Casa Flora:

VS: Varenkweker haalt 15% meerproductie met LED

Casa Flora werd in 1966 opgericht door Naud Burnett II, een landschapsarchitect uit Dallas, Texas, die zijn eigen varens begon te kweken om zich van andere landschapsarchitecten te onderscheiden. Al snel begonnen andere landschapsarchitecten te vragen of ze voor hun projecten zijn varens konden kopen. Zo groeide zijn achtertuinproject uit tot een van de grootste varenkwekerijen in Noord-Amerika met kassen en moderne weefselkweeklaboratoria in Texas, Florida en China. Casa Flora staat nu in de sector bekend om hoogwaardige varenstekkers en betrouwbare verzendtijden. Ze kweken op dit moment meer dan 150 soorten varens, waaronder zeldzame variëteiten uit de buurt van de poolcirkel en de tropen en zijn de langst bestaande jonge varenkweker in de Verenigde Staten.Uitdagingen
Casa Flora had in de winter, zelfs onder hogedruknatriumlampen (HPS), moeite met het kweken van 15-20% van hun varensoorten. Hoofdkweker Dan Gorrell vermoedde dat hun varens in de winter onvoldoende belicht werden. Ook ontdekte hij dat ze met de HPS-lampen mogelijk geld aan het verspillen waren. Varens hebben wel licht nodig maar het hoeft niet zo intensief te zijn. Na van LumiGrow te hebben gehoord onderzocht Dan wat slimme lichttechnologie voor hun varens zou kunnen doen. Hij had groeilicht nodig dat dynamisch genoeg was om een gelijkmatige groei te realiseren bij alle varensoorten van Casa Flora, ook de kieskeurige.

Volgens Dan werden de varens na het eerste gebruik onherkenbaar. Hun vaste kwekers dachten zelfs dat het om een compleet nieuwe variëteit ging. “En het had alleen te maken met hoe de planten onder het nieuwe licht suikers metaboliseren... Onze klanten bleven zeggen 'Dit is het beste product dat we ooit hebben gezien'." – Dan Gorrell, hoofdkweker bij Casa Flora

Directe resultaten
"Niet lang nadat de lichten waren geïnstalleerd, kwam mijn baas naar me toe en vroeg:" Wat heb je gedaan? Hoe heb je de elektriciteitsrekening zo kunnen verlagen? "Dan lacht hij als hij denkt aan de reactie van zijn manager op de vermindering van de energiebehoefte van hun belangrijkste kas met 70%.

De lichten hebben ook een dramatisch effect op hun varenstekkers. De planten wortelen sneller, waardoor ze in 15% minder tijd de marktgrootte bereiken. Hierdoor kan Casa Flora vaker stekkers leveren en sneller kant-en-klare producten leveren dan hun concurrenten. En ook het uiterlijk van de varens hebben baat bij de LED's. Volgens Dan hebben de varens dikkere stelen en bredere bladeren. Zelfs de kleur van de bladeren is dieper en sterker - de steel van een variëteit die lichtroze was is nu een helder kersenrood.

Het beste van alles is dat de LumiGrow-lampen het mogelijk maken om de kieskeurige variëteiten te kweken die zo’n grote uitdaging vormden. Op basis van suggesties van het onderzoeksteam van LumiGrow voerde Dan een aangepaste lichtstrategie in die in de winter succesvol het verrode spectrum van de zon neutraliseerde. Anders dan de vroeger gebruikte HPS-lampen zorgen de LumiGrow-lampen voor het juiste spectrum voor de ‘moeilijkere’ varens. Casa Flora kan deze variëteiten nu al in de vroege lente leveren terwijl HPS-gebruikende concurrenten tot de zomer moeten wachten.

"We hebben dikkere stelen, diepere kleuren en tot 30% bredere blaadjes gezien. De gezondheid van de wortels is veel hoger. Er is een groot verschil in hoe efficiënt de varens het LED-licht opvangen en het in wortels en scheuten omzetten." – Dan Gorrell, hoofdkweker bij Casa Flora

Langetermijnvoordelen en toekomstplannen
Bovendien hebben de LumiGrow-lampen het wattage vrijgemaakt dat Casa Flora nodig had voor hun laboratoria in Dallas, zonder het totaal te verhogen. Dan wil in de toekomst ook met verschillende spectrale mixen experimenteren. Omdat varens gevoelig zijn voor zelfs de kleinste veranderingen in de lichtkwaliteit gelooft hij dat dergelijke kleine veranderingen in het spectrum een grote invloed kunnen hebben op de groei.

Samenvatting
  • Probleem. Onnodig hoge elektriciteitsrekening voor weinig groeilicht. Bepaalde variëteiten niet kunnen telen in de winter met HPS.
  • Oplossing. HPS vervangen door LED's om de energiebehoeften van de kas te verlagen en een aangepast lichtprogramma te implementeren om de kwaliteit en gewasproductie te verbeteren.
  • Resultaat. 15% kortere kweektijden, alle variëteiten kunnen jaarrond worden gekweekt, investering in faciliteiten upgrade dankzij energiebesparingen, waardoor stabielere inkomstenstromen en een duurzamere omzetgroei mogelijk worden.

Voor meer informatie:
LumiGrow
800-514-0487
info@lumigrow.com
www.lumigrow.com 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018