Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jeroen Burks, BlockHeating:

“Jaarrond een verwarmde kas dankzij flexibele restwarmte computerservers”

Tholen - De glastuinbouw kent een enorme warmtebehoefte, waarbij steeds vaker ook restwarmte als duurzame warmtebron in beeld komt. Computerservers genereren veel warmte die nu nog vaak onbenut blijft. De start-up Block Heating wil die warmte in gaan zetten om kassen mee te verwarmen. Niet door datacenters bij kassencomplexen te bouwen, maar door servers met mobiele containers naar de teler te brengen.

Het idee voor de inzet van restwarmte ontstond zo'n drie jaar geleden. Jeroen Burks, de man achter BlockHeating: "Ik leverde hardware voor datacenters en zag dat veel klanten hun restwarmte graag nuttig wilden inzetten. Veel restwarmte wordt nu nog direct naar buiten afgevoerd. Samen met een klant zijn we gaan kijken of we met restwarmte een gebouw konden verwarmen. Een pand van zo'n 400 tot 500 vierkante meter wordt inmiddels succesvol verwarmd. Ook op koude winterdagen bleef het gebouw warm."

Warmte voor een jaar
Er zijn alleen maar weinig gebouwen die ook 's zomers een grote warmtebehoefte hebben. Als snel kwam daarom de glastuinbouw in beeld. Jeroen: "Als je weet hoeveel warmte er jaarlijks in een kas doorheen gaat, dan is het inzetten van restwarmte van computerservers een goede match."

Omdat telers niet zitten te wachten op een datacenter in hun kas, zet BlockHeating in op servers in mobiele containers. Jeroen: "In een container van zo'n 13 meter lengte passen 800 servers, samen goed voor een vermogen van een megawatt per jaar. Afhankelijk van onder meer isolatie en het soort gewas kan met de restwarmte van één zo'n container al snel een kas van 5 tot 10 hectare jaarrond verwarmd kan worden."

Warm water
De focus ligt daarbij op warmtelevering via warm water. Met de warmte van de servers kan water van 60 graden Celsius geleverd worden. Dat is aanzienlijk lager dan de restwarmte die er uit de industrie beschikbaar is, maar ruim voldoende om een kas mee te verwarmen. Wel is het zaak om de afstand tussen de warmtebron en de kas zo klein mogelijk te houden. Jeroen: "Ook daarom zijn de containers ideaal. Vanuit de container is het de bedoeling dat het water van zo'n 60 graden bij de teler rechtstreeks in zijn buffertank terecht komt. De teler kan daarna het water van daaruit gebruiken wanneer hij dat zelf wil."

De teler hoeft dan ook niet te vrezen dat zijn kas vol met servers of met extra buizen en leidingen komt te zitten. Jeroen: "Met minimale aanpassingen leveren wij de teler een besparing op zijn energieverbruik en de kans stappen te maken op weg naar gasloos telen."

Korte investeringshorizon
Waar het bouwen van een datacenter al snel een investeringstijd van zo'n vijf tot tien jaar heeft, is de investeringshorizon bij de inzet van servercontainers aanzienlijk korter. Jeroen: "De bedoeling is uiteindelijk dat we binnen twee maanden een container kunnen leveren. Binnenkort testen we een versie met 80  servers en tegen het begin van de winter zou er een container met 800 servers beschikbaar moeten zijn."

De komende tijd hoopt BlockHeating feedback van meerdere verschillende telers te krijgen, zodat er verder aan de ontwikkeling van de containers gewerkt kan worden. "Voor de eerste versies zijn we redelijk selectief, maar telers met interesse zijn altijd welkom".

Voor meer informatie:
BlockHeating

Jeroen Burks
jeroen@blockheating.com
+31 6 470 41000Publicatiedatum: 23-5-2018
Auteur: Thijmen Tiersma
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

17-8-2018 Britse minister Buitenlandse Zaken op bezoek bij DFG
16-8-2018 Eerste geinteresseerden melden zich voor Mooy Logistics
16-8-2018 Publiek opnieuw grootste sponsor Varend Corso
16-8-2018 De zakelijke kant aan bedrijfsovername binnen de familie
15-8-2018 Mooy Logistics failliet; curator onderzoekt doorstart
15-8-2018 GRS Inkoop kiest FlorAccess als nieuwe voorkeursleverancier
13-8-2018 Monsanto veroordeeld tot miljoenenboete vanwege Roundup
13-8-2018 Nieuwe huisstijl voor Proefcentrum Hoogstraten
13-8-2018 VDE plant bestaat 70 jaar
13-8-2018 RHP-certificatie voor Nestaan
10-8-2018 Zuid-Afrikaanse Protea wint aan populariteit
9-8-2018 "Vertrouwen douane is aanzet tot verder verbeteren klantrelaties"
9-8-2018 Tuinbouwjongeren Westland op bezoek bij Van der Valk
9-8-2018 Nieuwe foliekas voor NovaCropControl
8-8-2018 Kenia: zonnepanelen leveren 50% energie rozenteler
8-8-2018 Alarm na lekkage koelgas Bloemenveilingterrein
8-8-2018 Debiteur collectief aanschrijven blijkt effectief
7-8-2018 Kas groeit en Mobiliteitscentrum Glastuinbouw samen verder als Kas groeit
6-8-2018 Twee nieuwe leden voor Benefits of Nature
6-8-2018 Biologisch afbreekbare plug toegevoegd aan Skal inputlijst

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code