Bas van der Kraan, Beekenkmap Plants

'De juiste tools zijn nodig voor HNT’

Bas van der Kraan is vertegenwoordiger bij Beekenkamp Plants in Maasdijk voor de afdeling Ornamentals. In zijn verkooppakket zitten onder andere begonia, campanula, celosia en poinsettia. Om een goede gesprekspartner voor telers te blijven doet van der Kraan mee aan de korte cursus Het Nieuwe Telen (HNT) voor adviseurs, bestaande uit drie maandagmiddagen.Van RV naar AV
Het begrip Het Nieuwe Telen gonst rond in de praktijk. "Nu ik iets meer van de achtergronden en theorie leer kan ik het onderwerp beter ter sprake brengen bij mijn klanten. Het valt mij daarbij op dat nog maar weinig telers er echt mee bezig zijn, ondanks dat sommigen wel de basiscursus volgden. Blijkbaar is de toepassing in de praktijk best lastig. Om de afvoer van vocht te regelen op basis van absoluut vocht (AV) heb je eigenlijk een meetbox boven het scherm en een buiten vochtmeter nodig. En dat heeft lang niet iedereen. Ook is het voor veel telers lastig om van het vertrouwde denken en werken in RV over te schakelen op een nieuwe benadering”, vertelt Van der Kraan.

Juiste metingen nodig
“Wat ook niet helpt bij de acceptatie van HNT is dat een enkeling een slechte ervaring op doet. Bijvoorbeeld door het scherm te lang dicht te houden en dat te verbinden aan het optreden van bruine punten in het blad. Je hebt als teler de juiste tools nodig om verantwoord de teeltstrategie aan te passen.”

Meer ervaringen uitwisselen
Wat wel helpt vindt Van der Kraan is om onderlinge ervaringen uit te wisselen, zoals in de groenteteelt meer gebruikelijk is. Hij hoopt zelf ook beter met telers te kunnen sparren over de aspecten van HNT nu hij de theoretische achtergronden heeft geleerd in de cursus. Daarom vindt hij de cursus echt een aanrader voor elke vertegenwoordiger of teeltadviseur!

Klik hier om u aan te melden voor de cursus HNT voor niet-telers die begint op maandag 4 juni!

bron: Kas als Energiebron


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018