Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Nederland draagt bij aan modernisering Chinese tuinbouwsector"

Als 's wereld grootste bloemenexporteur was het geen verrassing dat Nederland aanwezig was op de grootste internationale handelsshow in de tuinbouw- en bloemensector in China: de Hortiflorexpo. Dit evenement vond plaats van 10-12 mei. Het Holland Pavillion, waar de meer dan 30 Nederlandse deelnemers aanwezig waren, besloeg dan ook niet minder dan 630 m². 

Naast deelneming aan het evenement organiseerde de Nederlandse ambassade ook een seminar, genaamd 'Nederlandse Duurzame Modernisatie op een Innovatieve en Groene Manier'. Bovendien werd een receptie voor Chinese en Nederlandse tuinbouwbedrijven georganiseerd op de ambassade. De Chinese tuinbouwsector
De agrarische- en tuinbouwsector in China was vroeger vooral in handen van kleine, low-tech bedrijven. De laatste jaren zijn Chinese en buitenlandse investeerders echter getuige van een grote modernisering, vooral in de kastuinbouw. Zowel investeerders als telers willen graag moderne technologieën en plantvariëteiten gebruiken die door westerse veredelingsbedrijven voor de Chinese markt zijn ontwikkeld.  

Tijdens de netwerkreceptie vertelde de ambassadeur, Ed Kronenburg, over het symbolische boeket tulpen dat het Nederlandse koningspaar tijdens hun bezoek in februari aan de Chinese president Xi Jinping had overhandigd. Hij ziet dit als een bevestiging van hoe belangrijk de bloemensector is voor de Chinees-Nederlandse relatie. 

De tuinbouwsector stond ook centraal tijdens het bezoek van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, en de minister president Mark Rutte aan China in april. Wat zijn de andere manieren waarop China en Nederland in deze sector samenwerken? Welke recente ontwikkelingen zijn er op de Chinese markt geweest? Deze en andere vragen werden o.a. gesteld aan Marco van Herk, de directeur van Kunming Anthura Horticulture. Het bedrijf nam ook deel aan het bezoek aan China in april en heeft een memorandum van overeenstemming ondertekend. 

Hoe lang zijn jullie al actief in China? 
“We zijn sinds 1995 actief in China en ons eerste bezoek aan het land was in 1991." 

Welke producten bieden jullie aan op de Chinese markt? 
“We produceren jong plantmateriaal van de anthurium op onze productielocatie in Kunming. Deze bloem is populair in China door zijn kleur, houdbaarheid en hun mogelijk luchtzuiverende werking."

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen voor de Chinese tuinbouwsector? 
“De Chinese markt ontwikkelt zich snel en dat vinden we er ook erg leuk aan. We zijn ervan overtuigd dat bloemen en planten in de toekomst online direct aan de klant zal worden verkocht. Dit is goed, omdat we het over versproducten hebben. Bovendien zorgt de ontwikkeling van grote steden voor steeds meer vraag naar groene planten en bloemen door de inwoners van deze steden. Bloeiende planten zoals de Anthurium en Phalaenopsis passen hier goed bij, omdat ze gemakkelijk te onderhouden zijn en lang meegaan."

Wat zijn de volgende stappen van Anthura op de Chinese markt?
“We zijn op dit moment met Nederlandse en Chinese ambtenaren aan het praten over kweekrechten, wat zal helpen om een modernere agrarische sector te ontwikkelen. We willen ook meer Nederlandse kastechnieken introduceren in ons bedrijf in Kunming en bij onze lokale telers. We hebben allemaal baat bij agrarische producten die met minder fossiele brandstoffen en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen worden geproduceerd."

Welke mogelijkheden zijn er voor Nederlandse tuinbouwbedrijven in China?  
Er is meer dan genoeg interesse en steun vanuit de Chinese markt en dit creëert veel ruimte voor samenwerking. Nederlandse bedrijven kunnen hun Chinese tegenhangers laten zien hoe ze effectief meer geavanceerdere technologieën kunnen gebruiken. Bovendien is het belangrijk om samen tot overeenkomsten te komen, zodat beide bedrijven elkaars technologieën en kennis respecteren. We moeten werken aan doelen voor de lange termijn, niet aan winst op de korte termijn." 

Bron: The Netherlands and you

Publicatiedatum: 22-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

21-6-2018 Alstroemeriakweker krijgt eigen ambassadeur
21-6-2018 Faber Bloementransport presenteert nieuwe auto bij Smit Kwekerijen
21-6-2018 Nieuwe cabrioletkas voor Bremmer Boomkwekerijen
20-6-2018 Pioenen telen in de Franse zon
20-6-2018 Leliekweker investeert in Clean Light UV-ontsmetter
20-6-2018 1,1 miljoen euro subsidie voor vijf bloembollentelers
19-6-2018 ID’Flor en De Bruyne - Flandresse bundelen krachten in nieuw bedrijf FlorAmor
19-6-2018 70 studenten over de vloer bij Opti-flor
18-6-2018 "Spint en meeldauw gelukkig weer onder controle"
18-6-2018 MBO Westland stagiairs vertellen over stage bij Terra Viva in Brazilië
18-6-2018 Gezellige drukte tijdens Open kwekerijdag
15-6-2018 Lottum maakt zich klaar voor Rozenfestival
15-6-2018 "Prima resultaten met biologische bestrijding"
15-6-2018 Eerste editie Garden Trials and Trade in foto's
15-6-2018 Rosenhof Odendahl in de spotlights
15-6-2018 Thee van Nederlandse bodem
13-6-2018 Sjaak van der Tak bezoekt zomerbloementelers
11-6-2018 Fotoreportage: Dutch Lily Days 2018
11-6-2018 Fotoreportage IFTEX Kenia 2018
11-6-2018 Vol gas door schuur en kas

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code