Henk van der Berg, Summerflowers

Tegenstelling tuinbouw - natuurbeheer is schijn

In onderstaande blog deelt Henk van der Berg van Summerflowers zijn mening over de als vanouds gepolariseerde en recentelijk weer oplaaiende discussies over de schuld van de veronderstelde teruggang in biodiversiteit. Hij pleit dan ook voor nuance en toenadering tussen AgrariŽr en Natuurbeheerder:

" Alarmerende berichten in pers vorige week over de insectenstand in de Nederlandse natuurgebieden. Nergens in Europa was de toestand van de insecten in de natuurgebieden zo slecht als in Nederland. Natuurlijk kwam dit door het gebruik van schadelijke middelen in de land- en tuinbouw. Tijdens de vele nieuwsbulletins praten de presentatoren gewillig mee hoe schandelijk dit eigenlijk wel is. Direct verbieden, zei een zeer begane DJ bij het horen van dit verhaal.

Ik kan me hier wel iets bij voorstellen. Het gaat natuurlijk over ons aller toekomst. Het enige dat ik dan afvraag is, wat ze dan moeten verbieden: de land en tuinbouw of de natuurgebieden. We weten dat de diversiteit in de tuinbouwgebieden toeneemt, omdat de meeste tuinders best wel door hebben dat deze diversiteit helpt met het natuurlijk evenwicht dat nodig is om met minder middelen de gewassen toch goed te krijgen.Het artikel zei toch echt dat de diversiteit in de natuurgebieden terug loopt. Hoezo is het dan de schuld van de land en tuinbouw? Enkele jaren geleden werd bij een vlindertelling in Limburg vastgesteld dat het aantal vlindersoorten achteruit was gegaan.. Laat dit nu toevallig ongeveer hetzelfde percentage zijn dat aan de natuur was terug gegeven. Dus landbouwgrond waar natuur van was gemaakt.

Misschien een erg makkelijk inkoppertje, maar hieruit zou je kunnen concluderen dat de Nederlandse AgrariŽr het beter doet dan de natuurbeheerders. Natuurlijk is dit ook niet eerlijk, want ook de natuur heeft jaren nodig om een evenwicht te vinden. Dat er in een nieuw natuurgebied nog geen evenwicht is, is dan natuurlijk niet zo vreemd.

Waarschijnlijk omdat ook de managers van natuurgebieden worden afgerekend op de korte termijn resultaten, is het veel makkelijk om de land en tuinbouw de schuld te geven, dan om rustig uit te leggen dat een nieuw natuurgebied in de eerste tientallen jaren niet in evenwicht is en dat hier tijd voor nodig is. Het is dus vrij logisch dat de biodiversiteit in de nieuwe natuur gebieden lager is dan gewenst. Dat de insectenstand in de Nederlandse natuurgebieden lager is dan in de rest van Europa is dan wel te verklaren.

Er zijn in Nederland veel meer nieuwe natuurgebieden dan in de rest van Europa. Eigenlijk zijn we dus hartstikke goed bezig, zowel de natuur beheerders, als de boeren en tuinders. Ik vraag me daarom echt af waarom Natuurmonumenten het zo nodig heeft om een ander de schuld te geven van een natuurlijke ontwikkeling. Beide willen hetzelfde. De AgrariŽr wil een gezonde insectenstand omdat anders ook de natuurlijk vijanden van zijn plaaginsecten er niet meer zijn. Natuurmonumenten wil ook zo snel mogelijk een gezonde en evenwichtige insecten populatie in zijn nieuwe natuurgebieden.

Dat op dit moment de AgrariŽrs iets voorlopen op Natuurmonumenten is helemaal niet erg. We nodigen ze, samen met de begane DJ, graag uit onze bedrijven, om een even bij te praten over een gezonde communicatie naar de achterban. Met elkaar komen we waarschijnlijk veel verder dan tegen elkaar. De meest insecten bijten elkaar namelijk niet."


Klik hier voor eerdere columns en voor meer informatie over Summerflowers

Voor meer informatie:
Summerflowers
Henk van den Berg
Kortenbachstraat 15
2211GW Noordwijkerhout
M: 06-51312207
E: info@summerflowers.nl
www.summerflowers.nl

Publicatiedatum: 22-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

9-8-2018 Pop-up Bloei: recht van het veld naar de vaas
8-8-2018 Nieuwe productielocatie helpt bij snel inspelen op groeiende vraag naar galmug
7-8-2018 Alle dagen verse roofmijten in het gewas met Bugline 2.0
11-7-2018 "Wonen naast bollenveld goed voor de gezondheid"
25-5-2018 Bollenmijt kent drie soorten mannetjes
14-5-2018 Met galmug de bladluis in rozen te lijf
25-4-2018 Nieuwe besmetting bruinrot in roos bevestigd
6-4-2018 "Snellere verandering voor duurzame teelt hard nodig"
6-4-2018 Houweling betreedt de markt van biostimulanten
5-4-2018 Minder gewasbeschermingsmiddelen bloembollen in Flevolands oppervlaktewater
21-3-2018 Milieuvoetafdruk uitrekenen kan veel simpeler
20-2-2018 Bloembollenbedrijven informeren hun omgeving met borden
8-2-2018 "Je hoeft bij lange na niet alle 358 bijensoorten te kennen"
5-2-2018 Flower Science Cafť: Bewust of Biologisch telen
31-1-2018 Europese samenwerking voor kleine toepassingen
26-1-2018 Flora Flower overgenomen door L&M Groep
12-1-2018 Verhoging plantweerbaarheid met endofyten
11-1-2018 Steeds minder beschermingsmiddelen in Vlaamse tuinen
22-12-2017 Geraniums fleuren bio-limonade op
15-12-2017 Megabestellingen voor bio-plantenkwekerij Dependens

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code