Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
PLUS commiteert aan Fairtrade Cents Pilot

Vijf miljoen Oegandese Fairtrade kerststerren verkopen

Tholen - In het vorig jaar gestarte project Fairtrade Cents Pilot hopen Wagagai (een kwekerij van jonge planten in Oeganda), haar importerende partner Selecta One en Fairtrade International gezamenlijk de werknemers op de farm een 'eerlijk' loon te laten verdienen. Per verkochte Fairtrade kerstster gaat een paar cent in een afzonderlijk bonusfonds, dat het inkomen van de arbeiders op de plantage aanvult. Zo lukte het in 2017 een 13e maand uit te betalen aan de arbeiders op de Wagagai plantage.



5 % Fairtrade
Voor dit jaar zijn de plannen echter nog ambitieuzer. Doel is om in 2018 ten minste 5 miljoen Fairtrade kerststerren te verkopen, zo’n 10% van de totale productie van Wagagai. Hierdoor kan het loon van elke werknemer substantieel stijgen, naar schatting zelfs tot het equivalent van zo’n 5 maandsalarissen.

Kopen dus, die kerststerren, en dat vinden niet alleen de deelnemende partijen. Supermarkt PLUS is de eerste Nederlandse grootgrutter die zich gecommitteerd heeft aan de Fairtrade Cents Pilot. “Wij vinden het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen, ook ten aanzien van de lage lonen in de bloemenketen”, aldus Debbie Huisman, MVO Specialist bij PLUS. “Bedrijven kunnen het probleem van te lage lonen vaak niet alleen oplossen. Door samen op te trekken in de keten, komen we een heel eind. Wij hopen dan ook dat zoveel mogelijk andere retailers aansluiten bij dit initiatief, zodat we het samen tot een groot succes kunnen maken”.

Voor meer informatie:
The story of Wagagai
Towards a living wage at poinsettia farms

bron: Hivos & Fairtrade
Publicatiedatum: