Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tuinbouwupdate Rabobank

Chinese consumptie bloemen en planten groeit jaarlijks met ruim 10%

Tholen - De Rabobank heeft wederom een 'tuinbouwupdate' gepubliceerd. De ontwikkelingen in de markt worden uiteengezet en de toekomst wordt, uiteraard in veilige bewoordingen, voorspeld. Zo kunnen we lezen dat de tuinbouw dit jaar goed van start gegaan is, vertical farming met het oog op onderzoek interessant is maar een grote going-vertical 123 niet verwacht wordt en dat aangescherpte Europese wetgeving op het gebied van neonicotinoïden bedrijfsaanpassingen zullen vergen.

Concreter zijn een aantal inzichten met betrekking tot de Chinese markt, die de bank uit een in opdracht van Nederlandse ambassade in China vervaardigd rapport over de Chinese glastuinbouw haalt. Zo stelt men vast dat de verkoop van sierteeltproducten in China jaarlijks 'met ruim dubbele cijfers (>10%)' groeit. Dat betekent volgens de bank een aantal dingen: een achterblijvende binnenlandse productie en kansen voor de handel, technische toeleveranciers en kennisexport.


beeld: Rabobank

De Chinese sierteelt groeit op z'n Chinees: stormachtig. Dat betekent dat,
'sommige ontwikkelingsfases in de ketenorganisatie worden overgeslagen', aldus de Rabobank. 'In de verkoop van bloemen schakelt China direct over van rommelige straatverkoop naar e-commerce per mobiele telefoon. Professionele bloemisten zijn weinig te vinden.'

Het betekent vooral ook dat de eigen productie deze consumptiegroei niet bij kan houden, en dat deze disbalans ook niet van vandaag op morgen zal zijn verholpen. Vandaar dat handelsbedrijven kansen kunnen pakken. 'Tekorten' worden aangevuld met product uit de regio (m.n. Vietnam), maar ook uit 'verder gelegen bestemmingen, waaronder ook Nederland.'

Daar komt nog bij dat de eigen productieketen sterk versnipperd en inefficiënt zou zijn. 'Er is vaak sprake van een aanzienlijk product- en/of kwaliteitsverlies. [ook] vindt veel van het transport niet gekoeld plaats. Onderscheidend vermogen is dus mogelijk als bedrijven dit goed organiseren.'

Tot slot zouden m.n. kleinere productiebedrijven het moeilijk hebben met de steeds strengere van overheidswege opgelegde milieueisen. Productie moet kortom naar een hoger plan getild worden, waarbij kosten omhoog gaan en de vraag naar gekwalificeerd personeel groter wordt. Wat de Rabobank doet concluderen dat vooral de Nederlandse teelttechnische kennis en kunde goed te vermarkten moet zijn.


Het bewuste rapport wordt vervaardigd in opdracht van de Nederlandse ambassade in China. Aanleiding was de recente handelsmissie, met daarbij o.a. Mark Rutte en minister Carola Schouten en een flinke groep ondernemers. Het rapport is nog in de maak, wel heeft Rabobank de hand weten te leggen op een concept tekst.

Klik hier voor de Tuinbouwupdate mei 2018 van de Rabobank
Publicatiedatum: