Michiel van Marion, ABAB:

Toeristenbelasting op huisvesting arbeidsmigranten? Zo zit dat!

Wel of geen toeristenbelasting betalen op het verblijf van arbeidsmigranten, hoe zit het daar nu precies mee? In onderstaande blog legt Michel van Marion, ABAB, het uit:

In de land- en tuinbouw komt het personeel vaak vanuit Oost-Europese landen naar Nederland om te werken op het land of in de kassen. Als u als werkgever de huisvesting regelt voor deze medewerkers of uitzendkrachten, hoe zit het dan met de toeristenbelasting?

Praktijkvoorbeeld
Onlangs heeft een rechtszaak tot meer duidelijkheid geleid. Het gaat in dit geval om een bedrijf dat zelf eigenaar is van een pand. Het bedrijf verhuurt dit voor de huisvesting van door uitzendbureaus te werk gestelde arbeidsmigranten. Als verhuurder heeft het bedrijf een aanslag ontvangen voor de toeristenbelasting. De vraag is nu of dat terecht is.

Gelegenheid tot verblijf
Degene die gelegenheid biedt tot het verblijf tegen een vergoeding, is toeristenbelasting verschuldigd. Het bedrijf uit het praktijkvoorbeeld is van mening dat het uitzendbureau de aanslag moet betalen omdat het uitzendbureau de gelegenheid tot verblijf aanbiedt aan het personeel.

Opdrachtgever versus verhuurder

De bedrijfsactiviteiten van het bedrijf zijn voor de toeristenbelasting vergelijkbaar met een hotel of pension. Er is een beheerder in dienst die 24 uur per dag zorg draagt voor het beheer van het complex. De inrichting van de kamers is door het bedrijf verzorgd zodat deze aansluit bij de vereisten van het SNF-keurmerk. Net als de jaarlijkse keuring. Ook schrijft het bedrijf degenen die in het hotel verblijven in voor de RNI-registratie. Daarmee verzorgt het bedrijf tegen vergoeding het verblijf en is dus feitelijk verhuurder. Dat het uitzendbureau hiertoe opdracht geeft, maakt niet uit.

Verblijf van vier maanden
Sommige gemeenten hanteren een model dat goedkeurt dat arbeidsmigranten die binnen een tijdsbestek van een half jaar minstens vier maanden in Nederland verblijven, zich kunnen inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie. In dat geval is geen toeristenbelasting verschuldigd. Helaas kon het bedrijf uit het praktijkvoorbeeld niet aantonen dat aan deze eis was voldaan.

Zo zit het!
In dit praktijkvoorbeeld was de prijs voor het verblijf inclusief toeristenbelasting vastgelegd in een overeenkomst. Omdat de toeristenbelasting niet is afgedragen, wordt deze alsnog geheven bij de verhuurder van de huisvesting. Bij een juiste beoordeling vooraf kan de toeristenbelasting worden doorberekend in de huurprijs. Als werkgever kunt u dit bedrag dan inhouden op het loon van de arbeidsmigrant.
Zorgt u voor de huisvesting van arbeidsmigranten? Houd er dan bij de prijsstelling rekening mee dat u mogelijk toeristenbelasting moet afdragen. Neem  als werkgever de toeristenbelasting mee in de verloning van uw medewerkers.

Het is van belang op de hoogte te blijven van (lokale) wet- en regelgeving voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Er zijn verschillende fiscale belangen en mogelijkheden bij de huisvesting van uw of andermans personeel. Bent u benieuwd of u voldoende rekening houdt met de gestelde eisen? Laat u dan goed informeren door uw adviseur!

Voor meer informatie, zie www.abab.nl

Publicatiedatum: 23-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-8-2018 Poolse vertaling modelovereenkomst zzp'er beschikbaar
20-8-2018 Wijzigingen in bestuur Platform Geothermie
17-8-2018 Bestuurlijke paniek rondom 'Polenhotel' Maasdijk
16-8-2018 Nu ook Engelse vertaling On the way to PlanetProof
16-8-2018 Koersval Bayer na uitspraak Roundup
15-8-2018 Droogte is voor tuinders ‘bijzondere omstandigheid’
10-8-2018 "Duurzaamheidstransitie stimuleren in plaats van beleidsmatig afdwingen"
8-8-2018 Aron Boerefijn nieuwe netwerkcoördinator Chrysant LTO Glaskracht Nederland
6-8-2018 Hoe meer kennis, hoe beter met het oog op klimaatbestendige plantproductie
20-7-2018 Nieuwe partij sluit zich aan in campagne voor emissiebeperking
20-7-2018 Nieuwe partner voor World Horti Center
19-7-2018 "Nu blijkt dat het niet blijft bij alleen kijken"
18-7-2018 Jaap Breugem nieuwe senior manager Achmea Agro
18-7-2018 Overheid maakt miljoenen aan extra onderzoeksgelden vrij voor WUR
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
16-7-2018 Openstelling najaarsronde SDE+
16-7-2018 Omzet Veiling Rhein-Maas in eerste helft 2018 met 1,9% gestegen
16-7-2018 Huisvesting van arbeidsmigranten: kwaliteit waarborgen belangrijk
16-7-2018 Bedrijven investeren bijna 3,4 miljard euro in groene technieken
13-7-2018 Inhoud portemonnee agrarische huishoudens krimpt voor vierde jaar op rij

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code