Laurens Maartens, NBWM

Worden opkomende markten weer het kind van de rekening?

Valuta's van opkomende landen komen steeds meer onder druk te staan van een oplopende Amerikaanse rente en groeiende nervositeit op de financiŽle markten, constateert Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij.

De Amerikaanse dollar heeft zich de afgelopen weken wat herpakt van de klappen die de munt sinds eind 2016 heeft gekregen. Voor het eerst sinds begin dit jaar krijg je weer net iets minder dan $ 1,20 voor een euro. Het herstel van de dollar laat zich voornamelijk voelen in opkomende landen. Een breed mandje valuta's uit deze landen is binnen twee weken ruim 3% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse munt. Bij veel partijen roept dat nare herinneringen op aan de meimaand van vijf jaar geleden.

Onrust bij beleggers
Op 21 mei 2013 zinspeelde toenmalig Fed-voorzitter Ben Bernanke op het geleidelijk terugschroeven van een groot stimuleringsprogramma voor de Amerikaanse economie. Het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank een meer behoudende koers ging varen, zorgde voor veel onrust onder beleggers. Uit vrees voor een stijgende rente haalden ze massaal hun geld uit de obligatiemarkt. Hierdoor schoot het rendement op Amerikaanse staatsobligaties omhoog van iets meer dan 1,5% tot bijna 3%. De rentestijging maakte een einde aan een populair spelletje voor institutionele beleggers: de carry trade. Hierbij werd in de Verenigde Staten tegen een lage rente geld geleend om dit in opkomende landen tegen een beduidend hogere rente uit te lenen. 

Geen kopie van 2013
Inmiddels is de lange rente in de Verenigde Staten zelfs verder opgelopen dan in 2013. De rentestijging wordt deze keer veroorzaakt door beleggers die anticiperen op een groeiend Amerikaans begrotingstekort in plaats van doordat ze in paniek hun geld uit staatsobligaties halen. Het eerste deel van de rentestijging is niet ten koste gegaan van opkomende markten. Veel van deze landen hebben sinds 2013 veel grotere valutareserves en een gezond draaiende economie. Daar komt bij dat de korte Amerikaanse rente nog altijd vrij laag is. Voor beleggers die op zoek zijn naar een aantrekkelijk rendement, was er geen aanleiding om opkomende markten de rug toe te keren.

Topje van de ijsberg
De inflatie in de Verenigde Staten is echter opgelopen van 1,6% in juni vorig jaar tot 2,5% in de afgelopen maand. Hierdoor komt de weg vrij voor de Federal Reserve om de rente sneller op te schroeven. Bovendien neemt de spanning op financiŽle markten toe. Als beleggers risico willen afbouwen, komt er gebruikelijk een stroom op gang vanuit de valuta's van opkomende markten naar veilige havens zoals de dollar en Zwitserse franc. Voorlopig trekken vooral de Turkse lira en de Argentijnse peso de aandacht met koersdalingen van ruim 15% in 2018. De kans is echter groot dat over enkele maanden blijkt dat dit slechts het topje van de ijsberg was.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.


Publicatiedatum: 22-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-6-2018 "Een wereld te winnen"
14-6-2018 Exportwaarde bloemen en planten blijft in wispelturiger markt op niveau
14-6-2018 Voorlopig geen bloemenveiling in Kenia
14-6-2018 Bloembollenhandel tussen NL en Zuid-Amerika stevig in het zadel
13-6-2018 Westlandse bedrijventerreinen zitten vol
7-6-2018 IFTEX Kenia van start
7-6-2018 Uitbreidingsplannen bloembollentelers bijna een kwart gedaald
5-6-2018 "Sierteelt staat er het beste voor"
4-6-2018 Kenia: Ook Amerikaanse kopers bij IFTEX
4-6-2018 Kans op wanbetaling in AziŽ-Pacific het grootst in India
4-6-2018 Meeste biomassa voor energie komt uit Nederland
1-6-2018 FloraHolland krijgt Ledenraad
1-6-2018 Hulp in tijden van steeds complexer en tijdrovender energiebeheer
29-5-2018 Frank Teuber over toekomst BlumenbŁro
29-5-2018 Brengt ItaliŽ de euro aan het wankelen?
28-5-2018 Wordt de bloemensector ťcht bedreigd door een faillissementsgolf?
25-5-2018 Recordaantal transacties op laatste vroeg veildag
25-5-2018 Chinese consumptie bloemen en planten groeit jaarlijks met ruim 10%
17-5-2018 Colombia importeert Nederlandse tuinbouw kennis en technologie
17-5-2018 Markt en risico tulpensector groeien beide

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code