Interreg 2zeeën project BioBoost uit de startblokken:

Van restproduct tot hoogwaardig product

De tuinbouw produceert grote hoeveelheden 'groenafval', zoals plantaardige resten (stengels en bladeren), onverkoopbare groenten en fruit of overproductie in bepaalde periodes van het jaar. Die resten worden soms weggegooid, gebruikt voor het maken van compost, veevoeder of voor de productie van biogas. In het project BioBoost worden de mogelijkheden voor hoogwaardig gebruik van tuinbouwreststromen en plantenstoffen onderzocht en in de praktijk gebracht.

Negen onderzoekspartners uit België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk brengen hun kennis samen om nieuwe toepassingen voor de bio-economie te vinden voor de restproducten uit de tuinbouwsector. In Vlaanderen participeren ILVO, Inagro en Vives. Het project in kwestie heet BioBoost. Het loopt 3 jaar en is in 2017 gestart. Op donderdag 21 juni 2018 wordt een eerste stakeholdersmeeting voor de tuinders en bedrijven in Vlaanderen georganiseerd op Inagro onder de titel "Agro-food reststromen: van kostenpost naar inkomstenbron." Beleidsspecialisten en Europese bedrijven vertellen er hoe zij samenwerken om de bio-economie te mee organiseren in de tuinbouwsector.

Hoogwaardige valorisatie overproductie
Bart Van Droogenbroeck (ILVO/Food Pilot): "Wij mikken in Vlaanderen onder meer op een hoogwaardigere valorisatie van overproductie en klasse 2 van tomaat, maar ook courgette, puntpaprika en komkommer tot verwerkt voedingsproduct of ingrediënt. Het gebruik van innovatieve verwerkingstechnologie biedt immers nieuwe mogelijkheden. Het zuurstofarm vermalen en fractioneren van natte biomassa is daar één voorbeeld van."

Voor meer informatie:
BioBoost


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018