België. De plant is ingezonden door Gootjes-Allplant BV uit Heerhugowaard die hem ook in de handel brengt.

Picea glauca ‘Sun on the Sky’

Picea glauca 'Sun on the Sky' dankt zijn naam aan de gele naalden die in de zomer aan de plant verschijnen. 'Sun on the Sky' heeft een mooie opgaande en piramidevormende groeiwijze. In 2004 werd 'Sun on the Sky' als sport in 'Sanders Blue Select' gevonden. Picea glauca 'Sun on the Sky' is een langzaam groeiende conifeer met een dichte en compact opgaande groeiwijze. De plant heeft kleine zachte, dichte naalden. De nieuwe jonge uitlopen zijn in het voorjaar lichtgeel gekleurd en pas in de late zomer, begin herfst, kleuren zij terug naar lichtblauw. 'Sun on the Sky' kan in 10 jaar tijd uitgroeien tot een hoogte van één meter. De plant stelt geen eisen aan de grondsoort, maar wil wel graag een plaatsje in de zon of halfschaduw. Door zijn goede winterhardheid en mooie kleuring geeft 'Sun on the Sky' vele jaren plezier in de border of op het terras. Winner van deze kwekersrechtelijk beschermde plant is A&M Kaluzinscy uit Szadek, Polen. Inzender is Van Vliet New Plants uit Stroe die de plant tevens in de handel brengt.

Rhodohypoxis ‘Beverly’
Rhodohypoxis ‘Beverly’ bloeit uitbundig van de vroege zomer tot het najaar met zeer grote, rozerode bloemen. Dit prachtige exemplaar is niet gevoelig voor ziekten en onderhoudsvriendelijk. ‘Beverly’ heeft een bossige habitus en wordt ca. 20 cm hoog en 25 cm breed. Rhodohypoxis ‘Beverly’ is uitermate geschikt voor de rotstuin maar kan ook prima in een vaste plantenborder, gemengde container of als solitair op balkon of terras. Jaap Duijs uit Otterloo is de winner van deze kwekersrechtelijk beschermde plant. De plant is ingezonden door Van der Peijl Tuinplanten uit Zundert die hem ook in de handel brengt. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein.

Saxifraga 'HIL201206' (ICEQUEEN)
Saxifraga 'HIL201206' (ICEQUEEN) leeft lang doordat dit nieuwe ras meerdere rozetten vormt. Normaal heeft Saxifraga één rozet en dan sterft de plant na de bloei. ICEQUEEN maakt weer nieuwe rozetten en blijft bloeien. In de zomer verschijnen lange bloemstengels. De zijstengels zijn bedekt met kleine, sneeuwwitte bloemetjes. De beeldschone rozetten zijn zilver-groen. De plant is ingezonden door Gebr. Th.&W. Alkemade BV uit Lisse die hem ook in de handel brengt. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein. Philip van Hilst uit Kaatsheuvel is de winner. ICEQUEEN is kwekersrechtelijk beschermd.

Veronica spicata 'Joca128' (SNOW CANDLES)
Veronica spicata 'Joca128' (SNOW CANDLES) geeft een massa aan spierwitte bloemen in de zomer. Deze nieuwe Veronica heeft zeer goede eigenschappen: compact, bossig én weinig gevoelig voor ziektes en plagen. De hoogte is ca. 20 cm en de breedte ca. 25 cm. SNOW CANDLES staat het liefst in de zon of halfschaduw op een vochtige, goed gedraineerde grond en is winterhard tot -30°C. Ideaal als solitair, gemixte beplanting of in je vaste plantenborder. Winner van deze kwekersrechtelijk beschermde plant is Jos Cammeraat uit Boskoop. Gebr. Th.&W. Alkemade BV uit Lisse brengt hem in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring. Het management verloopt via Plantipp BV uit IJsselstein.

Meer informatie over de Garden Trials and Trade 2018 vindt u hier.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018