Kijkje achter de schermen bij ABZ Seeds, Benary, PanAmerican, Prudac, Hem Genetics en Syngenta Flowers

Pre-Flower Trials in Noord-Holland

Tholen - Trials zijn niet uitgevonden met de Flower Trials, integendeel. Veredelaars in de kop van Noord-Holland, waar deze voor een belangrijk deel geconcentreerd zijn, organiseerden er vroeger altijd al de Pack Trials. Dit evenement wordt sinds enkele jaren niet meer officieel en gezamenlijk georganiseerd, maar ABZ Seeds, Syngenta, Hem Genetics, Pan American, Benary en Prudac zien deze weken toch nog altijd als een belangrijk moment om primair aan de distributeurs te laten zien: dit hebben we in huis, dit zijn de laatste ontwikkelingen, dit gaan we nu uitrollen.

Naast de FlowerTrials heeft het organiseren van deze trials wel degelijk zin, zo is men duidelijk van mening. En wel om twee redenen. Ten eerste is dit de tijd waarop, in veel gevallen, de knopen aangaande het nieuwe assortiment worden doorgehakt en zijn de zgn 'grote jongens' ook nu bezig met de planning voor volgend jaar. Ten tweede neemt men er graag de tijd voor deze partijen persoonlijk en in alle rust te spreken, een component waar het in de FlowerTrials aan kan ontbreken. Die laatste dient, zo is men de mening toegedaan, uitstekend als uithangbord en pitch voor de kwekers en de gehele sector, maar minder geschikt voor de daadwerkelijk zakelijke kant van het verhaal.

Wij maakten een rondje langs de verschillende bedrijven en schuiven het gordijn voor de nieuwste introducties hier min of meer stiekem vast een stukje open.

ABZ Seeds
Hét nieuwtje uit het assortiment van ABZ Seeds is een dubbele toevoeging aan de Summer Breeze Serie uit het Garden Plant Assortiment. De plant is uniek in het gegeven dat het een dubbelbloemige aardbeiplant uit zaad betreft. De consument haalt met deze plant, in de kleuren Pink en Rose, lekkere aardbeien én nog meer kleur in huis.


Gé Bentvelsen (rechts, met twee klanten), in de showkas op het bedrijf in Andijk. De aardbeienspecialist bestaat dit jaar 25 jaar.


Links de Summer Breeze Double Pink, recht de Rose (wat ook een knipoog is naar de de roos, waar de plant familie van is en waar de bloemen inderdaad ook wel iets van weghebben).


Benary
"Ik kan me niet herinneren dat we ooit zoveel introducties hadden in 1 jaar", vertelt een enthousiaste Fulco Spithoven van Benary. Een kleine greep daaruit:


Van linksboven mee met de klok: Enkele nieuwe kleuren uit de Pop Star serie Platycodon Grandiflora's; de nieuwe pot zonnebloem die luistert naar de opvallende naam Bert; een flinke hand vol nieuwe kleuren in de Succes! 360 Petunia serie; en tot slot een view over het aanbod pertunia's, waarbij Fulco graag wijst op de manier waarop de verschillende soorten gepresenteerd worden. Dat is namelijk niet, zoals te doen gebruikelijk, allemaal naast elkaar, maar in rijen: op de ene tafel het eigen, bestaande assortiment, vervolgens de vernieuwde uitvoeringen, vervolgens de soorten van de concurrenten, enz.


Fulco Spithoven, met op de voorgrond de Platycodon Grandiflora Pop Star blue.


PanAmerican Seeds

Ook bij PanAmerican barst het van de noviteiten, waarvan hieronder een paar voorbeelden:


Nieuwe kleuren in de Dianthus Chinensis Corona serie, naar eigen zeggen de variëteit met de grootste bloemen in de markt; verschillende nieuwe kleuren in de Double Zahara Zinnia serie; de Tattoo, nieuwe dubbelkleuren in de Vinca's; en een paar voorbeelden uit het Plug & Play concept, dat bestaat uit verschillende Fuseables, waarbij drie verschillende zaadjes in één pil opgepot worden en Combo's, waarbij drie verschillende zaadjes in een driehoek in de pot (Dus los van elkaar) gepoot worden.


Denise van Kampen met een nieuwe rode variëteit in de Petunia Easy Wave serie.


Prudac
Een beetje de vreemde eend in de bijt is Prudac. Deze veredelaar doet pas een handjevol jaren mee (sinds 2011) en heeft enkele mooie en opvallende rassen in het plukgroenten assortiment. Met 5 man sterk wordt hard gewerkt dit assortiment te consolideren, uit te breiden en meer bekendheid in de markt te geven. Ard Ammerlaan en collega's huren daartoe links en rechts de benodigde faciliteiten, en t.b.v. het onderzoek huren zij een kasje in de proeftuin Zwaagdijk. Hoewel men (nog) niet beschikt over een heuse showroom, neemt Ard klanten en geïnteresseerden graag naar de proefkas. Momenteel staan daar de planten op die met de Flower Trials tiptop moeten zijn.


Ard Ammerlaan met twee noviteiten: de Pillar Pepper en de Pillar Tomato. Meest bijzondere karakteristiek van die eerste is een grote droogte-tolerantie; voor wat betreft de tomaat is dit een verdere ontwikkeling op de Ponchi (in NL de meest verkochte pluktomaat), die als unieke eigenschap heeft dat de tomaten als het waren 'op' de plant - d.w.z. in het zicht - groeien.


Hem Genetics
Deze veredelaar voert als motto 'how low can you grow'. Remmen in de teelt wordt immers het liefst zoveel mogelijk gemeden en naar eigen zeggen s Hem in dit opzicht een van de aanvoerders.


Karin de Jong, veredelaar bij Hem Genetics, tussen de dianthus planten.


Karin is o.a. verantwoordelijk voor de afdeling Gazania. "Wat erg leuk is aan dit plantje, is dat je er nog alle kanten mee uit kunt." Op de foto hierboven is een greep uit het assortiment Gazania's te zien. Rechts onder is de Supra Dianthus te zien, een variëteit die eerder een prijs, All American Selections winner, op mocht spelden.


Syngenta Flowers
Een van de allergrootste veredelaars doet zijn naam eer aan met een paar opvallende noviteiten:


De nieuwe Deco petunia serie links is de 'Calliope onder de petunia's', vertelt marketing man bij Syngenta Flowers Robbin van der Berg. De eerste variëteiten van deze 'onder alle omstandigheden bloeiende' plantjes werden al enkele jaren geleden geïntroduceerd, maar nu zijn enkele nieuwe kleuren toegevoegd. Recht is de Sunfinity zonnebloem te zien, die als opvallendste karakteristiek heeft dat elke zijscheut, en elke zijscheut van elke zijscheut, telkens weer nieuwe bloemen vormt.


Van linksboven mee met de klok: een view over de kleurrijke bloembedden; de Begonia Tophat serie, die compact is en naar eigen zeggen de grootste bloemen heeft die in de markt beschikbaar zijn; een bed vlijtig liesjes, oftewel Imara Walleriana, een gewas dat in 2011 harde klappen kreeg door de valse meeldauw, maar waar nu een resistente variant op is gevonden en een greep uit het Calliope assortiment.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018