Michiel van Marion, ABAB:

Toeristenbelasting op huisvesting arbeidsmigranten? Zo zit dat!

Wel of geen toeristenbelasting betalen op het verblijf van arbeidsmigranten, hoe zit het daar nu precies mee? In onderstaande blog legt Michel van Marion, ABAB, het uit:

In de land- en tuinbouw komt het personeel vaak vanuit Oost-Europese landen naar Nederland om te werken op het land of in de kassen. Als u als werkgever de huisvesting regelt voor deze medewerkers of uitzendkrachten, hoe zit het dan met de toeristenbelasting?

Praktijkvoorbeeld
Onlangs heeft een rechtszaak tot meer duidelijkheid geleid. Het gaat in dit geval om een bedrijf dat zelf eigenaar is van een pand. Het bedrijf verhuurt dit voor de huisvesting van door uitzendbureaus te werk gestelde arbeidsmigranten. Als verhuurder heeft het bedrijf een aanslag ontvangen voor de toeristenbelasting. De vraag is nu of dat terecht is.

Gelegenheid tot verblijf
Degene die gelegenheid biedt tot het verblijf tegen een vergoeding, is toeristenbelasting verschuldigd. Het bedrijf uit het praktijkvoorbeeld is van mening dat het uitzendbureau de aanslag moet betalen omdat het uitzendbureau de gelegenheid tot verblijf aanbiedt aan het personeel.

Opdrachtgever versus verhuurder

De bedrijfsactiviteiten van het bedrijf zijn voor de toeristenbelasting vergelijkbaar met een hotel of pension. Er is een beheerder in dienst die 24 uur per dag zorg draagt voor het beheer van het complex. De inrichting van de kamers is door het bedrijf verzorgd zodat deze aansluit bij de vereisten van het SNF-keurmerk. Net als de jaarlijkse keuring. Ook schrijft het bedrijf degenen die in het hotel verblijven in voor de RNI-registratie. Daarmee verzorgt het bedrijf tegen vergoeding het verblijf en is dus feitelijk verhuurder. Dat het uitzendbureau hiertoe opdracht geeft, maakt niet uit.

Verblijf van vier maanden
Sommige gemeenten hanteren een model dat goedkeurt dat arbeidsmigranten die binnen een tijdsbestek van een half jaar minstens vier maanden in Nederland verblijven, zich kunnen inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie. In dat geval is geen toeristenbelasting verschuldigd. Helaas kon het bedrijf uit het praktijkvoorbeeld niet aantonen dat aan deze eis was voldaan.

Zo zit het!
In dit praktijkvoorbeeld was de prijs voor het verblijf inclusief toeristenbelasting vastgelegd in een overeenkomst. Omdat de toeristenbelasting niet is afgedragen, wordt deze alsnog geheven bij de verhuurder van de huisvesting. Bij een juiste beoordeling vooraf kan de toeristenbelasting worden doorberekend in de huurprijs. Als werkgever kunt u dit bedrag dan inhouden op het loon van de arbeidsmigrant.
Zorgt u voor de huisvesting van arbeidsmigranten? Houd er dan bij de prijsstelling rekening mee dat u mogelijk toeristenbelasting moet afdragen. Neem  als werkgever de toeristenbelasting mee in de verloning van uw medewerkers.

Het is van belang op de hoogte te blijven van (lokale) wet- en regelgeving voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Er zijn verschillende fiscale belangen en mogelijkheden bij de huisvesting van uw of andermans personeel. Bent u benieuwd of u voldoende rekening houdt met de gestelde eisen? Laat u dan goed informeren door uw adviseur!

Voor meer informatie, zie www.abab.nl

Publicatiedatum: 23-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

14-6-2018 Voortzetting samenwerking in bloemenbollenwereld
12-6-2018 "Arbeidsmigranten van grote economische waarde voor Nederland"
8-6-2018 VBW zet in op compensatie btw-verhoging voor bloemisten
8-6-2018 Tekort aan bedrijventerreinen in Westland dreigt
8-6-2018 "Geef tuinbouw de ruimte, daar profiteren alle Limburgers van"
8-6-2018 "Heeft familie voldoende capaciteiten in huis om zelf internationale groei te managen?"
7-6-2018 Hoe krijg je je arbeidskosten omlaag?
6-6-2018 Nieuwland zet in op expansie
5-6-2018 Klein jaar uitstel voor boete op inhouding huisvesting
5-6-2018 Yvonne de Jong nieuwe directeur Aeres Agree
5-6-2018 "Tuinbouw kan wereldkampioen energietransitie worden"
5-6-2018 Vragen en antwoorden over nieuwe plantgezondheidsverordening
1-6-2018 Overheid ondersteunt maar kosten voor bedrijfsleven
31-5-2018 Greenport Nederland opgericht
30-5-2018 Inzicht in de arbeidsmarkt helpt bij het vinden van de juiste mensen
30-5-2018 Celstraffen geŽist voor fraude in Westlandse tomatenhandel
30-5-2018 "In 2030 komt 50 PJ uit aardwarmte"
29-5-2018 Minder bureaucratische hobbels en meer maatwerk om statushouder aan het werk te helpen
28-5-2018 Bedragen minimumloon per 1 juli 2018
28-5-2018 Westlanders willen een integere burgemeester

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code