Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kritisch kijken naar je businessmodel… Wie durft?

Stel jezelf de volgende vragen. Met welke veranderingen krijg ik de komende vijf tot tien jaar te maken? Welke gevolgen heeft dit voor mijn huidige businessmodel? Waar moet ik mijn businessmodel aanpassen en hoe ga ik deze aanpassingen bewerkstelligen?

Door John Hopman, ABABDe afgelopen maanden ben ik op verschillende bijeenkomsten geweest. Tijdens een bijeenkomst van de TuinBouw Businessclub Zuid Nederland vertelde professor en ‘transitiegoeroe’ Jan Rotmans over de snelle veranderingen waar de tuinbouw momenteel mee te maken heeft. Het verdienmodel staat volgens Rotmans behoorlijk onder druk en het zal radicaal anders moeten. Tijdens ons eigen ABAB-congres Forward Thinking sprak Steven van Belleghem, thought leader op het gebied van digitalisering.

Bezoekers gingen naar huis met zijn boek ‘Customers the day after tomorrow’ dat ingaat op de gevolgen van Artificial Intelligence en robotisering voor de klantstrategie van bedrijven. En tijdens het Business Event in Land van Cuijk en Maasduinen sprak onlangs Jan Jonker, hoogleraar duurzame economie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, over nieuwe businessmodellen in een veranderende economie. Hij legde de nadruk op het toenemende belang van de circulaire economie en verduurzaming in businessmodellen.

Zelfs als slechts tien procent van de verwachtingen van deze sprekers uitkomt, dan is het voor jou als ondernemer nu alle hens aan dek om te zorgen dat je meebeweegt met de veranderingen. Rotmans verwoordde het heel sterk: “Niet de grootste bedrijven zullen overleven, en ook niet de slimste, maar de meest wendbare.”

Levensduur van 75 naar 15 jaar
Zoals de geleerden stelden, staat elk businessmodel onder druk. Hadden 100 jaar geleden bedrijven nog een gemiddelde levensduur van 75 jaar, is de gemiddelde levensduur van een bedrijf nu nog maar 15 jaar. Dat heeft alles te maken met de veranderingen die elkaar steeds sneller opvolgen en waar elke ondernemer mee te maken heeft. Stilstand betekent dus nóg meer dan in het verleden een versnelde achteruitgang.

Een belangrijke transitie in de tuinbouw is de energietransitie. Zeker nu minister Wiebes zijn plannen bekend heeft gemaakt om voor 2030 Groningse aardgaskraan volledig dicht te draaien. Als grootverbruiker van het aardgas staat de sector voor belangrijke veranderingen. Verder zijn er de continue schommelingen in de markt en in de arbeidsmarkt waarop u moet anticiperen.

Begin met de voeten op tafel

Veranderen is moeilijk. Daarom zijn er nog altijd veel ondernemers die ontwikkelingen liever niet zien. Voorspellingen zoals die van de sprekers die ik aanhaalde, worden gebagatelliseerd. Wat ik vaak zie is dat tuinders het liefst ‘gewoon een tandje bijschakelen’. Beter zou zijn om juist even terug te schakelen en rust te nemen. Voeten op tafel en eens goed naar je businessmodel kijken! Innoveren begint met anders naar je businessmodel  te kijken. Wat kan er slimmer, sneller maar in de eerste plaats anders om beter in te spelen op de veranderende omstandigheden? Want één ding weet je zeker: Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg (Albert Einstein). En hoewel uiteraard niet iedere verandering tot de gewenste innovatie leidt, is élke innovatie wel begonnen met verandering! En we leven in een tijd waarin alleen innovatieve bedrijven overleven.

Dus wat ga je morgen anders doen?


Publicatiedatum: 17-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 Nieuwe partij sluit zich aan in campagne voor emissiebeperking
20-7-2018 Nieuwe partner voor World Horti Center
19-7-2018 "Nu blijkt dat het niet blijft bij alleen kijken"
18-7-2018 Jaap Breugem nieuwe senior manager Achmea Agro
18-7-2018 Overheid maakt miljoenen aan extra onderzoeksgelden vrij voor WUR
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
16-7-2018 Openstelling najaarsronde SDE+
16-7-2018 Omzet Veiling Rhein-Maas in eerste helft 2018 met 1,9% gestegen
16-7-2018 Huisvesting van arbeidsmigranten: kwaliteit waarborgen belangrijk
16-7-2018 Bedrijven investeren bijna 3,4 miljard euro in groene technieken
13-7-2018 Inhoud portemonnee agrarische huishoudens krimpt voor vierde jaar op rij
12-7-2018 "Trots op koppositie sector in de energietransitie"
11-7-2018 "We zijn een vonk die een vuurtje bij ondernemers aanwakkert"
10-7-2018 Omzet FloraHolland over eerste helft 2018 vrijwel gelijk aan vorig jaar
10-7-2018 Aftrekpercentage EIA in 2019 naar 45 procent
9-7-2018 HAS Hogeschool en de LLTB starten nieuw lectoraat Bodem
6-7-2018 Collectieve waterzuivering Nieuwe Waterweg richt ondernemersgroep op
4-7-2018 Hoe een bloemetje of een bak tomaten voor het personeel de werkgever duur kan komen te staan
2-7-2018 Zaltbommel zit met huisvesting grote groepen arbeidsmigranten
2-7-2018 "Afschaffing GMO-subsidies heeft de voorkeur"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code