biologische rozen van Florana Farms

"Ecuador: "We hebben geleerd hoe we leven moeten behouden"

“De vraag naar biologische rozen groeit nog iedere dag, vooral in de Europese markt die bewuster lijkt te zijn van milieuvriendelijke producten en de voordelen ervan voor het milieu." Het Ecuadoriaanse Florana kweekt biologische rozen, die het exporteert naar alle hoeken van de wereld, van Europa tot Amerika en Azië. We spraken met Maria José Rubio, marketing manager bij Florana.
 


Helderdere kleuren 
De biologische rozen zijn niet duurder dan conventionele rozen, legt Maria José uit. “Door ons biologische procedures kunnen we de kosten verminderen en de rozen tegen vergelijkbare prijzen als conventionele rozen kopen. De kleur van onze rozen is echter helderder dan van andere rozen dankzij ons gebruik van voedingsstoffen. Het is ons gelukt om een balans te vinden tussen alle componenten, die nodig zijn om gezonde planten te telen en we gebruiken bijna geen niet-natuurlijke bemesting. Dit betekent dat we het gebruik van kunstmest sterk hebben verminderd. We werken met een streng IPM (Integrated Pest Management) programma dat de basis van ons succes is in het telen van rozen van hoge kwaliteit. Ook hebben we de bodemstructuur verbeterd, waardoor we nu meer stammen per vierkante meter kunnen telen in dezelfde hoeveelheid grond."
 
Overstap naar biologisch

Florana Farms bezit bijna 48 hectare op een hoogte van tussen de 2800 tot 3000 meter boven zeeniveau. Toen ze besloten om over te stappen op de biologische teelt, hoefden ze hun kas niet aan te passen. Ze bleven dezelfde kas en apparatuur gebruiken die ze al hadden. Het is de manier waarop de rozen geteeld worden die compleet anders is dan bij conventionele rozen. "We hebben ons eerst gericht op het verbeteren van de bodem, om zo een sterk milieu te creëren voor de microbiota die in de aarde leven. Toen zijn we begonnen met het voeden van de planten op een manier dat ze zich kunnen verdedigen tegen plagen en ziekten zonder dat ze niet-natuurlijke middelen nodig hebben. In dit proces hebben we gemerkt dat biologisch telen betekent dat je moet samenwerken met de goede en slechte micro-organismen in de bodem, het water en de lucht. We doden de "slechte micro-organismen" niet, maar zorgen dat ze in zeer lage concentraties aanwezig zijn, zodat ze geen grote problemen voor de rozen opleveren. We hebben geleerd hoe we leven moeten behouden om rozen van uitstekende kwaliteit te produceren." 

Humuszuren produceren 
Florana Farms maakt de humuszuren die nodig zijn om de bodemstructuur te verbeteren zelf. "De conventionele teelt heeft onze bodem in principe kapot gemaakt. Het veelvuldige gebruik van kunstmest heeft voor een sterke vermindering van microbiota gezorgd en grote veranderingen in de bodemstructuur gecreëerd. De meeste voedingstoffen zitten hierdoor opgesloten in de klei en de planten kunnen de stoffen daarom niet opnemen. Het is een vicieuze cirkel geworden waarbij steeds meer kunstmest werd gebruikt, waardoor vervolgens de microbiota in de aarde werden gedood en planten niet meer in de aarde konden groeien." 


 
“Humuszuren worden gemaakt van Leonardita, een eeuwenoud plantmateriaal dat voort is gekomen uit de transformatie van turf en bruinkool. Leonardita ondergaat een alkalische extractie door middel van gisting en rust. Een van de vele voordelen aan het gebruik van humuszuren is de oplosbaarheid van voedingsstoffen in de bodem. De complexe molecules van humuszuren werken samen met de bodem en het organische materiaal en wisselen ionen kationen en laten voedingstoffen vrij en vervoeren deze naar de plant. De belangrijkste rol van humuszuren in de bodem is de verbetering van de structuur, waardoor het pH gestabiliseerd wordt, water beter wordt vastgehouden en de bodem beter wordt belucht. Dankzij humuszuren ontstaan dus betere omstandigheden voor wortels en micro-organismen." 
 
Groeiende vraag
“Mensen zijn zich heel bewust van eetbare biologische producten, zoals groenten en fruit, maar dit is nog niet het geval bij bloemen. De vraag vanuit de markt is nog klein, maar neemt wel toe. Steeds meer mensen worden zich bewust van de voordelen van biologische producten en waarom ze een betere optie zijn dan conventionele producten." 
 


Toekomstplannen 
Florana Farms heeft twee laboratoria die worden gebruikt voor het onderzoek en de productie van biologische producten. "We zijn continu aan het innoveren om te kijken wat het beste werkt tegen bepaalde ziekten en pathogenen. Ook werken we aan een nieuw merk: ‘Ecoalternativas’. Alle biologische producten die Florana produceert, zoals bio-bestrijdingsmiddelen, bio-stimulanten en bodemverbeteringsmiddelen zullen onder deze naam verkocht worden. We zijn nu bezig met het commercialiseren van deze producten. We hebben succesvolle tests uitgevoerd met verschillende soorten gewassen, zoals bananen, aardappelen, gras en zelfs de garnalenteelt (aquacultuur). We zijn hier ontzettend enthousiast over en hopen te kunnen blijven werken aan projecten die veilig zijn voor mensen en het milieu."
 
Voor meer informatie
Florana Farms
Ecuador:+593-2600-1700
USA:+1-305-432-5127
sales@florana.ec
www.florana.ec

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018