Mulder Sierteelt wint Agrofoodpluim

Tropische goudbes in Brabantse achtertuin

Piet en José Mulders ontdekten tijdens een paardentrektocht in Brazilië bij toeval hoe ze de Inca Goudbes op Brabantse grond kunnen telen. Ze brengen een nieuw gewas én een gezond, lokaal geteeld product. Daarom verdienen ze deze maand de Agrofoodpluim.


Klik hier voor een video

Mulders Sierteelt begon met een niet-eetbare variant van de goudbesplant: de Physalis Alkekengi, bekend om zijn oranje lampionnen. Tests met de eetbare variant wilden niet vlotten. Tot ze in Brazilië een gaucho tegenkwamen die hen een zaadsoort kon leveren van de eetbare variant die wél goed groeit en rijpt in het Nederlandse klimaat. José Mulders: “We vertelden dat we physalis-teler waren en bij de volgende stop op de tocht schotelde de gaucho ons schalen vol goudbessen voor. Hij was trots. Sindsdien levert hij het zaad voor de eetbare Physalis Peruviana. Deze groeit in korte tijd heel mooi uit en van het zaad komt meer dan 99% op.”

Testfase voorbij
De testfase is voorbij en de teelt voor het derde seizoen is in volle gang. Nu dit eenmaal onder de knie is, moet de plant nog steviger vermarkt worden. Via de veiling gaat de Physalis van Mulders naar een groot aantal retailers, exporteurs en tuincentra. En het bedrijf heeft een eigen webshop: “Vanaf maart kun je hier plantjes bestellen. Die worden in een mooi doosje verzonden, bijvoorbeeld als moederdagcadeau. Nu is dit de eetbare Physalis, later in het jaar de sierplant met oranje lampion. De verkoop via webshop groeit gestaag.”

“Mensen reageren heel enthousiast op de goudbes,” vertelt José Mulders. “De smaak is niet te vergelijken met de geïmporteerde variant uit de supermarkt: onze bes is veel fruitiger en frisser.” Mensen zijn trots op hun plant, zegt ze. En zeg nou zelf: exotische bessen uit eigen tuin klinkt toch aantrekkelijk? Mulders Sierteelt is de eerste onderneming die de eetbare Physalis teelt en moest er zelfs een productcode voor aanvragen bij de veiling.

Duurzaam werken
Het bedrijf is heel duurzaam. Zo staat er een bijenhotel op het erf, waardoor er ook nog eens veel meer lampionnen aan de plant komen. Ook wordt restwater opgevangen in een biosloot, gereinigd en hergebruikt. Nu werken ze aan de laatste stap om een volledig biologisch bedrijf te worden: “Alleen in onze potgrond zitten bemestingskorreltjes met een omhulsel. Dat mag niet. Momenteel draaien we een proef met potgrond waar het wél goed mee zit.”

Bovenal heeft het echtpaar veel lol in de teelt van de eetbare Physalis. “De plant krijgt bloemen én vruchten, en dat is mooi om te zien. Ook educatief is het belangrijk: consumenten zien zélf hoe hij groeit. De plant is heel gemakkelijk te verzorgen. Als hij niet genoeg water krijgt, gaat ‘ie slap hangen. Geef je hem dan weer water, dan leeft hij direct op. De plant gaat niet snel dood.” Dat bewees een bestelling die ooit een week onderweg was en terugkeerde naar de kwekerij. Eenmaal verpot leefde de plant direct weer op.

Brabant als kwekerijgebied op de kaart
Brabant heeft zoveel in huis als het gaat om de teelt van gewassen. Niet alleen grote volumes zoals aardbeien en asperges, maar ook heel bijzondere planten. Mulders laat dat wel zien met een nieuw en exotisch gewas. Daarmee verdient Mulders Sierteelt de Agrofoodpluim in mei. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings: “Nieuwe gewassen bieden nieuwe kansen voor Brabantse telers. Deze ondernemers zijn erin geslaagd om een nieuw concept neer te zetten en doen dat bovendien met veel oog voor natuur en milieu. Met de Brabantse goudbes hebben we er een nieuw gewas, een gezond voedingsproduct én een educatief en mooi plantje bij voor de consument.”

bron: Brabant.nl


Voor meer informatie:
Mulders Sierteelt
Piet en José Mulders
Voorteindseweg  11a
5091 TJ Middelbeers
T: 013-5142198
F: 013-5143480
E: info@mulders-sierteelt.nl
www.mulders-sierteelt.nl

Publicatiedatum: 25-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

17-8-2018 Van den Berg Hedera sluit aan bij Fair Flora
17-8-2018 Expoflora teelt 100.000 extra lelies voor Moederdag in Costa Rica
17-8-2018 Foto's: Nieuwe kas Luiten Kwekerij in beeld
16-8-2018 Veluwse aardbeien en bloembollen vechten met droogte
16-8-2018 Succulenten zijn uw Fabulous Fat Friends
14-8-2018 Kwekerij Roobeek te zien in "Doe maar duurzaam"
14-8-2018 Wagagai in Oeganda kiest voor Service Engine
14-8-2018 Dankzij nieuwe steker waait etiket niet langer weg
13-8-2018 Met George Baker op bezoek bij Kwekerij Verkade
13-8-2018 Tandem van Asra Plant draait als geoliede machine
13-8-2018 "Van gered van de vuilnisbelt naar een gouden medaille in acht jaar"
13-8-2018 Kweker Rosa Eskelund krijgt The Golden Rose uitgereikt
10-8-2018 Risico's spreiden met meerdere rassen
10-8-2018 Scholieren vloggen vanuit de kas
10-8-2018 Kijkje in de keuken bij 's lands grootste Saintpaulia kweker
9-8-2018 OK Plant: 25 klanten vallen in de WK-prijzen
8-8-2018 De dubbele sierwaarde van de crocosmia
8-8-2018 "De ruimte is onze rem"
7-8-2018 Tuinbouwtoeleverancier helpt tomatenteler bassinzeil intrekken
7-8-2018 Nieuwe kas Perry van de Haak loopt als een trein

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code