Telers Zaltbommel willen huisvesting arbeidsmigranten bij eigen bedrijf

Het is niet ideaal om seizoensarbeiders onder te brengen op het terrein van kwekers of bedrijven, maar het is wel het meest adequaat. Dat is een van de conclusies die gedeputeerde Jan Jacob van Dijk woensdag trok in een provinciale commissievergadering na bespreking van het plan om zo'n 400 Oost-Europese seizoensarbeiders te huisvesten bij het in aanbouw zijnde kassencomplex van aardbeienkweker Dutch Berries in Zuilichem (gemeente Zaltbommel).

Provinciale Staten boog zich woensdag over het plan. Een meerderheid staat achter het voorstel van het Gelders college om het gemeentelijk beleid als uitgangspunt te nemen bij een beslissing over de aanvraag voor de huisvesting, die in de loop van dit jaar wordt verwacht.

Zaltbommel staat inmiddels in een proefperiode van 5 jaar huisvesting van seizoensarbeiders op de bedrijfslocatie toe. Er worden geen maximumaantallen genoemd, zoals in buurgemeente Maasdriel. Die hanteert maximaal 20 medewerkers per bedrijf.

Lees het hele artikel van omroep Gelderland hier.


In een ander artikel is Henk Kolbach, voorzitter van LTO Glaskracht aan het woord. Volgens Kolbach ontbreekt het in Zaltbommel al 10 jaar aan beleid op het gebied van de huisvesting van arbeidsmigranten. Naar zijn weten is er in die 10 jaar maar één keer een vergunning afgegeven door de gemeente op dit gebied. Kolbach snapt dat grootschalige huisvesting in of aan de rand van dorpskernen onwenselijk is.

Teler Geert-Jan van Tuijl uit Zaltbommel bevestigt deze wens. Ook hij zou zijn arbeidskrachten het liefst op eigen terrein huisvesten. Nu heeft hij veel mensen bij telers buiten de Bommelerwaard zitten of krijgt hij krachten van uitzendbureaus die zelf voor de huisvesting zorgen. Van Tuijl heeft het liefst eigen krachten in dienst, omdat deze mensen vaker terugkomen en ingewerkt zijn.

Lees verder bij omroep Gelderland.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018