Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bollenmijt kent drie soorten mannetjes

De bollenmijt, die in diverse bolgewassen voor veel schade kan zorgen, kent bij de mannetjes drie verschillende voortplantingsstrategieën. Twee waren al bekend, maar onlangs is een derde strategie ontdekt door biologen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).



Derde variant

Het was al bekend dat het mannetje van de bollenmijt zich kon voordoen als een ‘fighter’ of als een ‘scrambler’. De fighter heeft een stevig ontwikkeld derde paar poten aan de voorkant, waarmee hij zich kan verweren tegen soortgenoten. De scrambler heeft dat juist niet en oogt ook kleiner dan de fighter. De biologen van de UvA ontdekten een derde variant, die uiterlijk sterk lijkt op een bolvormig vrouwtje. Deze is de ‘mega-scrambler’ genoemd.

Vrouwtjes nadoen
Over de reden van deze derde variant tasten de onderzoekers in het duister. Een mogelijke hypothese is dat mannetjes vrouwtjes nadoen als voortplantingsstrategie waarbij ze de fighters in feite uit de weg gaan. Dit gaan de onderzoekers testen. Ook bekijken ze of deze mega-scramblers vruchtbare nakomelingen krijgen en of andere mannetjes inderdaad minder agressief zijn tegen mannetjes die net doen alsof ze een vrouwtje zijn.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Ecology. Dit artikel is hier te downloaden als pdf.

tekst: Greenity
Publicatiedatum: