Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bomen lijken een ‘hartslag’ te hebben

Bomen staan dan wel stil op één plek, maar dat betekent niet dat ze niet kunnen bewegen. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat ze hun takken op en neer kunnen bewegen. Nog wonderlijker is dat bomen een soort ‘hartslag’ lijken te hebben, die zo traag is, dat hij niet eerder is opgemerkt.


 
Bewegende takken
Hoe meer we ontdekken over de natuur, hoe wonderlijker het allemaal blijkt te zijn. De website newscientist.nl meldt dat boomonderzoekers van een Deense universiteit hebben ontdekt dat bomen hun takken op en neer bewegen. Door laserscanners te benutten. die normaal gesproken voor gebouwen worden gebruikt, ontdekten ze dat er een ritme zit in de beweging van de takken en dat de takken zich elke 3-4 uur ongeveer een centimeter omhoog en omlaag bewogen.

Hartslag
De twee wetenschappers vermoeden dat de bewegingen het gevolg zijn van een soort ‘hartslag’. Volgens deze gedachte ‘pompen’ de bomen niet continu water op via de wortels naar hun bladeren, maar doen ze dat met hele langzame hartslagen – een enkele slag duurt een paar uur.



Raadsel
Vooralsnog is het een raadsel hoe bomen het voor elkaar krijgen om water omhoog te ‘pompen’. De gedachte is dat de stam misschien zachtjes het water omhoog knijpt. Daarbij drukt de stam het water omhoog door een zogeheten xylem: een soort holle buis gemaakt van dode cellen.

bron: 24/7Green
Publicatiedatum: