Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Wit-Rusland verwelkomt Nederlandse agrobedrijven

Export naar Wit-Rusland is een kansrijk perspectief voor de Nederlandse agrofoodsector. Mogelijkheden zijn er in de sectoren zuivel, tuinbouw en pluimvee. Het land heet bedrijven welkom die actief zijn in uitgangsmaterialen, agrarische technologie en kennisoverdracht. Dat zegt landbouwraad Meeuwes Brouwer na drie bezoeken aan Wit-Rusland.

Brouwer is sinds 1 augustus 2016 landbouwraad in Moskou. Daarvoor was hij hoofd van het team fytosanitaire markttoegang op het ministerie in Den Haag. In de periode 2003 – 2012 was hij als landbouwraad werkzaam op de Nederlandse ambassades in Boekarest en Kiev.Werkgebied uitgebreid
In 2017 is het werkgebied van Brouwer herzien. Als landbouwraad is hij nu actief voor het Nederlandse agrarische bedrijfsleven in zes landen: Russische Federatie, Kazachstan, Kirgizië, Armenië, Wit-Rusland en Oezbekistan. Met uitzondering van Oezbekistan maken deze landen deel uit van de Euraziatische Economische Unie (zie kader).

Wit-Rusland is circa vijf keer zo groot als Nederland en telt ongeveer tien miljoen inwoners. Het land is net als Nederland voor een groot aantal agrarische producten een exporterend land.

Veel staatsbedrijven
Wit-Rusland is een echt landbouwland met nog een groot aantal staatsbedrijven.

Deze bedrijven hebben een gemiddeld areaal van 5.000 hectare en zijn samen verantwoordelijk voor 75% van de agrarische productie. Het landbouwareaal bedraagt circa 9 miljoen hectare, zo’n 1.300 bedrijven zijn actief in de land- en tuinbouw.

De veehouderij is de belangrijkste sector met circa 60 procent van de agrarische productie. Binnen de veehouderij is de zuivel de belangrijkste bedrijfstak. Landbouw maakt 8 procent uit van het BNP. Volgens Wit-Russische experts die landbouwraad Brouwer heeft gesproken, kan de landbouwsector in Wit-Rusland de concurrentie op de buitenlandse markt goed aan.

Nieuwe afzetmarkten
De voormalige Sovjet-landen zijn voor Wit-Rusland belangrijk afzetmarkten. “Dat maakt de toekomstige export ook kwetsbaar. Rusland, Kazachstan en Oezbekistan zijn hard bezig om hun eigen landbouw te ontwikkelen. De productie in die landen neemt sterk toe. Dat dwingt Wit-Rusland om afzetmarkten elders in de wereld te zoeken.”

Productiviteit verbeteren

Dat is ook precies de reden waarom Wit-Rusland hoopt buitenlandse investeerders te trekken. Die moeten de eigen agrarische sector een impuls geven. “Het land wil de productiviteit verbeteren, de kwaliteit verhogen en het assortiment verbreden. Doel hiervan is om meer afzet te creëren in Aziatische landen en het Midden-Oosten. Nederlandse bedrijven die actief zijn op het terrein van genetica, technologie en kennis kunnen hier hun voordeel mee doen.”

Uitgangsmateriaal en technologie
Brouwer ziet komende jaren vooral kansen voor Nederlandse leveranciers van plantaardig en dierlijk uitgangsmateriaal. “Ik heb het dan over groentenzaden, pootgoed, fruitbomen, drachtige vaarzen, sperma en bijvoorbeeld broedeieren. Ook is grote behoefte aan technologie, zoals kassen, opslag- en koelsystemen, melkwinningsapparatuur en sorteer- en verwerkingslijnen.”

Een interessante Wit-Russische partner in dat kader is Skarb-Bio, die al met diverse Nederlandse toeleveranciers samenwerkt. Het bedrijf heeft een eigen nieuwssite waarop bedrijven hun product in Wit-Rusland onder de aandacht kunnen brengen.


bron: Wageningen Economic Research

Relaties verbeteren
Om de positie van het Nederlandse bedrijfsleven in Wit-Rusland te verbeteren, is het van groot belang om de relaties tussen Nederland en het Wit-Russische ministerie van Landbouw en de fytosanitaire en veterinaire autoriteiten in het land te verbeteren, zegt Brouwer. “Daar is mijn inzet nu vooral op gericht. Ik merk dat er grote behoefte is aan kennis om bijvoorbeeld de fytosanitaire en veterinaire procedures rond de handel van agrarische producten soepeler te laten verlopen. Hetzelfde geldt voor aspecten als kwekersrecht en registratie van nieuwe rassen. Nederland loopt daarin voorop in de wereld.”

Delegaties naar Nederland
Inmiddels zijn contacten gelegd tussen de landbouwministeries en fytosanitaire en veterinaire diensten in beide landen. Komende zomer komen drie delegaties uit Wit-Rusland op bezoek in Nederland. Tijdens deze missies wordt aandacht besteed aan onder meer kwekersrecht, elektronisch certificeren en uitwisselen van fytosanitaire kennis. Brouwer: “Delen van kennis staat voorop. Op termijn leidt dat tot vereenvoudiging van de importprocedures aan de Wit-Russische grens. Dat is gunstig voor Nederlandse exporteurs.”

Volgens de landbouwraad staat het Wit-Russische Economisch Instituut in Minsk open voor samenwerking met buitenlands partners, zeker uit Nederland. “Het instituut is erg geďnteresseerd in samenwerking met Wageningen University & Research op thema’s als duurzame landbouw en circulaire economie. Ook het Landbouwkundig Onderzoek Instituut zoekt samenwerking met Nederlandse kennisinstellingen.”

bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: 8-5-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-8-2018 Hete zomer drukt bloemenexport met 6%
15-8-2018 Oezbeekse delegatie brengt bezoek aan World Horti Center
15-8-2018 Landgard breidt herkomstcertificering uit voor Nederlands product
15-8-2018 Tulpenboeren rooien flink minder bollen
14-8-2018 Ook hovenier krijgt dreun ten gevolge van droogte
10-8-2018 Britse pond onderuit tegen euro en dollar
10-8-2018 "Is de Turkse lira reddeloos verloren?"
9-8-2018 Aron Boerefijn nieuwe netwerkcoördinator Chrysant LTO Glaskracht Nederland
8-8-2018 Tweederde landbouwbedrijven EU kleiner dan 5 hectare
7-8-2018 Ethiopische kwekers krijgen IPM training
6-8-2018 Europees Hof zet rem op nieuwe veredelingstechnieken
6-8-2018 Europees verbod op import ficus aanstaande?
20-7-2018 "Aan creativiteit geen gebrek bij orchideeënkwekers"
20-7-2018 Hoogstraten heeft grootste glastuinbouwareaal van België
19-7-2018 Floridata identificeert top 10 meest opkomende exportmarkten voor de sierteelt
19-7-2018 Blijven Nederlandse bedrijven weg op Fruit Logistica?
17-7-2018 Genoeg werk, maar geen slaapplaatsen voor arbeidsmigranten
17-7-2018 "Constant doorleren onmisbaar voor toekomstbestendige sector"
16-7-2018 Budget subsidie verwijderen asbestdaken verruimd
16-7-2018 "We zitten goed in de wedstrijd, maar het gaat niet vanzelf"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code