Colombia importeert Nederlandse tuinbouwkennis en -technologie

Colombia is decennialang in de greep van een burgeroorlog geweest, maar nu hard op weg om mee te gaan draaien op het wereldtoneel. Het land is al groot in de export van bloemen naar met name de VS, maar loopt nog sterk achter met betrekking tot de voedingstuinbouw. De EU en andere overheden willen het fragiele vredesproces ondersteunen door het vrijmaken van fondsen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft benadrukt dat Nederland een grote rol kan spelen in de Colombiaanse tuinbouwsector.De Colombiaanse ondernemers zullen binnen afzienbare tijd beginnen met de export van tomaten en andere groenten. Echter, het ontbreekt aan de nodige kennis om een internationaal acceptabel product op de schappen te krijgen. En niet te vergeten willen meer en meer mensen ook binnen Colombia een beter en schoner product. Om dit te bereiken is de import van die kennis al ruim geleden begonnen door middel van kennisoverdrachtprojecten.

Demokas
Eťn van die kennisoverdrachtsprojecten die door de Nederlandse overheid wordt gefinancierd, is het zogenoemde "Knowledge & Training Center Colombia for Horticulture". Het project heeft een aantal speerpunten: het bouwen van een horti-simulator kas, het trainen van trainers en het doorgeven van kennis aan lokale tuinders. Verder dient het centrum het grotere doel om de Nederlandse technologie te promoten en de lokale tuinbouw op een hoger plan te brengen.

Nederlandse tuinbouwbedrijven hebben daartoe, op het terrein van UTadeo in Chia een demonstratiekas gebouwd.  Op een kleinschalige maar praktische wijze wordt Nederlandse technologie getoond aan de lokale tuinders. Naast dat er in Colombia is gebouwd wordt er ook een horti-simulator-kas gebouwd in het World Horti Center. In deze kas kan men het lokale Colombiaanse klimaat nabootsen en daardoor meer inzicht krijgen hoe de teelt daar verbeterd kan worden. In Nederland staat de kas bekend als de 'all-climate' kas en het is onderdeel van de Demokwekerij.

Trainers trainen
Een ander onderdeel van dit project is het trainen van trainers in Colombia. Een tiental Utadeo leraren worden op dit moment onderwezen en zullen een certificaat ontvangen vanuit Lentiz Cursus & Consult. Onderwerpen die door Nederlandse experts behandeld zijn en worden, zijn o.a. klimaatbeheersing, gewasbestrijding, teeltbegeleiding, substraatteelt, irrigatie en bemesting. Maar ook didactiek passeert de revue zodat de kennis op het niveau van de tuinders praktisch wordt doorgegeven.

Het laatste speerpunt is, zoals benoemd, het overbrengen van de opgedane kennis aan de lokale tuinders. De eerste trainingsdagen beginnen deze zomer en zullen doorgaan tot het einde van 2018. Begin 2019 start een 9 maanden durende intensieve cursus 'Protected Crop Production' die open staat voor tuinders uit het hele land. UTadeo zal in samenwerking met projectpartners deze cursus gaan invullen. Het doel is om 100 tuinders te trainen gedurende het jaar.

De Demokwekerij is als penvoerder van dit project verantwoordelijk voor de management en uitvoering samen met de partners van het consortium. Samen met Lentiz Cursus & Consult organiseren en verzorgen ze de training van de trainers. Een deel van de trainingen wordt verzorgt door de bedrijven die aangesloten zijn bij dit project.

Proeven
Naast de genoemde speerpunten zal er ook onderzoek plaatsvinden in de horti-simulators.  Eind mei wordt een eerste proef opgezet in de nieuw gebouwde kas in Colombia, in samenwerking met de partners Van der Knaap en Rijk Zwaan. Hierbij zal worden gekeken naar de opbrengst en kwaliteit van een tomaten-variŽteit in de moderne kas in vergelijking tot een traditionele grondteelt.  De Demokwekerij zal actief betrokken zijn door middel van teeltbegeleiding en analyses van de resultaten.

Naar aanleiding van de oplevering van de kas, werd het centrum op 11 april jongstleden bezocht door een delegatie van de Nederlandse overheid. Deze bestond uit Patricia de Vries (landbouwattachť van de Nederlandse ambassade in Colombia) en Anne Ligthelm (RVO) en Andrťs Santana (landbouw-assistent van de ambassade).

De projectpartners betrokken bij de bouw van de kas waren VDH foliekassen, Luiten, Metazet-Formflex, PRIVA en Royal Brinkman. Zij hebben zowel de materialen als ook de installatie geregeld. De andere projectpartners in Colombia zijn naast UTadeo, Saenz-Fety en Hortifresco.

Bron: Proeftuin Zwaagdijk

Publicatiedatum: 16-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

22-5-2018 AIPH neemt FloraCulture over van FloraHolland
22-5-2018 "Vijf nieuwe hallen, dubbel zoveel productie"
18-5-2018 VS: Young's Plant Farm ontvangt MPS-GAP-certificaat
18-5-2018 FleuraMetz bestaat 50 jaar
18-5-2018 Merthus Bezemer, CEO Floramedia wordt CEO van New Green Market
18-5-2018 Team FloraHolland in startblokken voor 20e Roparun
18-5-2018 "Nieuw podium voor vaste planten en grassen zeer welkom"
17-5-2018 Marginpar breidt uit dankzij grote investering
17-5-2018 Duitse tornado scheert langs Venlose glastuinbouw
17-5-2018 Zo gaan exporteurs nog efficiŽnter werken
16-5-2018 Cactus Kwekerij Stolk sluit zich aan bij SurePlants
16-5-2018 Florensis neemt Osteospermum Dalina over
16-5-2018 Dutch Flower Group luidt de gong
16-5-2018 Thema Keukenhof 2019: Flower Power
16-5-2018 Edith Bentvelsen nieuwe managing director bij Ter Laak Orchids
16-5-2018 Opti-flor viert 90-jarig jubileum
16-5-2018 KMTP/Groei & Bloei 125 jaar
15-5-2018 Een verpakkingsfabrikant door de ogen van een teler
15-5-2018 Recordbezoek Keukenhof, jongere komt ineens ook
15-5-2018 IsraŽl: Phlox seizoen in volle gang

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code